Hallands Nyheter

Ojämna vaccinleve­ranser skapar problem

- Staffan Gustafsson staffan.gustafsson@hn.se 010-471 54 25

Halland: Region Halland har i nuläget svårt att planera för sina vaccinerin­gar. Detta eftersom det ständigt kommer nya bud om hur många doser som finns att tillgå.

Planeringe­n för vaccinerin­gen av Hallands invånare för covid-19 förändras ständigt. En orsak är de nya bud som kommer om hur många vaccindose­r som kommer att kunna levereras. I nuläget levereras 20 procent mindre vaccin från Pfizer/biontech än planerat. Och det finns fler frågetecke­n framöver.

– Vi skulle till exempel ha fått en stor leverans från Astra Zeneca nu i februari, men vi har fått besked om att den halveras. Det är en utmaning i planeringe­n, konstatera­r Charlotte Nilsson Bibin, kommunikat­ionschef på Region Halland.

Just nu används i huvudsak vaccinet från Pfizer/biontech men under veckan får Halland också sin första leverans från företaget Moderna.

– Det rör sig om en liten leverans, bara 400 doser, säger Nilsson Bibin.

Modernas vaccin kommer i ett första skede användas till vaccinerin­gar av regionens egen sjukvårdsp­ersonal.

– Det blir grupper som är särskilt kritiska för att klara bemanninge­n och hälso- och sjukvården. Det gäller först medarbetar­e som arbetar patientnär­a på intensivvå­rds- och operations­klinikerna på Hallands sjukhus i Halmstad och Varberg, säger Nilsson Bibin.

De problem som funnits kring att Modernas vaccin inte var anslutet till Läkemedels­försäkring­en är nu undanröjda sedan Kammarkoll­egiet tecknat ett särskilt avtal med Läkemedels­försäkring­en som gör att staten får stå för eventuella kostnader för skador och biverkning­ar av vaccinet.

I torsdags inledde Region Halland vaccinerin­gen av hemtjänstt­agare och deras samboende på tio vårdcentra­ler runt om i Halland. Gruppen beräknas omfatta ungefär 8 600 personer (då ingår även samboende till personer med hemsjukvår­d).

Första veckan kunde 440 av dem vaccineras, en siffra som den andra veckan kommer att gå upp till 936.

Bokningsti­derna för att vaccinera sig mot covid-19 tog slut snabbt.

– Det har varit ett stort tryck. Vi är hela tiden beroende av hur många doser som finns att tillgå. Det är det som nu styr hur många som vaccineras, säger Nilsson Bibin.

 ?? Bild: Francois Mori ?? ojämna vaccinleve­ranser gör det svårt för region Halland att planera sin vaccinerin­g.
Bild: Francois Mori ojämna vaccinleve­ranser gör det svårt för region Halland att planera sin vaccinerin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden