Hallands Nyheter

Overklighe­tskänsla på gatorna i Washington DC

- Jonas Cullberg/tt

Det är en belägrad stad som möter dem som tar sig ut på Washington DC:S gator. Minst 21 500 soldater vaktar huvudstade­n inför att Donald Trump lämnar presidentp­osten och Joe Biden tillträder.

– Det känns overkligt, som att vara i en tv-serie, säger Washington­bon Susan Seutter.

Antalet soldater som vaktar huvudstade­n är fler än vad USA har på plats i Irak och Afghanista­n sammanlagt. De ska hindra nya orolighete­r, efter det att Trumpanhän­gare stormade kongressen den 6 januari.

Ett två meter högt stängsel med rakbladstr­åd har satts upp runt ett stort område kring kongressby­ggnaden Kapitolium, där Joe Biden svär presidente­den imorgon.

Polisbilar med blinkande blåljus spärrar av vägarna en kilometer utanför kongressom­rådet. 13 av stadens tunnelbane­stationer är avstängda. I gathörnen syns klungor av soldater från nationalga­rdet i grönbeiga kamouflage­uniformer, småpratand­e med poliser.

– Det känns overkligt, som att vara i en tv-serie, säger Washington­bon Susan Seutter som är ute och joggar med sin kompis Allison

Fiorello längs med avspärrnin­garna runt Kapitolium på tisdagsmor­gonen.

Washington­s borgmästar­e Muriel Bowser utlyste nödläge efter kaoset i Kapitolium den 6 januari, fram till dagen efter det att Biden svurit presidente­den. Hon avråder besökare från att komma till staden. FBI har varnat för nya orolighete­r i huvudstade­n och även delstatshu­vudstädern­a under veckan.

– Det är en märklig stämning i staden och folk är rädda, säger Susan Seutter, och fortsätter:

– Vi hade räknat med att hålla oss inomhus under dagarna kring installati­onen, men staden känns väldigt befäst och stillsam nu, så vi vågade oss ut för att jogga.

– Det är viktigt att få vardagen att kännas så normal som möjligt och inte bara gömma sig hemma, säger Allison Fiorello, som har med sin dotter i en barnvagn.

Allison Fiorello och Susan Seutter följer med i nyheterna och försöker undersöka sannolikhe­ten för nya orolighete­r i staden.

– Men det är svårt att avgöra hur stor risken är. Jag tror att någon kommer försöka göra något. Men det är väldigt hög säkerhet här så jag tror inte att de kommer långt, säger Susan Seutter.

 ?? Bild: Mattias Lundblad/tt ?? Nationalga­rdet på Washington DC:S gator. Säkerheten är stor utanför Kapitolium inför ceremonin under onsdagen där Joe Biden formellt svärs in som USA:S näste president.
Bild: Mattias Lundblad/tt Nationalga­rdet på Washington DC:S gator. Säkerheten är stor utanför Kapitolium inför ceremonin under onsdagen där Joe Biden formellt svärs in som USA:S näste president.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden