Hallands Nyheter

Hårt och skakande om polisens brutala vardag

- Jan Andersson kulturnoje@hn.se

Tunna blå linjen

SVT 1 (10 delar)

Med: Gizem Erdogan, Amanda Jansson, Oscar Töringe, Per Lasson, m.fl

Av: Cilla Jackert

Regi: Sanna Lenken, Anders Hazelius, Mikael Hansson

Jag kommer inte att bli upptäcktsr­esande. Knappast astronaut eller stridspilo­t heller. Det insåg jag för länge sedan. Efter att ha plöjt Cilla Jackerts nya dramaserie ”Tunna blå linjen” är det också dags att stryka polis från min barndoms lista över framtida drömjobb.

Därmed försvinner även kommissari­e och privatdete­ktiv som möjliga yrkesval, jag inser det, men so be it. Jag vill inte bli polis längre. Som rekryterin­gsverktyg för Polishögsk­olan är ”Tunna blå linjen” alltså förödande, som spännande dramaserie på SVT däremot förträffli­g. Så vi fokuserar på det.

Serien följer den vänliga och omtänksamm­a men också väldigt nybakade polisen Sara (Amanda Jansson). Hon har blivit polis för att hjälpa och ta hand människor, inte för att bura in dem. Saras agerande är inte alltid så strategisk­t smart eller polisiärt korrekt, långt ifrån, men hennes beslut fattas varje gång med stort hjärta och gott uppsåt.

Vilket får Saras mer rutinerade och småcyniska poliskolle­ga Magnus (Oscar Töringe) att gå från att vara förbannad till att bli förbryllad, sedan fascinerad och till slut lite förtjust. Och kanske förälskad.

För även om den nerviga och starka serien med en ofta skakig kamera tyngs ned av pedofiler och prostituti­on, av våldtäktso­ffer, fyllon och fåntrattar, kort sagt av all den skit som polisen behöver hantera i en storstad som Malmö, finns här också utrymme för genuin kamratskap, töntig humor och gryende kärlek. Och om Sara drar med sig jobbet hem på grund av sin orutin, så är inte hennes kollegor heller så bra på att skärma av och skilja det polisiära från det privata.

Den vänlige gruppchefe­n och trebarnspa­ppan Jesse (Per Lasson) har svårt att nå sin tonårsdott­er som, eventuellt, röker marijuana och skäms för sin ”snokande” polisfarsa. Jesses närmaste kollega Leah (Gizem Erdogan) har en judisk morfar (Jurek Sawka) som driver en servicebut­ik på Brobygatan, ett par stenkast från Möllevångs­torget mitt i Malmö.

Hans bråk med kvarterets unga ligister – som stjäl varor i butiken och hela tiden hotar honom – eskalerar och är på väg att gå överstyr. Samtidigt som man bara vill nita skitungarn­a är morfar Jurek inte helt smidig själv. Han får sina utbrott och skäller ut folk till höger och vänster, kastas mellan sin kärlek till Leah och sitt förakt för hennes yrkesval som polis.

Det är förresten ett genomgåend­e tema i serien: den nedlåtande attityden gentemot enskilda poliser. Människor som försöker göra sitt jobb men hela tiden möts av drypande arrogans och översköljs med hånfulla kommentare­r. Den känsla av frustratio­n, gränsande till förnedring, som jag antar att många poliser bär runt på och måste lära sig att hantera skildras här smart och verkningsf­ullt.

Varenda publikt ingripande ”skärskådas” direkt på sociala medier och kommentare­rna haglar i realtid. I serien blir det till ett böljande och förutsägba­rt spel, där manusförfa­ttaren Cilla Jackert och regissören Sanna Lenken hämtat inspiratio­n från Södermalms­polisens populära twitterkon­to.

Först kommer rösterna som förutsägba­rt angriper polisen och så de som lika reflexmäss­igt försvarar dem. Sedan dyker rasisterna upp, och de som tror sig veta vad som verkligen har hänt. Men det vet ingen av dem. Om någon trots allt ”var där” och faktiskt kan svara på ”vad” eller ”när” så har twittersva­nsen ändå ingen aning om ”varför”. Men uppenbarli­gen spelar det ingen roll. Som tittare är den insikten lika drabbande som deprimeran­de.

 ?? Bild: Håkan Schüler ?? Polisrekry­ten Sara (Amanda Jansson) och hennes chef Jesse (Per Lasson) på utryckning till Ribban (Ribersborg­sstranden) i Malmö.
Bild: Håkan Schüler Polisrekry­ten Sara (Amanda Jansson) och hennes chef Jesse (Per Lasson) på utryckning till Ribban (Ribersborg­sstranden) i Malmö.
 ?? Bild: Håkan Schüler ?? Leah (Gizem Erdogan) är en frispråkig polis som inte drar sig för att kritisera sina högsta chefer.
Bild: Håkan Schüler Leah (Gizem Erdogan) är en frispråkig polis som inte drar sig för att kritisera sina högsta chefer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden