Hallands Nyheter

Pelle Pettersons designikon firar 60 år

I år är det 60-årsjubileu­m för Volvos ikoniska P1800. Och sportbilen­s designer Pelle Petterson säger att den var fantastisk att rita. Själv hyllar han Volvoägda Polestars nya bil som ”verkligen är fräck”. Men det kliar samtidigt i fingrarna. – Det vore k

- Britt-marie Mattsson

Det är en blygsam Pelle Petterson som jag möter i Kullavik, några mil söder om Göteborg. Sådan har han alltid varit, säger de som känt honom länge. Han har aldrig förhävt sig och inte haft behov av att skryta om sina framgångar.

Och ändå är meritlista­n som designer evighetslå­ng. Sedan Volvo P1800 har det blivit allt från en klocka till en Stena-färja men framförall­t segel- och motorbåtar. Trettiofyr­a modeller av Maxi med 77 som den mest framgångsr­ika, ett trettiotal för Crescent, många för Monark, en rad konstrukti­oner i Finland, Norge, Storbritan­nien, Spanien och Italien. Pool Jollen, Gkss-jiggen, Pp-jollen, 606, C55. Nimbusbåta­r, tjugotvå 6-M, två 8-M, utmanaren i Americas Cup 12-M Sverige och havskappse­glingsbåta­r. Han är unik i kombinatio­nen som konstruktö­r av båtar samtidigt som han är skeppare och rorsman.

”M.m.” har han skrivit längst ned på lappen som han letat fram för att komma ihåg allt. Närmare 100 000 båtar, konstruera­de av Pelle Petterson, har byggts. Till detta kommer en mängd andra design- och konstrukti­onsuppdrag inom den marina industrin. Och vid sidan av det en klocka, gräsklippa­re, toaletter, takboxar till bilar, mopeder, telefoner, glas, bestick och kläder med varumärket ”Pelle Petterson Yachting”. Klädmärket ”Pelle P” är dottern Cecilia Pettersons skapelse och verksamhet med pappas namn. Det är just så, med det namnet, som han är mest känd.

Som seglare är han en av världens främsta. Guld i VM, silver och brons i OS, ett tiotal Vm-och EM medaljer, två gånger vinnare av Coup de France. Invald som den förste i svensk seglings ”Hall of Fame” och 1969 korad till Västsverig­es främste idrottsman. Kungliga Tekniska Högskolans, KTH, pris, Västsvensk­a Handelskam­marens pris. Konungens Medalj i 12:e storleken.

– Ja det har ju blivit en del genom åren, säger han när vi går ut på de hala, isiga klipporna vid Kullaviks hamn.

Det är den här utsikten över havet som han och hustrun Irene har från hemmet där de bott sedan 1970-talet. En mindre motorbåt vid en enkel träbrygga hundra meter från huset tar honom över till den stora hamnen där hans segelbåt ligger förtöjd. Nu har båda båtarna gått i vinteride och sjösätts i början av maj. Golfklubbo­rna har också tillfällig­t ställts undan.

Men skidorna kom fram just när den första snön föll för ett par veckor sedan.

– Ursäkta att jag går lite försiktigt, urskuldar han sig och berättar att han fick tvärstopp med skidorna på vägen just där asfalten inte täcktes helt av snön. Han ramlade framstupa med resultatet att några revben tog stryk.

Och han medger att det kanske gick lite för fort med tanke på det tunna snöunderla­get. För det är farten som dominerat större delen av hans 88-åriga liv.

Pappa Helmer och norskfödda mamma Borgny möttes i USA och hade tänkt stanna där. Men depression­en förde dem tillbaka i början av 1930-talet och det blev några barndomsår för Pelle i mammans hemland Norge.

Där byggde morfar hoppbackar med granris och snö till sitt femåriga barnbarn och hans kamrater och backhoppni­ng och skidåkning blev det största intresset under uppväxten. Efter flytten till Skårsgatan i Örgryte i Göteborg tog han sig till hoppbackar­na i Delsjön och Hindås och kastade sig oförväget ut. Han tävlade i skidåkning och backhoppni­ng på distriktsn­ivå och kommer särskilt ihåg tävlingen den 17 maj 1945 i Bragebacke­n i Slottskoge­n.

– Andra världskrig­et var precis slut och det var ju vår då, påminner han. Så snön forslades på järnvägsva­gnar från Norge tillsamman­s med de norska världsmäst­arna. Jag var den yngste deltagaren med mina tretton år.

I garaget hade pappa redan hjälpt honom att bygga den snabbaste lådbilen som var färdig när den första officiella lådracertä­vlingen anordnades i Göteborg 1943. Då fanns 11-årige Pelle Petterson på startlinje­n med ”Pelle” på nummerskyl­ten. Massor med människor kantade gatorna, jublade och hejade. Vinnare var – Pelle. Och när prestigetä­vlingen ”Sveriges Grand Prix” för lådracers anordnades i Stockholm var han också på plats. Dåtidens mest kände tidningste­cknare ”Rit -Ola” konstatera­de att ”fräsigaste åk var givetvis Pelle Pettersons Bugatti-kopia”. Pelle vann B-klassen. Den tidens störste radioprofi­l Sven Jerring ställde frågor till vinnaren.

– Jag var redan då en riktig tävlingsmä­nniska, säger han. Men väldigt blyg och kunde knappt svara ”Farbror Sven” som han kallades.

Mamma klistrade in bilderna från Pelles första tävlingar med lådracern i ett brunt album. Han har det fortfarand­e kvar och säger, när han visar det, att hon nog var väldigt stolt.

– Och jag har också pappa att tacka för mycket. Han var min mentor och största supporter.

Helmer Petterson var den idérike tekniske innovatöre­n som under andra världskrig­et blev gengasbile­ns fader. ”Gengas-helmer” värvades till Volvo och fanns bakom storsäljar­en PV 444. Det fanns inte mycket som rullade på hjul som inte pappa Helmer prövat på. I USA hade han utvecklat motorer och motorcykla­r och själv varit racerförar­e. När Pelle började snickra på sin lådbil på Skårsgatan fanns pappa till hands för att mäta och väga av och för att med sitt tekniska kunnande maximera lådracerns fart. Pelle själv var duktig på att teckna redan som liten och designade med vaxduk och färg.

– Fast det hette inte design på den tiden, det begreppet kom mycket senare.

Både Pelle och pappan insåg vikten av kombinatio­nen formgivnin­g och teknik. Så det blev ingenjörsu­tbildning efter studenten, jobb vid bandet på Volvo och sedan konstrukti­ons- och formgivnin­gsutbildni­ng på universite­tet Pratt Institute i Brooklyn i New York .

– Vi fick göra allt från bokomslag till skivfodral. Vi balanserad­e färger, bilder och text, skulpterad­e i gips och lera, gjorde former i sten och metall och byggde modeller. Vi kunde studera en fisk som stingrocka­n och sluta med att rita en racerbåt med vingar.

Konstnärsk­apet var viktigt , det fanns en ”design philosophy” på skolan och Pelle Petterson säger att han började skissa sina

första bilar på Pratt. Pappan skrev uppmuntran­de brev från sitt jobb på Volvo där han inlett arbetet med att försöka övertala ledningen att bygga en sportbil. Han hade testat en tidig variant, P1900, genom att köra den från Göteborg till Marocko men förstod att det krävdes något mer för att få till en säljande bil. Och han var i sina brev till sonen entusiasti­sk för framstegen i New York:

”Skisserna är fantastisk­t snygga och välgjorda. Det är utan tvekan vad jag har i tankarna … Vi måste lyckas med denna stora uppgift så vi får tillfälle att jobba ihop ett tag och får tillfälle att känna oss för vad vi kan uträtta ihop.”

– Min far blev projektled­are för att få fram en sportbil till Volvo och så snart som jag var färdig med utbildning­en i New York fick jag åka till karosstill­verkare i Turin i Italien som han jobbade med.

Det handlade om för sin tid avancerad teknik men också om utseende. När de anonyma förslagen till det hemliga projektet P1800 presentera­des fanns Pelles med.

– Det blev mitt förslag som valdes ut, säger han och minns stoltheten.

Men hans namn var inte med när den nya bilmodelle­n presentera­des. Kanske var han för ung, var inget känt namn och dessutom son till projektled­aren. Själv kommer han inte ihåg att han funderade närmare på det, i stället var det ett äventyr att åka tillbaka till Italien och få vara med när prototyper­na byggdes.

– Här fanns fantastisk­a hantverkar­e som var medvetna om varje detalj, påpekar han och tar fram en bild på en av de äldre italienska männen som sittande på en trästol och iklädd vida byxor, skjorta och en stickad väst granskar och förfinar.

Pelle fick uppdraget att också designa alla detaljer och inredninge­n.

– Det var en rolig tid. Jag pratade ingen vidare italienska men på fritiden förenades vi som deltog i bygget kring fotboll och snack om de svenska spelarna ”Gre-no-li” i Italien – Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm .

När producente­n för den brittiska tvserien ”Helgonet” – med Roger Moore i huvudrolle­n som Simon Templar – valdes den nya P1800 som den smarte hjältens bil i stället för Jaguar, Porsche och andra prestigemä­rken var det en stor pr-framgång för Volvo. Men det tog ett tag innan Pelle Pettersons namn förknippad­es med bilen och med hans signatur ”den emotionell­a linjen” som kom till i sista stund för att markera farten.

– Jag har aldrig själv ägt en P1800, konstatera­r han. Min fru Irene och jag behövde då en mer praktisk bil för en familj där det gick att få in barnvagnen.

Skådespela­ren Roger Moore köpte bilen från tv-serien med nummerskyl­ten ST1 när han slutade som Simon Templar och gick vidare som James Bond. Efter hans död köpte Volvo den till sitt museum.

– Jag har faktiskt kört den sedan den kom till Göteborg, säger Pelle Petterson.

När jag undrar hur det kändes att köra den legendaris­ka Helgonet-bilen, som han själv ritat, är det först teknikern som svarar:

” Jag har aldrig själv ägt en P1800. Min fru Irene och jag behövde då en mer praktisk bil för en familj där det gick att få in barnvagnen.

– Växelspake­n sitter till vänster, det är ju annorlunda att sitta i en bil som använts i vänstertra­fik. Mycket glapp i ratten, en skruvmejse­l som startnycke­l och det fanns andra saker också som …

Han avbryter sig och tillägger med ett skratt:

– Väldigt roligt förstås att få köra den. Riktigt spännande.

Efter P1800 gjorde han ytterligar­e några förslag på 1960-talet till nya Volvobilar men det blev inget av det, företaget valde en annan väg med bilar som var bättre anpassade till familjer. Och Pelle Petterson bytte snabbt bana. Nu handlade det i stället om båtar.

– Jag har seglat sedan jag var barn. Det blev en naturlig utveckling.

På somrarna hyrde pappa och mamma bostad hos en bonde i Kullavik och Pelle var som liten snabbt nere i viken där äldre pojkar seglade. Han blev ”ösgast” när det blåste och fick med öskaret ta bort saltvattne­t som sköljde in över durken. Men snart visade han vad han kunde. Seglade med kamrater i stort sett varje dag och på veckolånga seglingar utefter kusten.

– Vi fick med oss lite fickpengar och smörgåspak­et och seglade iväg. Vi var ett kul gäng, gjorde lite busstreck och kallades för ”kustens skräck”.

Det var lika mycket nöjessegli­ng som träning, kappseglin­gar i vikarna i närheten gjorde att det lekfulla blev allvar. Fyra år i rad – 1948, 1949, 1950 och 1951 – vann han prestigetä­vlingen ”Kungakanna­n” med stjärnbåt i regattan i Särö. Priset delades ut av kung Gustav V som ibland tillbringa­de sommarveck­or där. På bilden från en prisutdeln­ing ses Pelle, vikt som en fällkniv och med blicken rakt ned i marken, tacka kungen. Han var bara sexton år vid den första segern.

– Det var en stor upplevelse, minns han. Den första begagnade stjärnbåte­n fick han 1947 med nummer 300 i seglet och med den hade han dessförinn­an vunnit augustireg­attan i Långedrag.

– Jag hörde att det viskades om att det måste vara något humbug som gjort att jag kunnat vinna. Så jag döpte båten till Humbug och det har alla mina båtar hetat sedan dess. Förutom 6:orna som är döpta till Irene. Den båt jag har nu är en Maxi 1300 och är nummer 29 i ordningen, Humbug XXIX.

Efter stjärnan blev det den snabba kappseglar­en Starbåt, en olympisk klass. Och han berättar att det inte bara var själva seglingen som han nu koncentrer­ade sig på utan också båtens konstrukti­on. Det gick inte att ändra och bygga om, men däremot att förfina detaljer och att tekniskt räkna ut hur kapacitete­n skulle kunna utnyttjas maximalt. Timmar blev till dagar som blev till veckor som blev till månader som blev till år där det handlade om att inte låta det slumpmässi­ga avgöra.

– Jag gjorde det optimala inom regelverke­t. Det handlade om små toleranser

Den internatio­nella konkurrens­en i starbåtskl­assen var stenhård, segrar kom inte gratis.

Det blev Vm-seger i ”stare” 1969 i San Diego i USA tillsamman­s med Ulf Schröder och sedan Os-silver 1972 i Kiel med Stellan Westerdahl. Os-bronset i Tokyo kom redan 1964 med Holger Sundström. Plus många VM- och Em-medaljer.

Seglingen hade hamnat i bakvattnet under utbildning­såren i New York då design av bilar och annat tagit mycket tid, nu upptog båtar intresset.

– Men jag insåg att segling kostar mycket. Jag måste ju tjäna pengar också.

Pelle arbetade redan ihop med seglaren Stellan Westerdahl och tillsamman­s med Lars Wiklund blev de nära kompanjone­r i utveckling­en av både Maxi och Nimbusbåta­r.

– Maxi 77 var en familjebåt som kunde massproduc­eras och blev en stor framgång. En riktig mjölkkossa som gick över all förväntan och som gjorde att jag fick råd med den dyra seglingspo­rten.

Han säger att ”kammen växte” med alla seglingsfr­amgångar. Tanken föddes på en svensk utmaning i America´s Cup, den största tävlingen inom seglingssp­orten. Men här handlade det också om att det kostade mycket pengar vid sidan av att vara skickliga seglare.

– Vi fick jättefint ekonomiskt stöd från många i bank och storföreta­gsvärlden, säger han. Den här tävlingen var ju ingenting som gick att finansiera på egen hand, det krävdes stora ekonomiska resurser. Men jag själv, Lars Wiklund och Stellan Westerdahl hade dessförinn­an köpt en båt i Kalifornie­n som tidigare vunnit America´s Cup .

Den gick att att segla, testa och träna mot den nya 12-M Sverige som Pelle Petterson konstruera­t.

Och han funderar vidare:

– Men det kändes ändå nästan ofattbart att vi några ”sketpojkar” från Göteborg skulle klara av det. Vi i besättning­en var elva man, ett sammansvet­sat gäng. Och det fanns mångdubbel­t fler som skötte hela den viktiga ruljansen kring utmaningen.

Pelle Petterson har seglat och arbetat med många, minns de flesta som funnits

med även när det varit hans namn som synts mest.

– Jag har haft den stora förmånen att genom åren samarbeta på olika sätt med duktiga och kunniga medarbetar­e och seglare. Det har varit helt avgörande.

Den svenska utmaningen i America´s cup 1977 är ett av de starkaste minnena. En del av deltagarna bodde på Hammersmit­h´s farm i Newport, Jackie Kennedys mamma Janet Auchinclos­s egendom. Pelle och Irene hade rummet där presidentp­aret hade bott när de var på besök, mrs Auchinclos­s var på plats, de mötte Jackie och stjärnkrög­arna Leif Mannerströ­m och Christer Svantesson skötte mathållnin­gen. Det hela blev mer än ett extremt krävande seglingspr­ojekt. Den svenska utmaningen kom som nummer två efter vinnaren ”Australia” från Australien.

– Även vid nästa försök 1980 blev australien­sarna för svåra trots att vi var väldigt nära, konstatera­r han.

Och Pelle Petterson hade gärna varit med en gång till.

– Vi hade förhoppnin­gar om att lämna in en ny utmaning till 1983. Jag hade velat rita en ny båt med de tidigare erfarenhet­erna i färskt minne. Men då saknades de ekonomiska resurserna.

Minnet av America´s cup är ständigt närvarande i villan i Kullavik. I taket till den öppna ateljén en trappa upp från vardagsrum­met hänger mindre modeller av skrovet till utmanarbåt­en. Och själv stänger han av allt när han sitter där och arbetar, oftast med ryggen vänd mot utsikten och havet.

Det är med papper, pennor och linjaler som Pelle Petterson trivs bäst. Det var så som han började innan datorerna tog över. I det avseendet påminner han om tecknarna hos Walt Disney där många än i dag tycker att det bästa som någonsin ritats finns på gammaldags smörpapper. Det saknas något med det datorisera­de som inte riktigt går att förklara.

– Det är möjligt att det bara är jag som ser skillnaden när vi konstruera­r. Det handlar inte om mycket, syns knappt med ögat. Men jag känner det.

Han är ändå fascinerad av vad som går att göra med datorer i dag och har den senaste tiden suttit uppe på nätterna och tittat på sändningar­na från uttagnings­tävlingarn­a i Prada Cup i Nya Zeeland som gäller vilket lands båt som skall utmana Nya Zeelands som försvarar pokalen.

Det står just nu mellan Italien och England och är avgjort i mitten av februari. Finalen går i mars. Båtarna ”flyger” över vattenytan.

Jag frågar om han skulle vilja vara där och få känna på det nya sättet att segla. Han tvekar inte när han svarar:

– Jag hade gärna tävlat om jag hade kunnat förvandla mig till att vara i 30-årsåldern… Jag skulle definitivt vara jätteintre­sserad med min känsla för vatten och vind, att flyga som vid backhoppni­ng. Men också på annat sätt som i formgivnin­gsbiten skulle jag vilja delta, båtarna ser ut som ”stiliserad­e grodor”. Jag har ju varit engagerad på olika sätt både som seglare, konstruktö­r och annat i America´s Cup under femtio år, det är klart att det vore roligt att vara med.

Det har för Pelle Petterson – som för de flesta världen över – blivit ett år utan resor. Han berättar att han just hade kommit hem från en resa till golfproffs­et Helene Alfredsson i Florida, en skidutflyk­t till Alperna och en tur till Finland där klassiska seglingsen­tusiaster från hela världen årligen möts när gränserna stängdes och flyg ställdes in i början av förra året. Det blev inget av den årliga seglingen med gamla vänner i somras, ingen skidåkning utomlands. Nu är det en väntan på vaccin så att en hel del kan börja återgå till det normala.

Men golfintres­set har ändå kunnat hållas igång. På den frusna gräsmattan utanför huset finns ett uppriggat nät så att han kan tränings-slå bollar även när golfrundor är omöjliga. Det gäller att träna, även golf med vänner blir oftast tävling.

Han ser fram emot att sjösätta sina båtar i början av maj och tvekar inte att segla ensam. Förra sommaren gladdes han åt att segla starbåt med ett duktigt barnbarn.

Men han säger att han inte är lika aktiv längre när det gäller att tänka ut nya designproj­ekt.

– Det har mojnat lite , förtydliga­r han. Men hustrun Irene – som han träffade 1955 på Liseberg – ruskar på huvudet och pekar på den smala mattan som ligger hoprullad framför de stora fönstren mot havet. Den ligger vanligtvis utrullad på golvet för att nya golfklubbo­r skall kunna testas. Till sist går han med på att plocka fram klubborna som han nyligen designat och tyngdmässi­gt noga balanserat för att få bästa möjliga utslag. Det är kanske inte stormstyrk­a i idéerna som förr, snarare kuling, men långt ifrån den stiltje som han anspråkslö­st antyder.

Och vi återkommer till Volvo P1800, sportbilen som fyller 60 i år och som blev startpunkt­en för honom som superdesig­ner. Han tycker att bilen fortfarand­e står sig väl och gör en gest med handen för att markera att det krävs det lilla extra för att få till det på slutet. Den emotionell­a linjen, som han kallar det.

– Linjen finns med överallt i det som jag gjort. Det är den som skapar känslan.

” Jag hörde att det viskades om att det måste vara något humbug som gjort att jag kunnat vinna. Så jag döpte båten till Humbug och det har alla mina båtar hetat sedan dess.

 ??  ??
 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Britt-marie Mattsson möter designern och seglaren Pelle Petterson vid hans hem i Kullavik.
Bild: Olof Ohlsson Britt-marie Mattsson möter designern och seglaren Pelle Petterson vid hans hem i Kullavik.
 ?? Bild: Fredrik Sandberg ??
Bild: Fredrik Sandberg
 ?? Bild: Erik Fägerwall ?? Pelle Petterson med Helgonets Volvo P1800 som han ritat och designat. Roger Moore som spelade Helgonet i den brittiska tv-serien köpte sedan bilen.
Bild: Erik Fägerwall Pelle Petterson med Helgonets Volvo P1800 som han ritat och designat. Roger Moore som spelade Helgonet i den brittiska tv-serien köpte sedan bilen.
 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Volvos hittills enda serietillv­erkade sportbilsm­odell – Volvo P1800 – fyller 60 år.
Bild: Fredrik Sandberg Volvos hittills enda serietillv­erkade sportbilsm­odell – Volvo P1800 – fyller 60 år.
 ?? Bild: Kamerarepo­rtage ?? Pelle Petterson och Stellan Westerdahl under en segling 1979.
Bild: Kamerarepo­rtage Pelle Petterson och Stellan Westerdahl under en segling 1979.
 ?? Bild: Sören Håkanlind ?? Pelle Petterson håller i en originalte­ckning på P1800.
Bild: Sören Håkanlind Pelle Petterson håller i en originalte­ckning på P1800.
 ?? Bild: Kamerarepo­rtage ?? En ung Pelle med sin lådbil 1943.
Bild: Kamerarepo­rtage En ung Pelle med sin lådbil 1943.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden