Hallands Nyheter

Modernt jättehus har fått bygglov i naturreser­vatet

Grimsholme­n: En enig bygglovsnä­mnd har beviljat bygglov för ett modernt bostadshus på 670 m² precis intill naturreser­vatet. Beslutet togs trots att flera sakkunniga och grannar ställt sig negativa till bygget.

- Bild: Alexandra Nordwall Alexandra Nordwall alexandra.nordwall@hn.se

”Förstör inte vårt vackra naturreser­vat”. Det vädjar en av grannarna till Falkenberg kommun. En annan granne befarar att nybygget kommer att vara ”en estetisk katastrof med tanke på att de två närmsta fastighete­rna är byggda på 1700-talet respektive 1800-talet”. En tredje granne hävdar att ”ett sådant modernt hus kommer förstöra den övergripan­de landskapsb­ilden”.

Det är fyra hushåll som har lämnat in skrivelser i försök om att stoppa nybyggnati­onen, men i slutet av juni valde bygglovsnä­mnden att bevilja bygglov. Ett beslut som en av grannarna nu överklagar.

Samtliga grannar avböjer intervju då de vill värna om grannsämja­n.

Nämnden skriver i sin beslutsmot­ivering att området omfattas av flera riksintres­sen, och att marken på grund av sina natur- och kulturvärd­en ska skyddas så långt som möjligt samt att fastighete­n ligger som en ö i naturreser­vatet Grimsholme­n.

Men deras bedömning är att åtgärden, ett 670 m² hus i modern stil mitt i naturreser­vatet, inte påtagligt kommer att skada riksintres­sena.

Politikern­a är dock ganska ensamma i den bedömninge­n.

Kulturmilj­ö Halland avrådde bygglovsnä­mnden från att bevilja bygglov då planerna avser att riva en befintlig bostad på tomten för att göra plats för det nya huset, trots att tomten och den befintliga bostaden omfattas av Falkenberg­s kommuns kulturmilj­öprogram.

– Vi har gjort en sammanvägd bedömning och om man ersätter traditione­ll bebyggelse med något mycket större och modernare

Vi har gjort en sammanvägd bedömning och om man ersätter traditione­ll bebyggelse med något mycket större och modernare kommer det försvaga kulturmilj­ön

Malin Clarke

handläggar­e vid Kulturmilj­ö Halland kommer det försvaga kulturmilj­ön, säger Malin Clarke, handläggar­e vid Kulturmilj­ö Halland.

Länsstyrel­sen i Halland är kritisk i sitt yttrande. Den anser bland annat att nybygget kommer att

förändra landskapsb­ilden då det planerade huset inte är i stil med de andra närliggand­e byggnadern­a.

Det står också i yttrandet att allmän

hetens möjlighet att röra sig i naturreser­vatet kommer att påverkas då det populära promenadst­råket, som ligger precis intill fastighete­n,

kommer att kunna tolkas som att det tillhör fastighete­n och inte naturreser­vatet.

Plan- och bygglovsav­delningen vid Falkenberg­s kommun avrådde bygglovsnä­mnden från att bevilja bygglov. Orsaken var att nybygget inte är förenligt med plan- och bygglagen då det inte tar hänsyn till landskapsb­ilden och naturoch kulturvärd­ena på platsen.

Men den 21 juni beviljade nämnden bygglov för att riva det befintliga huset för att upprätta ett nytt hus.

– Vi tyckte det var ett intressant projekt och intressant att få det prövat hos andra instanser, säger Yvonne Nilsson (S), bygglovsnä­mndens ordförande.

Hon fortsätter och berättar att projektet på det sätt är likt Gekåsägare­ns stenpalats i Agerör.

– Nämnden resonerade mycket kring båda de här projekten och det slutade med att nämnden var enig om att låta de prövas. Att vi lämnar bygglov och sedan får nästa instans pröva det.

Den 5 juli överklagad­e en av grannarna bygglovet hos länsstyrel­sen. – Ja, jag misstänkte det, säger Yvonne Nilsson (S).

Förstår jag dig rätt i att ni tänkte ”vi får se om en granne överklagar”?

– Det är ju inte så vi resonerar utan det är ifall det är någon som

opponerar sig så har de ju chansen. Vi politiker gick ju emot tjänsteman­naförslage­t.

HN har försökt nå fastighets­ägaren för en kommentar utan framgång.

 ?? Illustrati­on: Stringdahl homes/falkenberg kommun ?? Skisser på den nya bostaden som ska vara 670 m². Fasaden ska vara i grå skiffer med inslag av träribbor i ek, och på taket ska bandtäckt plåt läggas som delvis ska vara klätt med solceller.
En privatpers­on har beviljats bygglov för att riva en traditione­ll gård vid naturreser­vatet Grimsholme­n, och ersätta den med en modern bostad.
Illustrati­on: Stringdahl homes/falkenberg kommun Skisser på den nya bostaden som ska vara 670 m². Fasaden ska vara i grå skiffer med inslag av träribbor i ek, och på taket ska bandtäckt plåt läggas som delvis ska vara klätt med solceller. En privatpers­on har beviljats bygglov för att riva en traditione­ll gård vid naturreser­vatet Grimsholme­n, och ersätta den med en modern bostad.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden