Hallands Nyheter

Utländska turister tillbaka på campingarn­a

Halland: Turisterna har intagit Halland och bokningslä­get på Skrea camping, Gekås camping, Apelvikens camping och Getteröns camping ser lovande ut. Och sakta men säkert hittar utländska turister tillbaka. – Men många norrmän är fortfarand­e skeptiska till

- Malin Strandberg malin.strandberg@hn.se

När branschorg­anisatione­n SCR Svensk Camping summerar 2020 konstatera­s att campingar klarade pandemiåre­t bra jämfört med andra turistnäri­ngar.

Krisen har i stället medfört ett ökat intresse för campingliv­et och enligt Svensk camping är bokningslä­get mycket bra på flera håll i landet.

– Vi kommer att hamna 20 procent över föregående år. I slutet av maj lossnade proppen och då rasade bokningarn­a in. Jag tror det beror på att väldigt många visste att de skulle bli vaccinerad­e, säger Sara Ståhle som är chef på Gekåsbyn i Ullared.

Även på Skrea camping och Getteröns camping är bokningslä­get mycket bättre än förra året.

– Vi har det dubbla mot förgående år och många har kommit tidigt på säsongen. Just nu har vi en bra beläggning men vissa platser finns kvar. Nu hoppas vi på att värmen håller i sig, säger Marika Sundström, delägare på Skrea camping.

Apelvikens camping hade en tuff vår 2020 då avbokninga­rna duggade tätt, men campingen fick ett rejält uppsving redan förra sommaren.

– För vår del var förra året ett bra år och det ser väldigt bra ut även i år. Vi har i stort sett fullt, förutom enstaka nätter, fram till mitten av augusti, säger Bo Andreasson på Destinatio­n Apelviken och fortsätter:

– Det vi har märkt i år är att

trycket ökade tidigare och att fler bokade veckorna 24–27.

Enligt Svensk Camping står de internatio­nella turisterna normalt för 25 procent av gästnätter­na på svenska campingar. Förra året stannade utländska campare hemma på grund av pandemin.

Men trenden börjar vända och det är främst tyskar och norrmän som försiktigt börjar hitta tillbaka till de campingpla­tser som HN har varit i kontakt med.

– Jag kan se att en och annan kommer hit. Men jag märker inte att de är tillbaka som förr, säger Sara Ståhle på Gekåsbyn.

Några av gästerna på Gekås camping den 15 juli var just från Norge. Familjen Røsnaes bor vid Svinesund och brukar besöka

Gekås vid jul och under sommarseme­stern. Men pandemin satte stopp för det förra året. Men nu är de åter på besök i Ullared, sedan rullar camparna vidare till Lysekil.

Trots lättnader i restriktio­ner som

gäller för, bland annat, varuhus är de inte orolig för trängsel.

– Vi har alltid masker på oss. Men jag blev överraskad att vi var dom enda som hade det, säger Anni Grete Røsnaes.

Vi har i stort sett fullt, förutom enstaka nätter, fram till mitten av augusti

Bo andreasson

Destinatio­n Apelviken

 ?? Bilder: Edith Camilla Svensson ?? Trots att det är fler som bokar campingpla­tser i Ullared finns det ändå platser lediga i mitten av juli.
Bilder: Edith Camilla Svensson Trots att det är fler som bokar campingpla­tser i Ullared finns det ändå platser lediga i mitten av juli.
 ??  ?? anni grete, Roar och Karen anette Røsnaes från norge valde att besöka gekås camping under sin sommarseme­ster i sverige. Enligt flera campingar i Halland har en liten klick utländska gäster, främst norrmän och tyskar, börjat återvända.
anni grete, Roar och Karen anette Røsnaes från norge valde att besöka gekås camping under sin sommarseme­ster i sverige. Enligt flera campingar i Halland har en liten klick utländska gäster, främst norrmän och tyskar, börjat återvända.
 ??  ?? gekås camping har 20 procent fler bokningar i år än under 2020.
gekås camping har 20 procent fler bokningar i år än under 2020.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden