Hallands Nyheter

Inte omöjligt med fler hundbad i framtiden

- Nicholas tsakonas nicholas.tsakonas@hn.se

Varberg: tredje vik har länge varit Varbergs enda kommunala hundbadpla­ts. detta kan jämföras med falkenberg som har tre stycken. hur kommer det sig och vad tycker Varbergs hundägare?

Av de hundägare som H N pratar med uttrycker samtliga sig positivt kring Tredje vik på Getterön. Med undantag för enstaka historier om bråkiga, okopplade hundar verkar alla trivas och känna sig trygga på stranden.

Två hundägare som gillar Tredje vik är Anna Lundin och Rickard Adolfsson. Men det tar inte lång tid innan samtalet går över till att de gärna hade haft fler alternativ för att bada med sin hund.

– Det hade varit kul att kunna åka ut till en annan strand, vi är jämt på den här stranden. Här är inte barnens kompisar, ingen kiosk eller gungor, säger Anna Lundin och Rickard Adolfsson.

Rosita Berntsson är hundägare, diplomerad instruktör/träningsco­ach och driver ett företag som riktar in sig på belöningsb­aserad träning för hundar. Enligt henne kan mängden hundar på stranden bli ett problem.

– En hund kan lyda jättebra när det finns avstånd och där den kan höra inkallning, men på Tredje vik finns det extremt mycket som stör. Det är vatten, bollar som kastas samt massa andra hundar, säger Rosita Berntsson som tycker att det borde finnas fler hundstränd­er.

Att folk kommer till stranden utan hund kan bli ett problem under de fina semesterve­ckorna.

– Förra sommaren var det så mycket folk utan hund att de med hund inte fick plats, det är ett bekymmer eftersom detta är det enda stället för folk med hund. Det kanske borde märkas ut tydligare att det här faktiskt är en hundstrand, säger Nenette Törblad, hundägare på Tredje vik.

Jenny Bergström är avdelnings­chef på drift och anläggning samt hamn- och gatuförval­tningen på Varbergs kommun. Hon förstår problemet med att människor utan hund badar på Tredje vik, men ser inte någon klar lösning.

– Det förstår jag mycket väl, men ska det bara få vara hundägare där då? Jag tror inte att det hjälper att märka upp det mer. Det är inte rimligt att utesluta en kategori människor. Vi kan utesluta hundar men inte hundägare eller folk utan hund, säger Jenny Bergström.

Det hade varit kul att kunna åka ut till en annan strand, vi är jämt på den här stranden. Här är inte barnens kompisar, ingen kiosk eller gungor.

Det är något som heter ”lokala ordningsfö­reskrifter” som styr var man får bada med sin hund i kommunen. Enligt dem får inte hundar vistas på någon kommunal badplats förutom Tredje vik. Jenny Bergström säger att föreskrift­erna håller på att revideras och att möjlighete­n till fler hundbad finns.

– Ska det till en ändring krävs det en ändring i de lokala ordningsfö­reskrifter­na. Där finns en revidering på gång där vi diskuterar att få till fler platser där det är tillåtet att bada med sin hund. Så det kommer troligtvis ske en förändring framöver, säger hon.

– Det jag vet har diskuterat­s är lite mera spridning, kanske ett ställe norr om Varberg och ett söderut. Man kan ju också ta en del av en strand till exempel och tillåta hundar där. Men jag kan inte alls svara på var det landar Det finns många olika sätt att göra på. Men en del av syftet med att göra om föreskrift­erna är att det ska bli mer tillgängli­ghet för hundar på badplatser­na.

Jenny Bergström tillägger att det enbart är hundförbud på kommunala badplatser, att vår kust är lång och att det däremellan finns många platser att bada med sin hund. Man kan också åka till någon av de icke-kommunala insjöar som finns i kommunen.

 ??  ??
 ?? Bild: Nicholas Tsakonas ?? Tredje vik ligger i närheten av Getteröns camping. Här hundarna Vera och Lilly på ett besök vid badplatsen.
Bild: Nicholas Tsakonas Tredje vik ligger i närheten av Getteröns camping. Här hundarna Vera och Lilly på ett besök vid badplatsen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden