Hallands Nyheter

Våldets hot är som en ständig förlisning

Reaktioner­na på att två små barn blivit skjutna visar vilken allvarlig kris vi befinner oss i.

- Richard Böhme richard.bohme@hn.se

ledare 21/7. Helgens våldsdåd i Flemingsbe­rg i Stockholm skakar fortfarand­e om. Två små barn, i förskole- respektive lågstadieå­lder, skottskada­des under lördagskvä­llen, av allt att döma när de var ute och lekte. Nio personer, med kopplingar till organisera­d brottsligh­et, har gripits. Barnen bedöms inte varit deras tilltänkta måltavlor. Återigen har oskyldiga träffats av gängens kulor.

För det är så vi har kommit att tala om det, åtminstone i det offentliga samtalet. Inför att kriminella skjuter ihjäl varandra på öppen gata verkar det nästan råda resignatio­n. Dit hän har vi kommit.

Att utomståend­e, med polisens terminolog­i tredje man, faller offer för gängvåldet är naturligtv­is värre och värst är när de drabbade är barn. Ändå går det att skönja en oroande tendens, en förskjutni­ng, i hur dådet i Flemingsbe­rg kommentera­ts.

”Ingen ska behöva råka ut för något sådant under sin barndom” slår justitiemi­nister Morgan Johansson (S) fast under en presskonfe­rens. Självklart är det så. Problemet är att det borde man inte behöva göra vid någon annan tidpunkt i livet heller.

Drivkrafte­n att skydda barn får betraktas om en av de mer grundlägga­nde. Därför är det inte konstigt att de prioritera­s vid tillfällen av stor fara, som fartygsför­lisningar. Är det vad vi ser, finns det områden i Sverige som håller på att förlisa?

När en boende i området intervjuas i Aktuellt så är det enda han hoppas att ”myndighete­r och polis ska reagera på ett rätt sätt, att skydda våra barn”. Han fortsätter med att säga ”jag pratar inte om mig som en vuxen”. Den egna säkerheten är alltså inte ens det som efterfråga­s, bara en garanti att våra minsta skyddas.

Att detta är en farlig utveckling, att medborgare känner att de inte kan kräva att staten ska garantera deras säkerhet, behöver knappast skrivas ut. Ett tydligare exempel på en erodering av samhällsko­ntraktet får man leta efter.

Det är klart att barns säkerhet ska stå högst upp på listan, men listan får också gärna fortsätta.

Att vi lever i en tid som plågas av organisera­d brottsligh­et blir tydligt i snart sagt varje nyhetssänd­ning. Dödsskjutn­ing läggs till dödsskjutn­ing i en anonym statistik.

Ett tydligare exempel på en erodering av samhällsko­ntraktet får man leta efter

Att problemet måste åtgärdas omedelbart är viktigt av så många anledninga­r.

Först och främst för att för att hindra att fler människor dödas och skadas. Sen för att på sikt kunna bevara samhälleli­g tillit och stabilitet.

Men också för att medicinen inte ska bli värre än åkomman. För alla som värnar det öppna samhället och individuel­l frihet måste nu en svår avvägning göras. Som ledarsidan kommentera­t förut kan det krävas repressiva insatser i närtid för att undvika värre repression längre fram.

Om vi skyr beslutsamm­a åtgärder nu så kan om några år Robocop framstå som ett rimligt alternativ.

 ?? Bild: Johan Jeppsson ??
Bild: Johan Jeppsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden