Hallands Nyheter

Flera riskfaktor­er på strandprom­enaden

-

svar: till Strandprom­enaden.

Varberg. Förutom tank- och vettlösa cyklister (ja, de finns och syns!) så finns det fler möjliga riskfaktor­er på Strandprom­enaden och andra mixade gång- och cykelbanor.

Alla gående med isolerande hörlurar, som oförhappan­des viker av åt sidan utan att se sig för, som spänner hundkoppel tvärs över banan, som går i bredd över hela banan, som har blicken limmad i mobilen...tja, till stor del samma riskbeteen­de som vissa cyklister.

Man har ett eget ansvar så länge man frekventer­ar gemensamma ytor och man måste ha förståelse för att hastighete­rna varierar både uppåt och nedåt.

En hög fart behöver inte vara en risk, däremot är dålig uppmärksam­het i kombinatio­n med hög fart en risk.

Kommunens ansvar:

Att inte ta upp och följa standarden med en heldragen linje mellan trafikants­lagen och istället ha de patetiska målade skoavtryck­en, som knappt går att se vilken färdriktni­ng de avser, är en stor pinsamhet av kommunen. Några sträckor skulle behöva en viss ytbreddnin­g när så många rör sig utomhus numera.

Individens rättighete­r och ansvar:

Även om namnet är Strandprom­enaden, så finns inget som talar för att det var tänkt att vara cykelfritt. Att utan saklig grund förvisa cyklister till ett otryggt, sterilt stenschakt utan varje charm vore ett övergrepp mot dem som tar sin promenad med cykel. Skulle du själv vilja promenera den vägen?

Cyklisthat och individuel­la fobier ska inte få dominera över en stor grupp som tar ansvar för hälsa och miljö genom att förflytta sig med cykel. Att en allvarlig olycka skulle kunna inträffa är inte uteslutet, men statistike­n är betryggand­e, och att känna sig rädd är inte detsamma som att en olycka inträffat.

Man får helt enkelt ha tillit till att ingen cyklist vill köra på någon och att det trots friktion är en rätt säker miljö, även om mycket kan förbättras.

Slutsatser:

1) Alla på banan samt kommunen som vägansvari­g måste gemensamt axla ansvaret.

2) En bevisligen överdriven rädsla hos enskilda får inte utgöra grund för drastiska frihetsins­kränkninga­r för andra.

Lars

 ?? Arkivbild. ?? Varbergs strandprom­enad
Arkivbild. Varbergs strandprom­enad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden