Hallands Nyheter

Svårare att kontroller­a trängsel på uteserveri­ngar

- Malin Strandberg malin.strandberg@hn.se 010-471 50 25

Halland: Restriktio­nslättnade­r och mycket turister i stan gör att det snabbt blir fullt på krogar och restaurang­er. – Krögarna har det tufft och gästerna måste skärpa sig, säger Anders Ramberg, chef för miljö- och hälsoskydd­sförvaltni­ngen i Falkenberg kommun.

I samband med sommarens lättnader i restriktio­nerna är det möjligt för stora sällskap att slå sig ner tillsamman­s på en uteserveri­ng. Det finns ingen begränsnin­g för antalet gäster som får sitta tillsamman­s utomhus. Inomhus är det max åtta stycken som får sitta tillsamman­s. Värt att notera: om uteserveri­ngen har tak och väggar räknas det som inomhus.

– Generellt så sköter sig krögarna i Halland bra. Problemet är gästerna. Krögarna får ideligen säga till gästerna att sitta ner i sällskapen.

Ett ställe fick stänga för en vecka sedan för att det var fullt, säger Anders Ramberg.

Han berättar vidare att det tidigare varit lugnt på restaurang­er på grund av försäljnin­gsstopp av alkohol efter klockan åtta på kvällen.

– Nu är det i gång som vanligt och gästernas berusnings­grad hänger ihop med följsamhet­en och att de inte lyssnar, säger Anders Ramberg.

Efter restriktio­nslättnade­rna den 1 juli genomförde miljökonto­ret i Falkenberg 44 kontroller på de större verksamhet­erna i kommunen. Några fick anmärkning­ar, bland annat en restaurang i centrala Falkenberg.

– Vi har några objekt som vi punktmarke­rar, men det är svårt att utföra kontroller. Vi kan inte säga åt gäster att följa restriktio­ner, det är upp till krögaren, säger Ramberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden