Hallands Nyheter

Stort pådrag – tom kajak påträffade­s ute i havet

- Ida Ynner Lagerqvist

Halland: Efter att en övergiven kajak hittats utanför klipporna i Sandhamn inledde sjöräddnin­gen en sökinsats. Insatsen avbröts dock när sjöräddnin­gen fått informatio­n om att kajaken kan ha legat på platsen sedan tidigare.

Det var vid halv tolv-tiden i tisdags som ett larm inkom till SOS om att en kajak flutit i land vid stranden Sandhamn. Enligt Peter Käll vid Sjöräddnin­gssällskap­et RS Grötvik drogs då ett skarpt larm och de inledde sökningen tillsamman­s med Sjöräddnin­gscentrale­n i Göteborg och livräddarn­a i Tylösand.

– Vi gick ut med både båten Rescue P.O. Hanson och skotern Allan Mattsson. Lotsen gick också ut och vi hade även en helikopter på plats och en person på land, säger Peter Käll.

Efter att man sen fått informatio­nen som tydde på att någon antagligen tagit upp kajaken själv så avbröts insatsen och ärendet har nu gått vidare till polisen. Ingen person ska heller ha anmälts som saknad.

Den senaste tiden är det inte bara övergivna kajaker som lett till pådrag.

Livräddarn­a i Tylösand säger att saker som ensamma uppblåsbar­a leksaker i vattnet och övergivna kajaker är något som skapar oro.

– Visa på något sätt att det finns en ägare. Skriv namn och telefonnum­mer på grejerna så kan vi ringa och kolla om allt är lugnt, säger Pontus Huber, livräddare i Tylösand och fortsätter:

– Vi finns över hela stranden. Kom fram till oss och säg att ”min madrass har flutit iväg” så kanske vi till och med kan hjälpa till att hämta den. Skulle vi inte kunna göra det har vi åtminstone fått reda på att det inte är någon där ute som behöver hjälp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden