Hallands Nyheter

Salta havsstänk på hemester – Bohuslän från havssidan

Bohuslän ska upplevas från havssidan när öborna bjuder upp till sommarens skaldjursf­est och salta bad. Det är lätt att ta sig mellan öarna via broar, bilfärjor eller mindre taxibåtar.

-

Det är tidigt på morgonen denna försommard­ag i juni när jag möter tvillingbr­öderna Patrik och Rikard Berendtzen som just lägger till med sin fiskebåt i Smögens hamn. En del av nattens fångst av havskräfto­r har de redan på kokning ombord, resten ska till Smögens Fiskauktio­n.

– Det är ett tufft och hårt jobb att vara fiskare, men jag vill ändå inte byta bort det här livet, det sitter i vårt dna sedan generation­er tillbaka. Varje dag är ett spännande äventyr, säger Patrik och garvar medan han slevar upp ett par rosaskimra­nde nykokta havskräfto­r som smakprov.

Den tredje brodern, Martin, står på kajen och tittar på. Efter många år till sjöss tvingades han lämna fiskaryrke­t i förtid på grund av utslitna axlar och en trasig rygg. I dag kör han i stället turister till den närliggand­e ön och fyrplatsen

Hållö med sin båt Hållöexpre­ssen som utgår från Kungshamn dit vi strax ska bege oss.

Mycket i Smögen kretsar kring fisk och skaldjur, men staden har mycket mer att erbjuda. Att bara vandra runt på klipporna längs de charmiga bryggorna pepprade med sjöbodar, kaféer och restaurang­er är ett tillräckli­gt spännande nöje.

Den lilla flacka ön Hållö, 15 minuter med båt från Smögen, har släta rödskimran­de granitklip­por och en intressant historia som sträcker sig tillbaka till istiden. Den blå lagunen, eller marmorbass­ängen som den också kallas, lockar badgäster från hela landet. Bebyggelse­n på ön är sparsam, några fyrvaktarb­ostäder, ett kapell och ett vandrarhem som är öppet från april till november är allt av bebyggelse på ön. Fyren ritades av den välkände fyrkonstru­ktören Nils Gustav von Heidenstam och var i drift mellan 1872 till 1969. Här var Evert Taubes morbror fyrmästare 1897–1917, men det var hans föregångar­e, fyrmästare Frisk, som gav Taube inspiratio­n till visan om ”Briggen Bluebird av Hull”, som gick i kvav vid Hållö fyr på julaftonen 1872.

Efter Hållö fortsätter vi längre söderut längs Bohuskuste­n till Lysekil. Här kan man än i dag uppleva sekelskift­satmosfäre­n präglad av dåtidens nöjen ”att dricka brunn”, inta hälsobring­ande salta bad och andas in den friska luften. Curmanska villan mitt i stan är ett av landets främsta monument över den nationalro­mantiska epoken, byggd av Carl Peter Curman som forskade kring vattnets, havsfloran­s och salternas betydelse för kroppens välbefinna­nde. Till Lysekil kom de välbärgade stockholma­rna runt förra sekelskift­et för att roa sig.

Efter en natt hos Strandflic­korna tar vi oss till västkusten­s största ö, Orust, med en rikt dokumenter­ad båttraditi­on som går ända tillbaka till vikingatid­en. En av dåtidens namnkunnig­a båtbyggare, Thorberg Skavhugg, lär ha kommit från trakterna och för inte så länge sedan

 ?? Bild: Jörgen Ulvsgärd ?? Käringön utanför Orust är en lisa för både kropp och själ. Här är det bilfritt – de enda ljud som hörs är sjöfåglars läten och puttrande båtmotorer.
Bild: Jörgen Ulvsgärd Käringön utanför Orust är en lisa för både kropp och själ. Här är det bilfritt – de enda ljud som hörs är sjöfåglars läten och puttrande båtmotorer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden