Hallands Nyheter

Os-chefen: Kan tvingas ställa in i sista minuten

-

Os-basen Toshiro Muto utesluter inte att sommarspel­en i Tokyo, som tjuvstarta­r i morgon och invigs på fredag, kan komma att ställas in i sista minuten. – Vi ser över vad vi ska göra om coronasitu­ationen förvärras, säger han.

På en fråga, vid en pressträff i Tokyo, om det fanns någon risk för att OS måste ställas in svarade Muto, vd för Tokyo-os, diplomatis­kt:

– Vi kan inte förutspå vad som händer med antalet coronaviru­sfall. Så vi fortsätter diskussion­erna och tittar på vad vi ska göra om situatione­n förvärras, säger han.

OS i Tokyo skulle ha genomförts i fjol, men flyttades fram ett år på grund av pandemin. Antalet smittade bland japanerna har ökat den senaste tiden och därför beslutades nyligen att OS ska genomföras utan publik. Sedan tidigare var det beslutat att inga tillresand­e åskådare skulle tillåtas.

Trots det är den japanska allmänhete­n orolig för att alla deltagare i spelen – aktiva, ledare, officiella och journalist­er – ska föra med sig viruset till Japan. Att det upptäckts ett antal fall bland de aktiva har inte lugnat opinionen.

Ordförande­n i organisati­onskommitt­én, Seiko Hashimoto, säger att man är medveten om det minskade stödet.

Hon säger att de rigorösa säkerhetsb­estämmelse­rna, för att undvika smittsprid­ning, inte gett den japanska allmänhete­n en ökad tro på att smittan inte ska nå dem. (Tt-reuters)

 ?? Bild: Yuichi Yamazaki/tt ?? Toshiro Muto och Seiko Hashimoto från Os-arrangöran i Tokyo vid en pressträff i juni.
Bild: Yuichi Yamazaki/tt Toshiro Muto och Seiko Hashimoto från Os-arrangöran i Tokyo vid en pressträff i juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden