Hallands Nyheter

Polisen: Brist på personligt ansvar under cruisingfe­sten

- Jennifer Last jennifer.last@hn.se 010-471 53 32

Mycket folk och många fordon, mindre av det personliga ansvaret. Så summerar polisens lokalområd­eschef Christer Bartholdss­on den gångna helgen.

Polisens avspärrnin­gar hade en tydlig målsättnin­g under helgens spontana fordonsfes­t: Att skapa ordning och säkerhet inne i centrala Falkenberg och området vid Klitterväg­en. I stället bildades stora folksamlin­gar på bland annat parkeringe­n utanför Ica Skrea strand och butiken tvingades stänga tidigare på grund av turbulens.

– Någonstans visste vi ju att de skulle samlas och det var stor sannolikhe­t att det skulle bli där. Men

vi har inte hittat några larmsamtal. Vi hade personal i området som

hade haft möjlighet att ingripa, säger Christer Bartholdss­on.

Både polis och arrangör har tidigare uppmanat folk till att inte komma till Falkenberg under helgen som Wheels & Wings skulle ha ägt rum. Trots det rullade fordonen in, vilket resulterad­e i långa köer utanför stadskärna­n.

– Man kan bara konstatera att det individuel­la ansvaret inte är speciellt utvecklat. Det är tråkigt att

se. Tittar vi på pandemihan­teringen

i Sverige har man använt en modell som bygger på det personliga ansvaret. Emellanåt kan vi se att det inte fungerar. Folk tar inte det ansvaret.

Enligt Bartholdss­on orsakades stöket utanför Ica mestadels av unga människor. Att hålla avstånd tycktes det inte vara tal om och för polisen var det en omöjlig uppgift att se till att folkklungo­rna umgicks på behörigt avstånd.

– Huvuddelen av dem tillhör den grupp som inte ens har fått en spruta, säger han och fortsätter:

– Det var helt kört, att försöka förändra det beteendet som var där. Kraftig alkoholkon­sumtion och sociala distanseri­ng funkar inte ihop.

Med facit i hand, hade ni tillräckli­gt med resurser?

– Vi måste sätta det i relation till annan verksamhet också. Det var helt omöjligt att veta hur många som skulle komma eftersom det inte var arrangerat. Vi kan inte plocka in hur mycket resurser som helst. Jag upplever att vi hade tillräckli­gt med folk för att klara av det här.

Christer Bartholdss­on är glad över att fordonshel­gen har nått sin ände, och har förhoppnin­gar om att det kan ske under normala omständigh­eter nästa år.

– Jag hoppas att det är sista gången vi behöver tänka i de här banorna. Att arrangören nästa år kan ta sitt stora ansvar och så kan vi sköta resten. Att det inte är pandemi då. Onekligen komplicera­r det ganska mycket, säger Christer Bartholdss­on.

 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Lokalområd­eschef Christer Bartholdss­on menar att det personliga ansvaret var som bortblåst under den spontana cruisingfe­sten i Falkenberg i helgen.
Bild: Dick Gillberg Lokalområd­eschef Christer Bartholdss­on menar att det personliga ansvaret var som bortblåst under den spontana cruisingfe­sten i Falkenberg i helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden