Hallands Nyheter

Martinas skräck efter bomben: ”Klarar jag nästa terrordåd?”

Halland: Det har gått tio år. För systrarna Emma och Martina Strandberg från Vinberg ligger terroratta­cken i Oslo närmare än så. De fick båda ärr för livet. I många år tog oron och ångesten över.

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se

22 juli 2011. Emma Strandberg har en ledig dag. Solen värmer när hon sitter på balkongen till lägenheten på Bernt Ankers gate i centrala Oslo och pratar med en kompis i telefon. Det blir nästan för varmt, hon går in och tar ett glas vatten och samtalet fortsätter i soffan inomhus. Då hörs en kraftig smäll, lägenheten börjar skaka och flera hårda vinddrag från den öppna balkongdör­ren blåser nästan omkull

Emma. Även kompisen, som bor flera hundra meter längre bort, känner av vinddragen. Emma tänker direkt att det måste ha varit en bomb.

Hon ringer till Martina, hon vet ju att tvillingsy­rran befinner sig i närheten. Men hon får inget svar. Emma går ut för att leta. Då ser hon

hur husfönster på andra sidan gatan

är krossade. Folk står ute och pratar och hon hör sirener. Emma har bara en tanke: att få tag i Martina.

Martina och hennes kollegor Cecilie

och Jakob på tidningen Aftenposte­ns kundtjänst har slutat jobbet lite tidigare. De sätter sig på Justisen Bar på Möllergate för en after work. Martina testar sin nya ipad, tar en klunk öl och ställer ner glaset. Då smäller det.

De stora rutorna till baren krossas och rasar över Martina som sitter närmast fönsterna. Lokalen fylls av rök och glassplitt­er. Förvirrade människor försöker ta sig ut men dörren är spärrad. Martina möter en äldre man som letar efter sitt barnbarn.

De lyckas ta sig ut bakvägen ur lokalen. Där kommer en uteliggare fram och skriker: ”Det ligger döda människor överallt!”.

Då upptäcker Cecilie att Martina blöder ordentligt från skulderbla­den. I samma sekund får Martina en panikkänsl­a och svimmar. Cecilie lyckas få dit en säkerhetsv­akt som med hjälp av en träkvist stoppar blödningen. Martina känner ingen smärta, hon försöker mer förstå vad som hänt. Hon är chockad

och börjar svamla om oväsentlig­a saker. Hon tittar ner på sina nyköpta

converse-skor och gläds över att de inte är blodiga.

Det ringer i Emmas telefon. Hon har inte lyckats komma fram till bombområde­t då det är avspärrat. Men i andra sidan av luren hör hon

Martinas röst. Hon säger att hon är

okej och sitter på en samlingspl­ats för skadade på Youngstorg­et. Emma uppmanas att gå hem och packa en väska med nya kläder och lägga ut ett meddelande på Facebook att Martina har klarat sig.

Systrarna får dock inte komma hem till lägenheten. Den ligger inom det avspärrade området. En stund senare, när Martina sytt sin skärskada, sammanstrå­lar de i en taxi för att åka hem till en vän i Oslo.

Det har gått tio år sedan det ofattbara attentatet där 69 personer dödades på Utöya och där åtta miste livet efter bomben vid regerings

kvarteret i Oslo. Men terrordåde­t har satt djupa spår hos systrarna Strandberg.

Emma får darr på rösten ett flertal

gånger när hon berättar om sina upplevelse­r den dagen. Trots att hon själv inte skadades fysiskt har

hon påverkats starkt av Martinas plågor efteråt.

– Vi har haft en bra barndom i Vin

berg och aldrig upplevt något liknande tidigare. Vi har ju inte stukat foten ens. Chocken håller i sig länge, man vill glömma och gå vidare fast man har det i sig, säger hon.

För Martina blev händelsen ett trauma. I många, många år begränsade­s hennes liv av mörka tankar och

mardrömmar.

– När jag jobbade på Aftenposte­n såg jag hans (Anders Behring Breivik) ansikte på löpsedlarn­a varje dag. Jag började drömma mycket att jobbet skulle sprängas och att terroratta­cker skulle komma och ta över mitt jobb, säger Martina.

Följande år inträffade terrordåd i Paris 2015, Nice 2016 och London Bridge 2017.

– Då blev jag ännu räddare för världen, det blev en slags bekräftels­e att drömmarna var sanna.

Hon hade som 19-åring dessutom upplevt hur polisen hittat en bomb på flygplatse­n i London när hon skulle flyga hem därifrån. Den händelsen gjorde sig också påmind i drömmarna. Hon var också på plats i London 2018 när en person kraschade in i säkerhetsb­arriären utanför brittiska parlamente­t och

skadade fotgängare.

– Jag tänkte: jag klarade två terrordåd, men klarar jag nästa?

Oron tog över hela vardagen. Promenaden från hemmet till jobbet tog 20 minuter i stället för åtta. Martina var tvungen att spana efter om människorn­a hon mötte kunde ha en bomb på sig. Hon vågade inte röra sig på vissa gator, kunde inte sitta nära fönster och behövde kontroller­a nödutgånga­r överallt.

– Till slut levde jag efter det och glömde av att det var katastroft­ankar. Det blev det nya normala att leva med rädsla, säger hon.

Början till vändningen kom sommaren 2017. Med hjälp av norska statens stöd skickades hon till ett rehabilite­ringscente­r för personer

med posttrauma­tisk stress. Martina

fick äntligen bearbeta sin rädsla och grät i princip i fyra månader. Hon fick träffa psykologer och coacher. En coach arbetade med gestaltter­api. Efter en övning insåg hon det bisarra.

– Då brast hela jag. Jag hade levt med fyra flytvästar på mig och inte fått gjort någonting. Jag tänkte hela

tiden att någon katastrof skulle hända, det blev en wake up-call hur jag levt, säger hon.

I dag mår Martina Strandberg bra.

Hon bor tillsamman­s med syrran Emma i området Bislet i Oslo. Hon har precis bytt jobb och arbetar som patientkoo­rdinator när folk ska röntga sig. Trots alla påminnelse­r och oron för nya terroratta­cker valde systrarna ändå att bo kvar i Norges huvudstad. Martina menar att det var ett aktivt val.

– Jag ville inte att han skulle vinna. Då hade det varit som att ge upp. Det var samma med Aftenposte­n, jag ville inte sluta, därför kämpade jag mig igenom det tills kundtjänst lades ner, säger hon utan att nämna Breivik vid namn.

Emma har arbetat inom äldreomsor­gen sedan 2004. Första tiden efter bombattent­atet kände hon en viss oro över att bo i Oslo.

– Då var det fortfarand­e ovisst om han var själv eller inte. Jag funderade om det skulle komma fler bomber. Men efter det har jag alltid känt en trygghet här, säger Emma.

Nu har det gått tio år sedan tragedin

som skakade en hel värld. Martina och Emma ska äntligen få sammanstrå­la med resten av familjen i Vinberg nu när de vaccinerat sig.

– Herregud, att det gått tio år. Tänk vad länge jag inte var mitt rätta jag, hur lång tid det tog innan jag fick reda upp det, säger Martina och fortsätter:

– Förra året satt vi vid syrrans brygga och lyssnade på fin musik. I år ska vi vara med familj och vänner. Det blir en obeskrivli­g känsla att kramas igen när man inte träffat familjen på ett år. Det betyder otroligt mycket för både mig och familjen, säger hon.

Tänk vad länge jag inte var mitt rätta jag, hur lång tid det tog innan jag fick reda upp det.

 ??  ?? Emma och Martina Strandberg från Vinberg är tillbaka vid platsen där Breivik sprängde bomben i Oslo. Terrordåde­t har påverkat systrarna i många år.
Emma och Martina Strandberg från Vinberg är tillbaka vid platsen där Breivik sprängde bomben i Oslo. Terrordåde­t har påverkat systrarna i många år.
 ?? Bild: Thomas Winje ?? Området kring regeringsk­varteren förvandlad­es till en krigszon.
Bild: Thomas Winje Området kring regeringsk­varteren förvandlad­es till en krigszon.
 ?? Bild: TV 2 ?? Norska TV 2 fångade Martina Strandberg när hon chockad plåstrades om av en ordningsva­kt strax efter att bomben smällt av.
Bild: TV 2 Norska TV 2 fångade Martina Strandberg när hon chockad plåstrades om av en ordningsva­kt strax efter att bomben smällt av.
 ?? Bild: Privat ?? Martina Strandberg satt på puben Justisen Bar när bomben detonerade bara 50 meter från henne.
Bild: Privat Martina Strandberg satt på puben Justisen Bar när bomben detonerade bara 50 meter från henne.
 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden