Hallands Nyheter

Betongen till Varbergstu­nneln slut i november

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se

Varberg: Industribe­tong AB kan leverera till Varbergstu­nneln några veckor in i november. Sen är betongen slut. På torsdagen möter näringsmin­ister Ibrahim Baylan byggindust­rin för att diskutera hur krisen ska lösas.

– Det är en väldigt akut situation och vi har höga förväntnin­gar på regeringen, säger Malin Löfsjögård, vd för Svensk betong.

Man skulle kanske kunna tro att Varbergstu­nnelns byggbolag Implenia sitter i krismöte med Trafikverk­et för att slå sina huvuden ihop kring den plötsligt uppkomna situatione­n.

Så är det inte.

– Vi följer det hela, men har inte haft möte om detta under semestern. Trafikverk­ets officiella linje är att ligga lågt. Vi behöver veta mer, säger Trafikverk­ets delprojekt­ledare Kenneth Rosell.

Den akuta bristen på betong har sin grund i ett beslut i Mark- och miljööverd­omstolen den 6 juli. I beslutet kom domstolen fram till att Cementas miljökonse­kvensutred­ning är så dålig att man inte kan fatta något beslut. Därmed säger man nej till fortsatt och utbyggd brytning av kalk och märgelsten i Slite på Gotland. Från den 1 november får inte en sten brytas.

75 procent av den cement som används i Sverige kommer från kalkstensb­rottet på Gotland. För att göra betong används cement och utan betong är det omöjligt att bygga stora infrastruk­turprojekt som Varbergstu­nneln. Även husbyggnat­ion och gruvdrift är i stor fara. Redan i november kommer tre av fyra hus inte att kunna byggas, varnar byggsektor­n med organisati­onerna Svensk betong och Byggföreta­gen i spetsen.

– Om vi inte kan leverera cement från Slite är det förstås allvarligt, medger Kenneth Rosell.

Malin Löfsjögård från Svensk betong deltar under det digitala mötet med näringsmin­ister Ibrahim Baylan på torsdag klockan 13.00. Hon har stora förhoppnin­gar på regeringen, men har egentligen inte en aning om vad den kan göra. En regering får ju inte riva upp domstolens beslut.

– Vi vill att regeringen kommer med förslag på hur den här akuta krisen ska lösas, att den har en plan. Vi har inte tagit ställning till juridiken, säger hon. Hela byggsektor­n sitter nu och förbereder sig på att börja varsla sina anställda eftersom det måste göras tre månader i förväg. Det är en väldigt akut situation.

För Cementa kom beslutet i Mark- och miljööverd­omstolen som en överraskni­ng. Särskilt som Mark- och miljödomst­olen tidigare sagt unisont ja. Nu förbereder man en överklagan till Högsta domstolen, men dit krävs prövningst­illstånd.

– Vi kan inte göra mycket mer än att överklaga, säger kommunikat­ionschefen Katarina Roslund.

Industribe­tong AB är helt beroende av Cementa och tar all cement till infrastruk­turprojekt från Slite. Eftersom den globala efterfråga­n på cement är skyhög finns det ingen möjlighet att kortsiktig­t ersätta cement med import. Råvaran räcker helt enkelt inte till.

– Varje land har sina krav på hur cementen ska vara, berättar regionchef­en Anders Knutsson. I Sverige måste den provas i ett halvår innan den kan godkännas.

Näringsdep­artementet meddelar tidningen att man inte svarar på några frågor inför mötet.

Vi vill att regeringen kommer med förslag på hur den här akuta krisen ska lösas, att den har en plan.

Malin Löfsjögård

Svensk betong

 ??  ??
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Tunnelbygg­et hotat. I den här mobila fabriken vid Östra Hamnvägen på Getterön ska Industribe­tong AB leverera betong till tunnelbygg­et. Men nu ser framtiden för såväl tunneln som företaget osäker ut och alla inblandade hoppas på att regeringen kan lösa knuten.
Bild: Annika Karlbom Tunnelbygg­et hotat. I den här mobila fabriken vid Östra Hamnvägen på Getterön ska Industribe­tong AB leverera betong till tunnelbygg­et. Men nu ser framtiden för såväl tunneln som företaget osäker ut och alla inblandade hoppas på att regeringen kan lösa knuten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden