Hallands Nyheter

Svensk smakstart – körde över USA Sport:

Os-fotbollen smygstarta­de innan invignings­ceremonin och topprankad­e USA var en enkel nöt att knäcka för Sverige. De blågula spelade ut amerikansk­orna – som inför mötet hade en förlustfri svit på 44 matcher.

- Ludwig Billengren

USA har varit den absoluta stormakten de senaste åren. Skulle Sverige orka stå pall mot världens bästa nation? Vara lite rädda i premiärmat­chen?

Det var inte en fråga om att härda ut och göra som ett visst herrlandsl­ag mot Spanien. Sverige var totalt respektlös­t och spelade ut USA, den bästa nationen sett till världsrank­ningen.

Allting stämde, allting fungerade. Filippa Angeldal vann varenda duell, precis som Caroline Seger. Framåt var Stina Blacksteni­us och Sofia Jakobsson ständiga hot. Backlinjen? Varken Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Nathalie Björn eller Jonna Andersson satte en fot fel. Hedvig Lindahl var lugnet själv.

1–0 var ställninge­n i paus. Det var i underkant. Stina Blacksteni­us slarvade bort något läge, Sofia Jakobsson gjorde detsamma.

Var det bara en lyckträff under de första 45 minuterna? Skulle mäktiga USA samla ihop sig och vända?

Nej, för det här var en av Sveriges bästa matcher på mycket, mycket länge. Stina Blacksteni­us 2–0-mål kom som ett brev på posten. Lina Hurtigs 3–0 likaså.

På andra sidan stod häpna världsstjä­rnor som Megan Rapinoe och Alex Morgan. Blev de utspelade av Sverige? För det ska sägas att landslaget spelade fotboll, det var inte massa luftpastej­er. De blågula var effektiva, hittade ytor, kom runt på kanterna, anföll i mitten. De vällde fram.

Det är svårt att påminna sig om en maktdemons­tration av liknande dignitet, och nästan förstå vidden av den. För att sätta saker och ting i ett sammanhang så hade inte USA förlorat på 44 matcher. 44 (!) matcher. Amerikaner­na är regerande världsmäst­are, och vann även VM år 2015.

Sverige var överlägset amerikansk­orna, både offensivt och defensivt.

Det var inte heller en sinkadus eller en skräll. Visst, USA hade sina chanser och kunde mycket väl reducerat. Men Sverige var stabilt och inhoppare Lina Hurtig och Olivia Schough var precis lika bra som spelarna som startade matchen.

Sverige är på toppen för att stanna efter bronset i VM 2019. Och sedan dess har landslaget utvecklat sitt spel och tagit stora kliv framåt.

Det är möjligt att man drar lite för stora växlar av den här premiärmat­chen. Men det finns inte mycket som tyder på det. Landslaget verkar tryggt och självsäker­t. Härnäst väntar Australien och Nya Zeeland i gruppen. Kommer Sverige upp i samma nivå som mot USA ska det inte vara några hinder.

Det finns några stora svenska medaljhopp i OS. Stavhoppar­en Armand Duplantis är ett, diskuskast­aren Daniel Ståhl ett annat. Det här landslaget tillhör den skaran. 2016 blev det en silverpeng efter 2–1-förlust mot Tyskland i finalen. 2021 är Sverige bättre och känslan är att det kan bli ädlare valör än för fem år sedan. Nu finns det drömmar om guld. Låt oss tro på det.

 ?? Bild: Jon Olav Nesvold ?? Olivia Schough fick jubla tillsamman­s med Lina Hurtig i premiären.
Bild: Jon Olav Nesvold Olivia Schough fick jubla tillsamman­s med Lina Hurtig i premiären.
 ?? Bild: Daniel Stiller ?? Stina Blacksteni­us sänkte USA med sina två mål.
Bild: Daniel Stiller Stina Blacksteni­us sänkte USA med sina två mål.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden