Hallands Nyheter

Förskola med islamisk profil ger upp – hittar ingen lokal

- Erik Tjus erik.tjus@hn.se

Ätran: Efter en lång process fick personalko­operativet Molekylen rätt att bedriva barnomsorg med islamisk profil och naturveten­skaplig inriktning i Ätran. Trots det blir det ingen förskola.

2019 röstade barn- och utbildning­snämnden ner Molekylens ansökan om att få bedriva verksamhet i Ätran. Motivering­en var att det redan fanns tillräckli­gt många aktörer som ägnade sig åt barnomsorg i området. Förskolan överklagad­e ärendet till förvaltnin­gsrätten och en lång process inleddes.

– Det gick till domstol och vi vann i slutet. Sedan dess har vi letat efter en lokal, säger Pelan Noman, som sitter i styrelsen för personalko­operativet.

I augusti förra året kom klarteckne­t och Molekylen fick ett år på sig att hitta en lämplig anläggning att ha sin förskola i. Första huset de tittade på hade en detaljplan som inte tillät skolverksa­mhet. Nästa hus visade sig vara kulturmärk­t.

– Det är en liten by. Den enda lokalen vi hittade var i ett bostadsomr­åde. En villa i utkanten av Ätran. Tjänstemän kom och tittade och sa att det var okej. Ändå tyckte inte bygglovsnä­mnden att lokalen var lämplig, säger Pelan Noman.

Kooperativ­et ansökte om bygglov men fick avslag. Bland annat tyckte inte ledamötern­a att det fanns tillräckli­gt bra parkerings­ytor i anslutning till fastighete­n. Precis som förut överklagad­e Molekylen men den här gången höll länsstyrel­se och mark- och miljödomst­ol med de kommunala politikern­a.

– Det var många brister. Både vad gäller tillgängli­gheten och själva huset. En enig nämnd bedömde att huset inte var lämpligt som förskola, säger Yvonne Nilsson (S), ordförande i bygglovsnä­mnden.

Molekylens verksamhet utgörs av så kallad pedagogisk omsorg. Förskolan har en islamisk profil och naturveten­skaplig inriktning och är sedan tidigare etablerad i Falköping och Skövde.

– Vi som driver det här är muslimer. Sedan har vi en mångkultur­ell inriktning. Vår förskola är känd för att det kommer väldigt många olika barn med olika bakgrunder hit. Alla får plats och är välkomna, säger Pelan Noman.

Som det ser ut just nu blir det ingen förskola i Ätran.

– Så här efteråt kan jag tycka att det har varit en konstig process. Vi försökte allt vad vi kunde och jag vet inte om vi kommer försöka igen, säger Pelan Noman.

 ?? Bild: NTB Bild: Gorm Kallestad ?? Det blir ingen dagverksam­het i Ätran för personalko­operativet Molekylen. Barnet i bilden har ingen koppling till förskolan i artikeln.
Bild: NTB Bild: Gorm Kallestad Det blir ingen dagverksam­het i Ätran för personalko­operativet Molekylen. Barnet i bilden har ingen koppling till förskolan i artikeln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden