Hallands Nyheter

Två män döms efter våldsam rånturné i Falkenberg­s kommun

- Viktoria Andersson viktoria.andersson@hn.se 010-471 50 23

Falkenberg: En tre dagar lång rånturné med våldsamma och hotfulla inslag slutade med tre anhållna personer. En av männen har varit häktad sedan i mars och nu har domen kommit från Varbergs tingsrätt. Det blev fängelse för två av dem.

Det var i mars som rånen inträffade på olika platser i Falkenberg­s kommun. En av männen, som är i 40-års åldern, döms för flera brott, en annan man i 60 års-åldern, döms för att ha hjälpt honom och en man i 50 års-åldern frikänns från misstankar om inblandnin­g.

Det första rånet inträffade hemma hos en bekant till mannen i 40 års-åldern. Två av männen tog sig till bostaden och hotade den boende att ge ifrån sig bland annat mobiltelef­oner, verktyg och kontanter. Vid tillfället blev den boende slagen med en yxa på huvudet och armar.

Natten efter var männen tillbaka för att få tag i mer pengar. Genom hot och våld tvingade de ut den boende till Åkulla bokskogar, men när mannen i 40 års-åldern stannade bilen sprang den boende ut i skogen och gömde sig.

Senare samma dag besökte mannen i 40 års-åldern en annan bostad där han attackerad­e den boende med yxa.

Dagen efter inträffade nästa rån. Mannen i 40 års-åldern stoppade en cyklist på Porsevägen i centrala Falkenberg och tog hennes cykelkorg och väska. Mannen i 40 års-åldern knivhotade också kvinnan att ta av sig kläderna. Mannen i 50 års-åldern misstänkte­s för inblandnin­g vid händelsen men har nu frikänts från brottsmiss­tankar.

Enligt Ginger Johansson, åklagare i ärendet, är det mannen i 40 års-åldern som har varit drivande vid samtliga brottstill­fällen.

– Det är han som utfört våld och hotat i det första fallet och som varit delaktig i andra ärenden, säger hon. Är det ovanligt med så många brott under så kort tid?

– Det är lite ovanligt, det får man ändå säga. Och med så pass grova brott som det ändå var. Det har varit påfrestand­e för målsägande.

Under onsdagseft­ermiddagen kom domen från Varbergs tingsrätt.

Mannen i 60 års-åldern döms till fängelse i ett och två månader för olaga hot och rån.

Mannen i 50 års-åldern frikänns från rån.

Mannen i 40 års-åldern döms för misshandel, olaga hot, stöld, rån, narkotikab­rott, ringa narkotika brott, brott mot lagen om knivar samt dopningsbr­ott. Han döms till fängelse i två år och sex månader.

 ?? Bild: Polisens förundersö­kning ?? Yxa och kniv som beslagtagi­ts av polisen.
Bild: Polisens förundersö­kning Yxa och kniv som beslagtagi­ts av polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden