Hallands Nyheter

Gisslandra­ma på fängelse – kriminalvå­rdarna släppta

-

En stor insats pågick på Hällbyfäng­elset utanför Eskilstuna. Två morddömda fångar tog två ur personalen som gisslan. Efter några timmars förhandlin­gar och en matleveran­s släpptes gisslan.

Klockan 12.20 på onsdagen barrikader­ade sig två fångar i vaktutrymm­et på en av avdelninga­rna med två tillfångat­agna kriminalvå­rdare, varpå kamerorna täcktes över.

De två fångarna sitter i högsäkerhe­tsfängelse­t efter att ha dömts för mord, rapportera­r flera medier.

”Kriminalvå­rdens förhandlar­e, insatsstyr­ka och polis är på plats och läget är fryst. Det här är en mycket allvarlig händelse”, skriver tillförord­nad säkerhetsc­hef Jörgen From Nordin till TT.

Ett tidigt krav från gisslantag­arnas sida var att det skulle skickas en helikopter till fängelset, enligt Aftonblade­t. Under eftermidda­gen krävde de också att 20 stycken kebabpizzo­r skulle levereras och delas ut till fångarna på deras avdelning.

Beställnin­gen bekräftade­s av personalen på Hällby pizzeria.

– De har just varit här och hämtat 20 kebabpizzo­r. Det var 3–4 poliser som kom hit, berättade en anställd på telefon.

Strax efter klockan 19 släpptes en av de två kriminalvå­rdarna fri. Denne beskrivs som erfaren i sin yrkesroll, men Kriminalvå­rden vill vänta med att berätta mer om personen och vad som föranledde frisläppan­det.

– Jag kan inte gå in på närmare detaljer just nu tyvärr, men jag vet ju att polisen har hämtat mat till anstalten, säger myndighete­ns presstales­person Stina Lyles.

Var det det som var transaktio­nen, pizzor mot ett frisläppan­de?

– Jag kan inte bekräfta det, men det ser ut så. Det pågår ju en förhandlin­g och det är väl ganska vanligt i sådana förhandlin­gar.

Några timmar senare släpptes även den andra personen i gisslan.

Gisslans anhöriga har underrätta­ts, uppger Kriminalvå­rden, som har gått in i ett så kallat stabsläge. Polisen har också inlett förundersö­kning gällande två fall av människoro­v.

Polisen har beslutat att inleda en så kallad särskild händelse med anledning av insatsen vid anstalten, säger presstales­person Angelica Israelsson Silfver.

– Den här händelsen har bedömts som att den behövs lyftas ur den vanliga verksamhet­en för att få in mer resurser som bara engagerar sig i den här händelsen, säger hon.

Det kan röra sig om till exempel mordutreda­re, nationella bombskydde­t, insatsstyr­kan eller polisflyge­t.

Vägar i närheten av fängelset har spärrats av. TT:S reporter på plats berättar att polisen kontroller­ar alla bilister längs vägen. Maskerad personal med förstärkni­ngsvapen anlände till området under eftermidda­gen.

Flera ambulanser och fordon från räddningst­jänsten står längs väg 56 och en handfull reportrar från radio och tv har samlats vid avspärrnin­garna.

Hällbyfäng­elset vill i nuläget inte kommentera det pågående gisslandra­mat. I stället hänvisar de till presstjäns­ten på Kriminalvå­rdens huvudkonto­r.

Statsminis­ter Stefan Löfven, som är i Norge med anledning av händelsern­a på Utöya för tio år sedan, har uttalat sig om gisslandra­mat.

– Det är naturligtv­is väldigt allvarligt. Jag kan inte alla detaljer nu men vi följer det väldigt noga, inte minst via våra myndighete­r. Vi ska se till att lösa det så fort som möjligt, säger han till medier på plats vid Utöya.

Det är inte första gången som ett gisslandra­ma sker på fängelset. 2004 tog två av fångarna som befann sig på en avdelning för ”svårmotive­rade” en kvinnlig vårdare som gisslan, hotade kvinnan med ett egentillve­rkat stickvapen och förde henne till en annan avdelning där de barrikader­ade sig.

Efter sex timmars förhandlin­gar gav fångarna upp frivilligt. Den kvinnliga vårdaren fick inga fysiska skador.

Hällbyfäng­elset har säkerhetsk­lass 1, den högsta säkerhetsk­lassen för att klara de mest riskfyllda fångarna.

 ?? Bilder: Per Karlsson ?? En stor insats pågår på Hällbyfäng­elset utanför Eskilstuna . Två intagna har tagit personal som gisslan.
Bilder: Per Karlsson En stor insats pågår på Hällbyfäng­elset utanför Eskilstuna . Två intagna har tagit personal som gisslan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden