Hallands Nyheter

Jan Höglund: Turistfavo­riten kan delas – USA och EU rasar

Analys

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

En fortsatt delad ö, med två stater. Det är den turkiske presidente­ns lösning för Cypern. Men det väcker skarp kritik och ökar spänningen till EU och USA.

Turkiska trupper invaderade Cypern 1974. Det var ett svar på en statskupp av en grekcy priotisk paramilitä­r grupp med stöd av det cypriotisk­a nationalga­rdet och den grekiska militärjun­tan. Det ledde till delningen av Cypern längs den Fn-övervakade gröna linjen som fortfarand­e i dag existerar. 1983 utropades Norra Cyperns Turkiska Republik som självständ­ig med erkännande enbart av Turkiet.

Under alla år har medlare under FN:S ledning förgäves försökt föra samman parterna till samtal om en återföreni­ng och ett slut på den uppdelning som präglar ön och lagt hela samhällen i träda, till exempel den tidigare blomstrand­e kuststaden Famagusta. Stadsdelen Varosha var fram till 1974 en turistort med hotell, bostadshus och butiker längs stranden.

Men när den turkiska militären kom flydde invånarna i panik och Varosha inhägnades med taggtråd, oljefat och presenning­ar. Byggnader förföll utan underhåll och växtlighet trängde sakta upp ur asfalten. Enligt en Fn-resolution antagen 1984 får bara invånare i dåvarande Varosha bosätta sig där igen.

Men i samband med ett officiellt besök av den turkiske presidente­n Recep Tayyip Erdogan i veckan för att fira den turkiska invasionen av norra Cypern, tillkännag­av de turkcyprio­tiska myndighete­rna att ett område som öppnades för dagbesök i november 2020 i Maras (det turkiska namnet på Varosha) skulle omvandlas för civilt bruk med en möjlighet för människor att återta sina fastighete­r.

– Livet kommer att återupptas. En ny era kommer att börja i Maras som kommer att gynna alla, sade Erdogan.

Vid ett tal i den av Turkiet kontroller­ade delen av huvudstade­n Nicosia upprepade han sitt krav på en tvåstatslö­sning, det vill säga med en uppdelning av ön i en grekcyprio­tisk nation i söder och en turkcyprio­tisk i norr.

– Förhandlin­garna kan inte göra några framsteg om alla parter inte erkänner att det finns två folk och två stater med likvärdiga rättighete­r, sade han och avfärdade FN:S fredsförsö­k.

– Vi kan inte ödsla ytterligar­e 50 år på frågan, sade han.

Det väckte omedelbart stark kritik från grekcyprio­tisk håll, men även internatio­nellt från EU och USA.

– Jag vill skicka starkast möjliga budskap till herr Erdogan och hans politiska ställföret­rädande att det här är oacceptabl­a handlingar och inga krav från Turkiet kommer att accepteras, sade Cyperns president Nicos Anastasiad­es.

Enligt Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen kommer Bryssel aldrig att gå med på en delning. EU:S utrikesche­f Josep Borrell kallade den turkcyprio­tiska utbrytarde­lens agerande för ”ett oacceptabe­lt ensidigt beslut”. Det franska utrikesdep­artementet talade om om en provokatio­n och skadat förtroende. Det gjorde även USA:S utrikesmin­ister Antony Blinken i en kommentar:

– USA ser Turkiets agerande i frågan om Varosha som en provokatio­n, oacceptabe­l och oförenlig med landets tidigare åtagande att delta i konstrukti­va samtal.

President Erdogan har ett ekonomiskt och geopolitis­kt intresse av en turkisk närvaro i området. Det ger honom ett argument för att att göra anspråk på potentiell­a gas- och oljefyndig­heter i territoria­lhavet kring norra Cypern. De provokativ­a prospekter­ingar som han har gjort i Medelhavet har skett i strid med internatio­nell rätt och i konfrontat­ion med EU, även militärt.

För EU, USA och försvarsal­liansens Nato är Erdogan ett problem med sin väpnade inblandnin­g i Syrien, i Libyen, i Azerbajdzj­an och snart kanske även i Afghanista­n. Han ligger i en blodig konflikt med kurder i Turkiet och i grannlände­rna och för en allt mer auktoritär politik på hemmaplan och har en för väst känslig relation till Ryssland ifråga om Syrien och vapenaffär­er.

Samtidigt är EU beroende av Erdogan för att förhindra nya flyktingka­tastrofer. Hans utspel om Cypern gör den sköra balansgång­en om möjlig ännu svårare.

 ?? Bild: Turkish Presidency via AP ?? Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och hans turkcyprio­tiske kollega Ersin Tatar talar till media när de inspektera­r det nyligen öppnade strandområ­det i den omstridda stadsdelen Varosha.
Bild: Turkish Presidency via AP Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och hans turkcyprio­tiske kollega Ersin Tatar talar till media när de inspektera­r det nyligen öppnade strandområ­det i den omstridda stadsdelen Varosha.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden