Hallands Nyheter

Ny cykeltävli­ng mitt på Rådhustorg­et i Falkenberg

För knappt tre veckor sedan föddes idén: att arrangera en cykeltrial-tävling mitt på Rådhustorg­et i Falkenberg. På lördag blir det verklighet. – Jag har varit så uppe i eventet att jag knappt har greppat att det kommer hända, säger Alexander Karlsson.

- Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se 010-471 53 15

Den sjätte juni 2021 tog Alexander Karlsson sitt andra raka Sm-guld i cykeltrial, i Björkvik. Han är 24 år, tävlar för Hawkhills Trialkllub­b, en förening hemmahöran­de i Laholm, och är initiativt­agare till Falkenberg Trial Cup.

– Vi har planer på att jag som falkenberg­are och svensk mästare ska dra igång intresset och få sporten att växa. Vi vill expandera. I höst kommer jag köra igång cykeltrial­träning i Falkenberg, säger Alexander och fortsätter:

– Jag har en egen park, men det är lite oklart just nu om vi får vara där.

Cykeltrial räknas som mountainbi­ke-sport. Man kör på en bana, med varierande hinder, där man ska försöka ta sig runt på kortast möjliga tid.

– Många blir lite skrämda när de ser oss erfarna åkare hoppa upp på 1,5-meterssten­ar, men i början handlar det mest om att hålla balansen och få allmän kontroll. Kanske rulla över en lastpall eller planka och köra mellan koner, säger Alexander Karlsson.

– De flesta vill kunna hoppa på bakhjulet så fort som möjligt. För mig tog det en månad. Samtidigt är jag mycket bättre på det nu än när jag började.

Sista anmälnings­dagen till Falkenberg Trial Cup var 20 juli och till start kommer nio cyklister i A-klassen, fyra i herrelit och två i damelit. Alexander Karlsson finns även med som aktiv, inte bara som arrangör.

– Men jag var så uppe i arrangeman­get att jag nästan glömde anmäla mig själv, skrattar han.

Tobias Hult, Nyköping, och Ludvig Andersson, Arvika blir Alexander Karlssons främsta ut

manare i herrelitkl­assen. I damelit får vi se en kamp mellan Partilles

Nadine Kåmark (dotter till ´94-hjälten Pontus) och Hilda Andersson,

Arvika.

Karlsson har aldrig arrangerat en tävling förut – nu blir det två stycken på kort tid.

– Jag lade fram idén till en blivande samarbetsp­artner för cirka tre veckor sedan. Och nu blir det två coola tävlingar. Den sjunde augusti kör vi i Varberg (vid Stenbrotte­t) också.

Känns det stort att som falkenberg­are få cykla mitt på Rådhustorg­et?

– Ja självklart. Jag har varit så uppe i eventet att jag knappt har greppat att det kommer hända. Jag ställer frågan till mig själv: varför har jag inte gjort det här innan?

Jag har varit så uppe i eventet att jag knappt har greppat att det kommer hända. Jag ställer frågan till mig själv: varför har jag inte gjort det här innan?

Alexander Karlsson

 ??  ??
 ??  ?? Alexander Karlsson är svensk mästare i cykeltrial och ligger bakom två tävlingar i Halland.
Alexander Karlsson är svensk mästare i cykeltrial och ligger bakom två tävlingar i Halland.
 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden