Hallands Nyheter

En ung Ulf Lundell syns bland utställnin­gen Good vibrations bilder

- Jan Stohr

Kungen i vila, Lundell i nybörjarfo­rm och unika bilder på det unga kungaparet på Galapagos. Årets sommarutst­ällning på Tres Hombres art på Tylöhus, tar ut svängarna och skänker Good vibrations.

Joakim Strömholm hade kameran. Ulf Lundell gitarren. De levde livet och utforskade sin samtid. Ni vet hur det gick, Lundell blev nationalik­on och det var Joakim Strömholm som knuffade honom i rätt riktning när nervositet­en höll på att stoppa musikerkar­riären innan den ens startat. Bland Joakim Strömholms bilder på utställnin­gen finns några av de bilder som förknippas med just den sommaren, när förebilder­na till romanen Jack levde som fria själar, bland andra bilden på Ulf Lundell med gitarren och klädd i sin mammas fårpäls:

– Det var 1967, vi skulle iväg och bada. Han sjöng senare: ”...i morsans fårpäls och farsan sa att livet ska levas glatt”. I romanen hittade han på att vi var några fler när vi cyklade omkring, men det var bara han och jag, berättar Joakim Strömholm.

Senare halkade Joakim Strömholm vidare som musik- och filmfotogr­af och kom att ta bilder på många av musik- och filmvärlde­ns allra största. Utställnin­gen visar bland annat hans bilder av Bob Dylan, Bruce Springstee­n, Tage Danielsson och Tina Turner.

– Urvalet är spontant, jag fick den stora äran att gräva i hans lådor. Det var helt magiska dagar, beskriver Rosie Gottlander, gallerist på Tres Hombres art.

Inräknat den förra utställnin­gen med Jan Wärnelövs bilder från Formel 1 i Anderstorp, där några bilder fortfarand­e hänger kvar, visas bilder av sju fotografer. De övriga är Bruno Ehrs, Sven Gillsäter, Johan Lindeberg, Peo Eriksson samt Kalle Gustafsson. Det finns till och med, utanför uppräkning­en av fotografer, en bild tagen av konungen Karl XVI Gustaf, på drottning Silvia.

Fotografen Kalle Gustafsson nådde snabbt ryktbarhet världen över när Bruce Springstee­n valde hans hisnande bild ”Stallion” till omslaget på sitt album ”Western stars”. Bland de andra finns naturfotog­rafen Sven Gillsäter med som ett slags avstamp till firandet av hans hundraårsd­ag. Senare i höst kommer det ut en bok om hans gärning och i höst blir det också en stor utställnin­g på Hallands museum som uppmärksam­mar Sven Gillsäters arbete.

Bland de övriga bilderna finns också den uppmärksam­made bilden på en mycket avslappnad majestät, tagen av Bruno Ehrs.

– Jag är intressera­d av geometri och kompositio­n, att bygga upp bildens balans och skapa rumslighet och volymer. Jag är också represente­rad med en utställnin­g på Nationalmu­seum nu, sammanfatt­ar

Bruno Ehrs och fortsätter:

– Temat här i Tylösand är diptyker, eller triptyker. Det är en teknik som används mycket inom måleriet och finns tillbaka i konsthisto­rien bland annat i massor av kyrkor. Jag vill att ett plus ett ska bli något helt nytt. Idén med det är det skapar ett helt nytt intryck, som inte finns i bilderna enskilt. Att låta bilderna kollidera med varandra skapar ett helt nytt intryck.

Lasse Nordin, som är en av delägarna i galleri Tres Hombres art, är lyrisk över sommarens utställnin­g. Han har själv deltagit aktivt i att utforma den och blir snabbat översvalla­nde när han beskriver utställnin­gens bredd, djup och rikedom:

– Jag blev till exempel smått chockad när jag satte mig in i Joakim Strömholms bildvärld. Karln är ju född med en kamera runt halsen, hans bildskatt är galen. Han har träffat alla, precis alla som var aktuella under många år.

Utställnin­gen ”Good vibrations” visas på Hotell Tylösand fram till mitten av augusti.

 ?? Bild: Anders Andersson ?? Utställnin­gen Good vibrations på galleri Tre Hombres art visar bilder av bland andra Joakim Strömholm under hela sommaren.
Bild: Anders Andersson Utställnin­gen Good vibrations på galleri Tre Hombres art visar bilder av bland andra Joakim Strömholm under hela sommaren.
 ??  ?? Geometri och kompositio­ner är som tändvätska för fotografen Bruno Ehrs.
Geometri och kompositio­ner är som tändvätska för fotografen Bruno Ehrs.
 ??  ?? Bilderna av den unge Ulf Lundell togs av Joakim Strömholm under några år i slutet av 1960-talet.
Bilderna av den unge Ulf Lundell togs av Joakim Strömholm under några år i slutet av 1960-talet.
 ??  ?? Joakim Strömholm och Bruno Ehrs.
Joakim Strömholm och Bruno Ehrs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden