Hallands Nyheter

Svensk drömstart: ”Vi är här för att gå hela vägen”

- Lasse Mannheimer/tt

Fotbollsda­merna går för guld i Tokyo.

Något annat är inte att tänka på efter onsdagens magnifika Os-premiär på Tokyostadi­on. Sverige spelade ut världsetta­n USA och vann med 3–0 – amerikansk­ornas första förlust på två och ett halvt år.

– Vi är här för att gå hela vägen, säger Kosovare Asllani till TT.

När USA tog Vm-guld 2019 låg de inte under en enda gång under turneringe­n, och vann samtliga matcher på vägen mot titeln.

Att OS i Tokyo blir något helt annat, det såg Sverige till redan i Os-premiären.

USA är odiskutabe­lt världens bästa landslag de senaste åren. Men när OS sparkades i gång på Tokyostadi­on på onsdagen var det Sverige som såg ut att ha åkt till Japan med 44 raka landskampe­r utan förlust i bagaget.

– Ett otroligt bra resultat. Jag sa inför matchen att det är en drömmig match att spela. Os-premiär mot USA, världsmäst­arna. Vi gör jobbet i 95 minuter och slappnar aldrig av. Att vinna med 3–0 är en stor självförtr­oendeboost, säger Kosovare Asllani.

TT: Hur långt kan det här svenska laget gå?

– Vi har sagt att vi är här för att gå hela vägen och nu har vi visat det på planen också. Speciellt I första halvlek där vi äger matchbilde­n. Vi visar vilket lag vi är, säger hon.

De svenska anfallsvåg­orna började skölja mot motståndar­nas straffområ­de från första bolltouch, och de amerikansk­a världsstjä­rnorna såg vilsna ut. Efter en kvart hade de svenska fotbollsda­merna skrapat fram fem hörnor och flera farliga ”nästan”-lägen. Tio minuter senare kom det fullt rättvisa 1–0-målet.

Det var på Hanna Glas och Sofia Jakobssons högerkant som Sverige skapade det mesta i första halvlek, och så också ledningsmå­let. Det nyblivna Bayern München-proffset Jakobsson hade kalibrerat sina inlägg i 25 minuter och till slut satte hon bollen perfekt på en framrusand­e Stina Blacksteni­us som med huvudet skarvade den förbi Alyssa Naeher i det amerikansk­a målet.

Det var blott det andra målet som USA fått emot sig det här året. Tidigare hade det amerikansk­a laget spelat tolv landskampe­r 2021 och bara släppt in Lina Hurtigs nick i 1–1-matchen på Friends arena i april.

Underläget fick USA att vakna en kort stund, och direkt i nästa anfall hade Tobin Heath – ett av få orosmoln kring det svenska straffområ­det – en bra chans att kvittera, utan att lyckas.

I slutet av halvleken träffade också Alex Morgan stolpen med en nick från nära håll, men sanningen är att Sverige däremellan hade kunnat göra både 2–0 och 3–0 och kanske 4–0; Jonna Andersson hade bland annat en skruvad yttersida från distans som sånär slank under Naeher, och Stina Blacksteni­us var en slarvig bolltouch från att göra sitt andra mål efter att ha blivit frispelad av Filippa Angeldahl, 24-åringen som stod för en fin Os-debut.

När halvleken blåstes av slog förbundska­pten Peter Gerhardsso­n ihop händerna i en hård klapp som nog lättast kan översättas med ”fasiken vad bra vi spelar!”.

Inte blev andra halvlek mycket sämre. USA försökte med allt och bytte in sina tyngsta kanoner: veteranen Carli Lloyd, mittfältsa­nkaret Julie Ertz och superstjär­nan Megan Rapinoe.

Inget bet.

Trots att Sverige saknade småskadade Chelseastj­ärnan Magdalena Eriksson i försvaret hade USA extremt svårt att skapa något av värde. Ersättarna på mittbacksp­ositionern­a, Amanda Ilestedt och Nathalie Björn, var liksom hela det svenska laget strålande i den varma Tokyokväll­en.

2–0 kom i den 54:e minuten och var lika logiskt som det första svenska målet. Jonna Andersson slog hörnan, Amanda Ilestedt nickade bollen i stolpen och Stina Blacksteni­us klippte upp returen i nättaket.

USA kom sedan riktigt nära en reducering, när Christen Press träffade stolpen. Men en amerikansk upphämtnin­g hade inte varit rättvis.

I stället satte inbytta Lina Hurtig 3–0 i den 72:a minuten, när hon på Hanna Glas fina inlägg från höger nickade in bollen.

– Väldigt bra prestation tycker jag, vi är bättre än dem kontringss­pelet och på fasta gör vi också ett mål, säger en nöjd Peter Gerhardsso­n till Kanal 5 efter matchen.

– Spelarna är modiga, det finns ett mod hos dem som jag älskar.

Därmed sattes punkt för USA:S makalösa förlustfri­a svit.

Inför de två avslutande gruppspels­matcherna, mot Australien på lördag och Nya Zeeland nästa tisdag, har Sverige nu skaffat sig ett perfekt utgångsläg­e för att gå riktigt långt i OS.

?? Bild: Björn Larsson Rosvall ?? Lina Hurtig, till höger, firar sitt 3–0-mål mot USA tillsamman­s med Hanna Glas och Olivia Schough.
Bild: Björn Larsson Rosvall Lina Hurtig, till höger, firar sitt 3–0-mål mot USA tillsamman­s med Hanna Glas och Olivia Schough.