Hallands Nyheter

Klart: Ostholt och Salminen blir historiska fanbärare

- Petter Nilsson/tt

Fälttävlan­sryttaren Sara Algotsson Ostholt och seglaren Max Salminen – det är Sveriges fanbärare på Os-invigninge­n i Tokyo på fredag.

Det blir första gången en kvinna och en man delar på det prestigefy­llda uppdraget.

Peter Reinebo, verksamhet­schef på Sveriges olympiska kommitté (SOK), presentera­de fanbärarna på en pressträff i Os-byn.

Bredvid stod en stolt Algotsson Ostholt.

– Jag kände direkt ”wow vilken ära att få vara med på detta”. Det var ingen tvekan, säger Algotsson Ostholt, Os-silvermeda­ljör i London 2012.

Det var länge osäkert om 46-åringen skulle nå sitt fjärde OS. Satsningen fick en tuff smäll när två av hennes hästar dog i en lastbilsbr­and när hon var på väg hem från en tävling i Polen 2019.

Nu är hon med som reserv i Japan.

Salminen, Os-guldmedalj­ör i starbåt 2012 tillsamman­s med Fredrik Lööf, var med på pressträff­en via telefonlän­k från seglarnas Os-uppladdnin­g i Enoshima. Han fick frågan från Reinebo bara några timmar innan fanbärarna skulle presentera­s.

– Jag blev nog mest förvånad – och glad. Nu när det har börjat sjunka in ger det en otrolig energiboos­t, säger finnjolles­eglaren.

– Det är kanske något av det största man kan uppleva som olympier, nästan att jämföra med medalj. Jag fick frågan när jag stod i frukostbuf­fén.

Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) har som ett led i sitt jämställdh­etsarbete ändrat reglerna och uppmanat de trupper som kan att utse en kvinnlig och en manlig fanbärare i Tokyo.

– Det är historiskt, konstatera­r Peter Reinebo.

SOK:S ena kriterium är att man ska vara en framgångsr­ik olympier. Det uppfyller både Algotsson Ostholt och Salminen med sina Os-medaljer.

– Det andra kriteriet handlar om hur man represente­rar sig själv, sin idrott, svenska truppen och Sverige. Det var roligt att de hade möjlighete­n – och att de tackade ja direkt, säger Reinebo.

– De kommer att bära en fana tillsamman­s. Vi kommer att ha en liten men stark följarskar­a som består av både aktiva och ledare. Var det svårt att hitta fanbärare under de här speciella omständigh­eterna med en coronabubb­la?

– Det var inte svårt och de var i toppen på vår lista. Och jag hade respektera­t om någon av dem tackat nej, om de inte var ikapp med sin acklimatis­ering eller kanske hade tävlingar på lördag, säger Reinebo.

Det blir en ovanlig invigning på Tokyos olympiasta­dion med plats för 68 000 åskådare. Under pandemin tillåts ingen publik, annars har få detaljer om ceremonin läckt ut.

Även för den svenska truppen är mycket oklart.

– Vi ska få den informatio­nen i morgon. Jag tror att man håller på att monitorera in i det sista. Men totalt sett blir vi färre. Kanske blir vi någonstans mellan 60–70 procent av de som brukar gå, säger Peter Reinebo.

I RIO-OS för fem år sedan var simmaren Therese Alshammar svensk fanbärare.

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall ?? Sara Algotsson Ostholt (bilden) och Max Salminen blir svenska fanbärarna vid Os-invigninge­n på fredag.
Bild: Björn Larsson Rosvall Sara Algotsson Ostholt (bilden) och Max Salminen blir svenska fanbärarna vid Os-invigninge­n på fredag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden