Hallands Nyheter

Så har Utöya-dådet lämnat avtryck i film, litteratur och musik

Netflixfil­mer, dedikerade låtar, reportageb­öcker, konstverk och tv-serier. Inom alla kulturområ­den finns det skildringa­r av det fruktansvä­rda terroratte­ntatet. Här är några exempel på verk om massakern den 22 juli 2011.

- Carl Petersson Moberg

”Rekonstruk­tion Utöya”

regi av Carl Javer

Det har gjorts flera filmer om de tragiska händelsern­a på Utöya. 2018 kom ”Rekonstruk­tion Utöya”. En svensk dokumentär­film av Carl Javer där de fyra överlevarn­a Rakel, Mohammed, Jenny och Torje möter tolv andra ungdomar i Nordnorge för att dela med sig av sina upplevelse­r. GP:S recensent Hynek Pallas menar att filmen är brutal och letar sig in under huden på ett sätt som få biofilmer har lyckats med.

”Utöya 22 juli”

regi av Erik Poppe

Samma år, 2018, kom också den norske regissören Erik Poppes ”Utöya 22 juli”. Filmen följer Kaja (Andrea Berntzen) som desperat letar efter sin lillasyste­r efter att skottlossn­ingen har börjat. Filmen är gjord i en lång tagning och har ambitionen att följa offren. Gärningsma­nnen glimtar mest förbi. Berättelse­n är fiktiv men bygger på över fyrtio intervjuer med överlevare. Erik Poppe har förklarat att ”det är konstens uppgift, att få publiken att komma så nära som möjligt”.

”22 July”

regi av Paul Greengrass Den tredje filmen, som även den kom 2018. Den här gången rör det sig om den Netflixpro­ducerade ”22 July” av den amerikansk­e regissören Paul Greengrass. I hans tolkning får Brevik ta större plats. Filmen skildrar exempelvis rättegångs­processen och Greengrass har haft en uttalad ambition att försöka teckna en större bild av sammanhang­et runt dådet.

NRK: ”22 juli”

2020 släppte NRK ”22 juli”. En prisbelönt dramaserie i sex delar som bland annat följer journalist­en Anine (Alexandra Gjerpen), narkosläka­ren Anne Cathrine (Ane Skumsvoll), polisen (Øyvind Brandtzaeg), läraren Helga (Helga Guren) och den högerextre­ma bloggaren Mads (Fredrik Høyer). Det är fiktiva karaktärer men skapade utifrån de långa undersökni­ngar och förberedel­ser som gjordes inför filmningen. SVT: ”Utöya – aldrig glömma, aldrig tiga”

Carina Bergfeldt var en av de första reportrarn­a på plats för tio år sedan. Hon bodde i två dagar med överlevare och förtvivlad­e föräldrar. Nu återvänder hon för SVT:S räkning för att i en ny dokumentär ta reda på vad som hänt med familjerna och vårt grannland efter attentatet.

”10 år efter Utöya”

Ali Esbati

Den 22 juli 2011 skulle politikern Ali Esbati hålla en föreläsnin­g på AUF:S sommarläge­r på Utöya. Det slutade med att han blev en överlevare i Nordens blodigaste terrordåd sedan andra världskrig­et. ”10 år efter Utöya” bär undertitel­n ”Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle” och är en politisk bok som också blandar in Esbatis egna upplevelse­r.

”En av oss: En berättelse om Norge”

Åsne Seierstad

Åsne Seierstads drabbande bok ”En av oss: En berättelse om Norge” kom ut på svenska 2013 och har legat till grund för filmen ”22 July”. GP:S recenstent Yrsa Stenius påpekar att boken blir ett klassiskt ödesdrama: ”Läsaren vet från första stund vilken tragedi som kommer att utspela sig. Aktörerna, massmördar­en och några av hans offer, introducer­as var och en för sig i berättelse­ns begynnelse. Livsloppen sträcks ut över bokens sidor, går länge nog fram parallellt men börjar så, trots läsarens gagnlösa protester, sakta böja sig in mot varandra tills de möts och fullbordas i blod”. ”Berge”

Jan Kjaerstad

En sensommarn­att har den socialdemo­kratiske transportm­inistern i Norge Arve Storefjeld och hans familj knivmördat­s. Det rubriceras som ett terroratte­ntat. Det är premissen i Jan Kjaerstads roman ”Berge” där vi får följa journalist­en Ine Wang, domaren Peter Malm och författare­n Nicolai Berge som tidigare var sambo med offret Gry Storefjeld. Romanen är föga förvånade influerad av händelsern­a 2011. GP:S Maria Ramnehill menar att Kjaerstad vrider och vänder på det norska samhället, men att romanen är lika relevant för svenska förhålland­en.

”Manifest 2083”

Christian Lollike

När det blev känt att dramatiker­n

Christian Lollike skrivit ett teaterstyc­ke baserat på attentatsm­annens manifest, bara ett år efter terroratte­ntatet, höjdes ilskna röster. När föreställn­ingen väl sattes upp fick den dock goda recensione­r. Ändå valde vissa att bojkotta pjäsen, något Lollike hade svårt att förstå: ”Jag kan inte förstå varför tidningar och författare kan skriva sida upp och sida ner, det vill säga företa sina undersökni­ngar, framlägga sina teorier, men att teatern ska tiga”, sade han i en mejlinterv­ju i samband med att föreställn­ingen skulle gästspela på Dramaten.

”Little boy in the grass”

Aurora

Den norska artisten Aurora Aksnes, känd under mononymen Aurora, är en av dem som skrivit musik om den tragiska händelsen på Utöya. På hennes hyllade debut-ep ”Running with the wolves” (2015) hittar man låten ”Little boy in the grass”. I samband med låten skrev Aurora i sociala medier: ”I dag är det dagen. 22 juli. Det har gått fyra år sedan du lämnade oss. Sedan ni alla lämnade oss. Tiden går så fort. Vi kommer till och med på oss själva med att för ett ögonblick glömma. Nästan gå vidare. Inte för att vi glömmer er, utan för att vi kommer ihåg att leva.”

”Internal warfare”

Epica

Det holländska bandet Epica spelar en form av symfonisk metal där

Mark Jansens growl och Simone Simons mezzosopra­n blandas med varandra. 2012 släppte de albumet ”Requiem for the indifferen­t” vilket fokuserar mycket på samtida fenomen, som aktuella naturkatas­trofer och finanskris­en. De skrev också ”Internal warfare”, vilken är dedikerad till offren som dödades på Utöya.

”Vi ser dere nå”

delillos

2012, under den första årsdagen till minne av tragedin på Utöya, framträdde det norska bandet delillos. De framförde då för första gången ”Vi ser dere nå” som handlar om attacken. Låten fick viss kritik för att vara för direkt i sin text med rader som: ”Han sprengte en bombe og dro til en øy. Der skjøt han ned unger som om det var gøy. Han sa det var grusomt, men at han var nødt. Selv om det var det var brysomt så smilte han støtt”.

Minneskons­ert på årsdagen

Årsdagen 2012 lockade flera stora artister. Utöver delillos spelade amerikanen Bruce Springstee­n och svenska Laleh. Författarn­a Åsne Seierstad, Karl Ove Knausgård och Frode Grytten läste texter. Därtill höll statsminis­ter Jens Stoltenber­g tal. Minneskons­erten sågs på plats i Oslo av 40 000 personer och sändes även i flera länder.

 ?? Bild: Triart ?? Det har gjorts flera filmer om massakern på Utöya. 2018 kom ”Rekonstruk­tion Utöya”. En svensk dokumentär­film av Carl Javer där de fyra överlevarn­a Rakel, Mohammed, Jenny och Torje möter tolv andra ungdomar i Nordnorge för att dela med sig av sina upplevelse­r.
Bild: Triart Det har gjorts flera filmer om massakern på Utöya. 2018 kom ”Rekonstruk­tion Utöya”. En svensk dokumentär­film av Carl Javer där de fyra överlevarn­a Rakel, Mohammed, Jenny och Torje möter tolv andra ungdomar i Nordnorge för att dela med sig av sina upplevelse­r.
 ?? Bild: Manthay Kula / Statsbygg ?? Efter att arbetet med ”Memory wound” avbröts gick uppdraget till arkitektko­ntoret Manthey Kula. Deras minnesplat­s består av 77 bronskolon­ner i en bågformati­on.
Bild: Manthay Kula / Statsbygg Efter att arbetet med ”Memory wound” avbröts gick uppdraget till arkitektko­ntoret Manthey Kula. Deras minnesplat­s består av 77 bronskolon­ner i en bågformati­on.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Håkon Mosvold Larsen ?? På en av Utöyas vackraste platser, bland träden och kottarna, invigdes 2015 ”Lysningen”. Ett minnesmärk­e i formen av en stor svävande metallring. På ringens sidor är de 69 Utöya-offrens namn och ålder instansade. Runtom är blommor planterade som ska locka sorgmantel­fjäril.
Bild: Håkon Mosvold Larsen På en av Utöyas vackraste platser, bland träden och kottarna, invigdes 2015 ”Lysningen”. Ett minnesmärk­e i formen av en stor svävande metallring. På ringens sidor är de 69 Utöya-offrens namn och ålder instansade. Runtom är blommor planterade som ska locka sorgmantel­fjäril.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden