Hallands Nyheter

Strid om bilar på stranden

Falkenberg: Parkering på stränder är vanligt söder om Falkenberg, men framtiden och även vad som faktiskt gäller nu är otydligt. Men kommunen får inte förtydliga. – Det fick vi tyvärr inte för länsstyrel­sen, säger Georgia Ferris (KD).

- Alma Tallborn alma.tallborn@hn.se

Falkenberg: Det yttersta sommarteck­net i Falkenberg kanske är att diskussion­er om biltrafik på stranden sätter igång. Hur ser framtiden ut för parkering på stranden i Ugglarp, Långasand och Ringsegård?

Strax söder om Falkenberg har det under en längre tid pågått en infekterad och uppmärksam­mad debatt om huruvida man får köra bil på stranden eller inte. Domar har fallit i rättsväsen­dets högsta instanser, utredninga­r har gjorts och regler har ändrats.

Trots att Laholm inte ligger många mil bort har Falkenberg varit som i ett vakuum när grannkommu­nen fått anpassa sig för nya föreskrift­er. Biltraditi­onen på ständerna i Ugglarp, Långasand och Ringsegård är fortsatt stark – men alltjämt en vattendela­re.

– Vi skulle ner hit och bada men det stod bilar precis överallt. Jag gick in på kommunens hemsida och där står det att bilar inte får vara på stranden. Hur kan det då vara tillåtet med en parkering?, säger badgästen Maria som besöker familjehus­et i Ringsegård.

Att reglerna är otydligt formulerad­e är Kultur-, fritids- och tekniknämn­dens ordförande Georgia Ferris (KD) medveten om.

– Vi försökte för några år sedan förtydliga våra regler i de lokala ordningsfö­reskrifter­na, för det var väldigt många missförstå­nd. Men det fick vi tyvärr inte för länsstyrel­sen.

Låt oss försöka reda ut det hela. På Falkenberg­s stränder råder det motortrafi­k förbjuden mellan 15 maj–15 september. Finns särskilt avgränsade parkerings­områden får motorfordo­n dock framföras till och från samt inom dessa, enligt Falkenberg­s kommuns ordningsfö­reskrifter.

På stranden i Ugglarp, Ringsegård och Långasand finns skyltar uppe för parkering på delar av stranden. Enligt Falkenberg­s kommuns ordningsfö­reskrifter får man alltså parkera och köra på delar av de stränderna.

Men riktigt så enkelt är det inte. Ordningsfö­reskriften antogs 1995 av kommunfull­mäktige i Falkenberg, och länsstyrel­sen gav godkänt.

När Falkenberg ville förtydliga sina ordningsfö­reskrifter för motortrafi­k på ständer 2019 fick de nej av länsstyrel­sen. Enligt beslutet får kommunen inte göra föreskrift­er för områden som regleras, eller kan ändras, av andra lagar. Trots att de själva godkänt det en gång innan.

Just motortrafi­k på bilstrände­r regleras antingen av terrängkör­ningslagen eller av trafikföro­rdningen. Vilken beror på om stranden räknas som en väg eller inte. Vilket inte heller är en jättelätt fråga efter att en strand i Mellbystra­nd klassats som en 70-väg efter en dom i Halmstads tingsrätt.

Skulle stranden inte klassas som en väg är det dock terrängkör­ningslagen som bestämmer. I den står det, kortfattat och förenklat, att personbila­r inte får köra på stränder.

Samtidigt finns det en dom 2019 i mark- och miljööverd­omstolen som fastslår att Laholms kommun inte får främja bilkörning och parkering på stranden, då det klassas som miljöfarli­g verksamhet. Detta innebär att kommunen inte får skylta för bilister att det går att köra och parkera på stranden.

Vi vet att vi har en problemati­k med hur skyltninge­n ser ut för att den är otydlig.

georgia ferris (Kd) ordförande Kultur-, fritidoch tekniknämn­d

Hur påverkar allt detta Falkenberg då? I Falkenberg finns det fortfarand­e skyltar för parkering och infart kvar på stränderna. Vilket enligt domen i mark- och miljööverd­omstolen inte borde vara tillåtet.

3År 2019 sa beslutsfat­tarna i Falkenberg att de skulle se över hur detta påverkade dem.

– Vi har inte kommit så mycket längre. Vi vet att vi har en problemati­k med hur skyltninge­n ser ut för att den är otydlig. Frågan är hur vi kan skylta tydligare utan att bryta mot de här reglerna. Det är lite knepigt också för vi vill inte råka gunga båten, säger Georgia Ferris (KD).

Ferris känner sig i nuläget trygg i att kommunen följer lagen, men är orolig över att högre instanser framöver kan vända blicken mot Falkenberg­s positiva hållning till bilstrände­r.

– Jag är personlige­n orolig. Men då tycker jag att man silar mygg och sväljer kameler ur miljösynpu­nkt. Jag ser inte biltrafike­n på stränderna i Falkenberg som något problem.

 ?? Bild: Alexandra Nordwall ?? under de varma sommardaga­rna står bilarna tätt på stranden i ringsegård.
Bild: Alexandra Nordwall under de varma sommardaga­rna står bilarna tätt på stranden i ringsegård.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden