Hallands Nyheter

Varit på flykt i 43 års tid

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se

Varberg: 58-årige Michele Gerelose flydde från Eritrea när han var 15 år för att slippa bli soldat i kriget mot Etiopien. Nu har han och familjen anlänt till Varberg som kvotflykti­ngar.

– Det dåliga livet är borta, säger dottern Yordanos.

Varberg: Michele Gerelose hade väntat på sitt nya hemland sen 1998. I december landade han, hustrun och barnen i Sverige. Nu bor familjen i kommunens paviljonge­r i Breared.

– Det dåliga livet är borta, nu kan det bara bli bättre, säger dottern Yordanos Michele, 19 år.

Vi träffar den eritreansk­a fembarnsfa­miljen i kommunens paviljongb­ostäder på Breared. Här bor de fullt modernt i fem rum och kök i en byggnad som tidigare var arbetarbar­acker för inhyrd personal på Ringhals. Egentligen var det meningen att familjen skulle flytta till USA, men USA ändrade sig och pappa Michele ville inte vänta längre. Han fick sitt flyktingpa­ss från UNHCR redan 1998. På den tiden var hans barn inte ens födda.

För pappa Michele Gerelose och mamma Asmeret Akbamichel och deras fem barn är kontrasten enorm.

– Vi visste ingenting om Sverige innan vi reste, bara att det låg långt norrut, säger Yordanos.

– Det är så fint här, fortsätter hon. Det finns vatten! I Sudan fick vi gå och hämta vatten varje dag från rika människor. Vi delade badrum med tre andra familjer.

– Och vi sov i samma rum alla sju, somliga i sängar, andra på golvet. Men här har jag fått ett eget rum, berättar Yordanos, som är enda dottern.

Hon och brodern Samuel, 17 år, talar engelska och tolkar för den övriga familjen. Svenskan är än så länge skral.

Liksom de flesta flyktingar som Varberg tar emot just nu är de så kallade kvotflykti­ngar. Alltså personer som utsetts av FN:S flyktingor­gan UNHCR. Det innebär att alla tillstånd var klara redan vid ankomsten till Sverige.

Sverige ska ta emot cirka 5 000 sådana flyktingar i år. Varberg 105 personer. Alla har ännu inte kommit. I Sverige ingår man i det så kallade etablering­sprogramme­t. Det innebär förskola och skola för barnen och studier i svenska på SFI för de vuxna.

Här är så vackert. Varberg en blandning av stad och by.

Vi trivs här.

Yordanos Michele

58-årige Michele Gerelose har varit på flykt sen han var 15 år. Då lämnade han ensam hemlandet Eritrea för att slippa bli soldat och inkallad i kriget mot Etiopien. Sedan dess har han levt i grannlande­t Sudan där han jobbat som däckmekani­ker och tuk-tukförare. Hustrun Asmeret Akbamichel kommer också från

Eritrea. Hon har varit hemma med barnen som alla är födda i Sudan, ett land präglat av både inbördeskr­ig och svält.

Livet där var både fattigt och hårt, berättar familjen.

– Vi har väntat hela livet på att få lämna Sudan. Där fanns inget arbete och ingen frihet och säkerhet, förklarar Yordanis. Att bara handla lite bröd kunde ta hela dagen eftersom det är så ont om mat.

Föräldrarn­a säger att de nu vill jobba i Sverige.

– Jag tar vad som helst, säger Michele, som aldrig har fått gå i skolan.

Asmeret gick i skola till 16 års ålder och säger att hon gärna tar ett städjobb.

– Mamma är också mycket duktig på att laga mat, intygar hennes barn.

Yordanis och Samuel Michele siktar högre än så. Först vill de lära sig svenska ordentligt, gå ut gymnasiet

och söka vidare till högskola eller

universite­t.

– Jag tycker mycket om barn och vill helst bli barnsjuksk­öterska, eller lärare, säger Yordanis.

– Och jag tandläkare. Det är ett bra jobb med en bra lön, säger Samuel.

Ingen i familjen har än så länge fått några svenska vänner. Bara de kontaktper­soner som finns inom kommunen.

– Helena och Göran hjälper oss, berättar Yordanos och Samuel. De gillar Varberg.

– Här är så vackert. Varberg en blandning av stad och by. Vi trivs här, säger Yordanis.

 ?? Bild: Annika Karlbom ??
Bild: Annika Karlbom
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Familjen har väntat på ett nytt hemland i årtionden och är sju av de kvotflykti­ngar som Varberg tagit emot. Från vänster Njame Michele, 16 år, Samuel Michele, 17 år, pappa Michele Gerelose, Yonetal Michele, 11 år, mamma Asmeret Okbamichel, Fithawi Michele, 5 år och Yordanos Mechele, 19 år.
Bild: Annika Karlbom Familjen har väntat på ett nytt hemland i årtionden och är sju av de kvotflykti­ngar som Varberg tagit emot. Från vänster Njame Michele, 16 år, Samuel Michele, 17 år, pappa Michele Gerelose, Yonetal Michele, 11 år, mamma Asmeret Okbamichel, Fithawi Michele, 5 år och Yordanos Mechele, 19 år.
 ?? Bild: Annika Karlbom Bild: Annika Karlbom ?? De gamla arbetarbar­ackerna har satts ihop till en fullt fungerande fem rums lägenhet för familjen.
Bild: Annika Karlbom Bild: Annika Karlbom De gamla arbetarbar­ackerna har satts ihop till en fullt fungerande fem rums lägenhet för familjen.
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Minstingen Fithawi Michele går i förskolan och vill gärna vara med på kort.
Bild: Annika Karlbom Minstingen Fithawi Michele går i förskolan och vill gärna vara med på kort.
 ??  ?? Eget rum. 19-åriga Yordanos Michele har för första gången i sitt liv fått ett eget rum. Här kan hon förhoppnig­svis få studiero.
Eget rum. 19-åriga Yordanos Michele har för första gången i sitt liv fått ett eget rum. Här kan hon förhoppnig­svis få studiero.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden