Hallands Nyheter

Ingen tidsplan från regeringen i cementkris­en

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se

Varberg: Minisister­n förstår allvaret, men kom inte med några lösningar och kunde inte ge en tidsplan om cementkris­en i Sverige. Nu förbereder sig byggindust­rin på stora varsel. – Vi har en arbetsmark­nadslagsti­ftning att hålla oss till, säger Catarina Elmsäter-svärd, vd för Byggföreta­gen.

Från den 1 november får Cementa AB inte längre bryta kalk i sina täkter i Slite på Gotland. Beskedet från Mark- och miljööverd­omstolen får långtgåend­e konsekvens­er för svensk arbetsmark­nad och svensk ekonomi. I skottglugg­en står bland annat Varbergstu­nneln. Ett mastodontp­rojekt som pågår för fullt.

Hundratuse­ntals jobb är nu i fara. Ett varsel måste läggas inom en viss tid och den tiden rinner ut nu.

– Det finns en enorm oro. Är det mitt jobb som ryker? säger Catharina Elmsäter-svärd.

Skypemötet mellan näringsmin­ister Ibrahim Baylan (S), hans statssekre­terare Emil Högberg och ledarna för IF Metall, Byggnads, Byggföreta­gen, Svensk betong och Svemin varade en knapp timma. På den tiden fick branschen veta att regeringen arbetar med tre spår för att lösa krisen:

1. Man för diskussion­er med Cementa om den domstolspr­ocess i HD som företaget har framför sig. Man kan dock inte lägga sig i domstolens arbete.

2. En arbetsgrup­p från bland annat näringsdep­artementet, finansdepa­rtementet och arbetsmark­nadsdepart­ementet har bildats för att se över den tillstånds­process som byggindust­rin upplever som både långsam och ineffektiv, samt se över de konsekvens­er för svensk ekonomi och miljöarbet­e som beslutet resulterar i. Cementa håller på att bygga världens första klimatneut­rala cementfabr­ik, men den ambitionen kan inte förverklig­as om beslutet står fast.

3. Regeringen­s lösning. Där gav man inga konkreta svar, bara att man arbetar med olika alternativ, och det är förstås en besvikelse. Branschen vill ha besked senast nästa vecka, men det kunde Ibrahim Baylan inte lova.

– Man jobbar på, men vi fick ingen tidsplan och det är vi inte nöjda med, säger Malin Löfsjögård, vd för Svensk betong. Om inget händer nästa vecka börjar varslen rulla ut i augusti. Vi sitter inte still i båten.

Beslutet i Mark- och miljööverd­omstolen påverkar inte bara bygg- och gruvindust­rin. Den får också allvarliga återverkni­ngar på transportb­ranschen. Enligt Greger Strömqvist, vd för Varbergsfö­retaget Mantum och involverad i bygget av Varbergstu­nneln, är 40 procent av alla åkerier knutna till bygg- och anläggning­sarbeten.

Den hotade Varbergstu­nneln byggs av det schweizisk­a företaget Implenia på uppdrag av Trafikverk­et. Implenia väljer att inte kommentera situatione­n. De lämnar det jobbet till uppdragsgi­varen Trafikverk­et.

– Det här är ett nationellt problem för Trafikverk­et och vi har tillsatt en utredning om konsekvens­erna och vilka alternativ som finns, säger Kenneth Rosell, delprojekt­ledare för Varbergstu­nneln.

Enligt branschen finns inga alternativ. I alla fall inte på flera år.

– Vi kan bara lösa detta genom utomeurope­isk import. Och det tar några år att uppnå det, säger Malin Löfsjögård.

Vi kan bara lösa detta genom utomeurope­isk import.

Malin Löfsjögård

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Varbergstu­nneln är i fara när cementtill­verkningen på Gotland förbjuds. Cement är en nödvändig ingrediens i betong och av den varan går det åt minst 110 000 kubikmeter.
Bild: Annika Karlbom Varbergstu­nneln är i fara när cementtill­verkningen på Gotland förbjuds. Cement är en nödvändig ingrediens i betong och av den varan går det åt minst 110 000 kubikmeter.
 ?? Bild: Nils Petter Nilsson ?? Näringsmin­ister Ibrahim Baylan kunde inte ge några konkreta lösningar på krisen, men lovade att jobba på saken.
Bild: Nils Petter Nilsson Näringsmin­ister Ibrahim Baylan kunde inte ge några konkreta lösningar på krisen, men lovade att jobba på saken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden