Hallands Nyheter

Fakta: Att tänka på innan du skaffar iller

- Wilma Granström wilma.granstrom@hn.se

eftersom det finns för mycket distrahera­nde lukter utomhus.

Under dagen pendlar de från att vara aktiva och leka till att bli lugna

Isabelle Anderssons tips till dig som funderar på att köpa en iller.

1. Det absolut viktigaste är en seriös uppfödare. Ställ många frågor och se till att de avlar för att få friska illrar och inte bara för pengar. En stor varningskl­ocka är om du inte får komma och titta på dem innan du köper.

2. Det är inte ett djur för alla. Vissa uppfödare säger till exempel nej till barnfamilj­er eftersom illrar kan bli ganska bitiga utan ordentlig bitträning.

3. Man ska inte skaffa iller “istället för hund”. Det är inget djur där man slipper jobb. De kräver att man lägger ner tid och energi på dem för att det ska bli trevligt. Man bör se fram emot och tycka att det ska bli roligt att träna upp dem! och krypa upp i Isabelles knä i soffan. Men varför inte välja en hund som också gör trick, busar och vill gosa?

– Jag känner snarare ”varför inte iller?” Man kan göra allt med dem och de är så himla mysiga, säger Isabelle.

Det finns ingen statistik över hur många som har iller som husdjur i Sverige. Men försäkring­sbolaget Agria uppger att de har ungefär 300 illrar försäkrade hos sig.

Under en halvtimme på Getteröns strand hinner ett tiotal nyfikna människor komma fram och ställa frågor.

– Vad är det där? Vem har iller som husdjur? säger en förbipasse­rande på stranden som efter några sekunder konstatera­r:

– Vad häftigt ändå!

Isabelle är van vid både äcklade miner och trevliga frågor varje gång hon tar med sig illrarna utanför huset.

– De har väldigt dåligt rykte som jag tror kom med att folk skaffade iller förut och inte förstod vilket ansvar det var. Många tänker att de luktar illa och bits. Men jag har bittränat dem så mina bits inte. Sen har de en speciellt doft men jag tycker de luktar gott!

Kusinerna Freja, Axel och Olle Holmström går nyfiket fram till de små djuren och börjar klappa dem.

– Jag har bara sett illrar på film men aldrig i verklighet­en. Nu vill jag ta med dem hem, säger Freja Holmström.

 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Det här är andra besöket på stranden för illrarna och de närmar sig nyfiket vattnet.
Bild: Dick Gillberg Det här är andra besöket på stranden för illrarna och de närmar sig nyfiket vattnet.
 ??  ?? – Vissa dagar har de ingen lust att gå på promenad utan vill bara vara ute och gräva i jorden. Då får man bära dem hem, säger Isabelle Andersson.
– Vissa dagar har de ingen lust att gå på promenad utan vill bara vara ute och gräva i jorden. Då får man bära dem hem, säger Isabelle Andersson.
 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Lazy och Carzy väcker Isabelle vid klockan fyra eller fem på morgonen genom att krafsa på sängen. Då vill de ha mat.
Bild: Dick Gillberg Lazy och Carzy väcker Isabelle vid klockan fyra eller fem på morgonen genom att krafsa på sängen. Då vill de ha mat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden