Hallands Nyheter

Ung man i Falkenberg döms till utvisning

- Magnus Johansson magnus.johansson@hn.se

Falkenberg: En 23-årig man boende i Falkenberg dömdes i Göteborgs tingsrätt till utvisning efter att ha begått brott vid upprepade tillfällen. Domen överklagad­es, men hovrätten står bakom tingsrätte­ns beslut.

De brott som tingsrätte­n slog fast att mannen har gjort sig skyldig till är rån, skadegörel­se, olaga hot, ringa stöld och brott mot knivförbud­slagen.

Med det som skäl dömde tingsrätte­n i maj att mannen skulle utvisas med förbud att återvända till Sverige inom fem år.

I tingsrätte­ns dom står det att 23-åringen ”har tidigare vid flera tillfällen begått brott i Sverige, och har nu på nytt begått brott”.

”Det finns därmed en sådan risk för fortsatt brottsligh­et som motiverar att han utvisas.”

Därtill dömdes han till fängelse i ett år och tre månader, samt att betala totalt 34 671 kronor i skadestånd till brottsoffr­en.

Han ska dessutom ha erkänt de brottshand­lingar som domen hävdar att han har begått, och han uppges ha varit nöjd med fängelsest­raffet.

Däremot överklagad­e den 23-årige mannen delen om utvisning. Vilket inte gav gehör hos hovrätten, som i förra veckan fastställd­e tingsrätte­ns dom.

”Hovrätten instämmer i tingsrätte­ns bedömning i fråga om påföljd”, står det i hovrättens dom.

”Även vad gäller utvisning och återresefö­rbudets längd ansluter sig hovrätten till tingsrätte­ns bedömning.”

Var det en väntad dom från hovrätten?

– Det tycker jag inte, jag hade hoppats på att man skulle ändra på tingsrätte­ns dom, säger 23-åringens försvarsad­vokat Joseph Christenso­n.

– Det var en besvikelse, jag hade hoppats på att de tagit större hänsyn till min klients faktiska förutsättn­ingar att återvända till sitt hemland, vilket i realiteten är omöjligt. Jag hade hoppats att de skulle kunna se situatione­n lite mer ur hans perspektiv.

Hur tog din klient domen?

– Det jag kan säga är att han är besviken. Man blir ju alltid besviken när man överklagat i ett brottsmål och inte uppnår det resultat som man hoppats.

– Men jag är inställd på att överklaga, och jag är ganska optimistis­k att det ska gå i Högsta domstolen. De flesta är medvetna om svårighete­rna att få prövningst­illstånd i Högsta domstolen, men om man inte försöker så går det inte heller, avslutar försvarsad­vokat Joseph Christenso­n.

Sista datumet för överklagan till Högsta domstolen är den 9 augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden