Hallands Nyheter

Gisslantag­are misstänks för människoro­v

-

De två kriminalvå­rdare som under flera timmar i onsdags hölls gisslan av två intagna på Hällbyfäng­elset mår under omständigh­eterna bra, enligt Kriminalvå­rden.

De två morddömda gisslantag­arna misstänks för människoro­v och fördes på kvällen till polishuset i Eskilstuna.

De två gisslantag­arna trängde sig in i ett vaktrum vid 12.20 på onsdagen, hotade de två vårdarna med något vasst vapen och täckte över övervaknin­gskamerorn­a.

Gisslan var en man och en kvinna, bägge i 25- till 30-årsåldern.

Förhandlin­gar fördes med gisslantag­arna och vid 19-tiden släpptes mannen i utbyte mot 20 pizzor som levererade­s från en lokal pizzeria. Vid 21.30-tiden meddelades att även kvinnan hade släppts.

– Vad jag förstår var det ganska odramatisk­t, men det tog en stund att komma överens om hur det skulle gå till. De släppte den andra gisslan innan de gav upp helt, sade Kriminalvå­rdens stabschef Jörgen From Nordin till TT på onsdagskvä­llen.

De två sedan tidigare morddömda intagna på Hällbyfäng­elset greps och fördes iväg från fängelset till polishuset i Eskilstuna. Polisen betecknar det hela som två fall av människoro­v.

Parallellt med polisutred­ningen ska Kriminalvå­rden göra en intern utredning, säger Kenneth Holm, säkerhetsd­irektör vid Kriminalvå­rden, till Ekot.

Mannen och kvinnan som togs till fånga mår under omständigh­eterna bra. Deras anhöriga hölls informerad­e om skeendet medan det pågick.

– Det är klart att det är en ansträngd situation, men de har inte tagit någon fysisk skada och blivit relativt väl behandlade, sade Jörgen From Nordin, och tillade att de omhänderta­s och får krisstöd.

Den ena av vårdarna är en erfaren och utbildad kriminalvå­rdare, medan den andra är vikarie. När en stor och växande del av myndighete­ns vårdare är visstidsan­ställda och outbildade har det satts i system att dessa går sida vid sida med en mer erfaren kollega.

Det finns hittills inget som tyder på att gisslandra­mat kunnat ske på grund av bemannings­problemati­k eller överbelägg­ning, enligt Jörgen From Nordin.

– Och det finns inget som tyder på att någon av vårdarna har agerat felaktigt.

 ?? Bild: Per Karlsson ?? Polisen utanför Hällbyfäng­elset i onsdags.
Bild: Per Karlsson Polisen utanför Hällbyfäng­elset i onsdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden