Hallands Nyheter

Efter skadan – Sarah Sjöström ska simma gulddistan­sen

- Göran Sundberg/ Anna Karolina Eriksson

Efter all tvekan är det nu klart: Simstjärna­n Sarah Sjöström väljer att simma sin Os-guldgren 100 meter fjäril i Tokyo. – Det blir tufft, men jag har överraskat mig själv förr, säger hon.

Om jag skulle gissa så borde jag kunna göra en bit under 57 sekunder.

På en pressträff i Os-byn i Tokyo meddelade Sjöström att hon har bestämt sig:

– Jag kommer ställa upp på 100 fjärilsim, för jag har gjort det de senaste 13 åren på internatio­nella mästerskap. Det blir tufft, men jag är nyfiken på hur det skulle kunna gå.

Hennes guldgren, där hon tagit ett Os-guld, fyra Vm-guld och lika många Em-titlar, börjar på lördag med försök och finalen avgörs på måndag.

Det är till en final hon siktar i första hand.

– Om jag skulle gissa så borde jag kunna göra en bit under 57 sekunder i alla fall. Det kanske inte kommer räcka till medalj direkt, men vi får se, säger hon.

Sjöström har efter armbågsbro­ttet med efterfölja­nde operation i februari i första hand siktat in sig på 50 och 100 meter fritt i Tokyo.

Sarah Sjöström

Hon innehar världsreko­rdet på båda distansern­a.

Hon har varit tveksam över en start i Os-guldgrenen eftersom hon på grund av belastning­en på armen inte kunde börja träna fjäril förrän ungefär en månad efter frisimmet.

Först i midsommarh­elgen gjorde Sjöström tävlingsco­meback på 100 fjäril i internatio­nella sammanhang. Då fick hon tiden 57,65, drygt två sekunder över hennes eget världsreko­rd på distansen.

– Ju närmare tävling det har kommit desto mer nyfiken har jag blivit på vad jag kan göra. Jag förväntar mig inga världsreko­rd. Jag hoppas att jag ska vara mycket snabbare än i Rom, säger Sjöström som uppenbarli­gen fått fina kvitton under Os-lägret i japanska Fukuoka den senaste veckan.

Inför fjärilscom­ebacken i Rom sade Sjöström till TT: ”Ska jag ställa upp så ska jag i alla fall kunna ta mig till final”.

Hennes konkurrent­er har simmat snabbt på distansen i år, världsetta­n Torri Huske, USA, har simmat på 55,66 och både kinesiskan Zhang Yufei och Emma Mckeon, Australien, har gjort under 56 sekunder.

Sjöström är glad och positiv över att hon ens kommer till start i Tokyo.

– Det går framåt hela tiden och jag är jätteglad och stolt över den resan som jag har gjort. Det har varit extremt tufft och gjort väldigt ont många gånger, men jag har pushat förbi smärtan med mycket vilja och mycket tålamod. Det har varit de viktigare bitarna och det känns riktigt häftigt att vara på OS. Det trodde jag verkligen inte när jag såg röntgenbil­den, säger Sjöström som 27 år gammal gör sitt fjärde spel.

Det är speciella spel mitt under en pandemi och arrangören gör allt för att undvika smittsprid­ning i

Os-byn. Det har inte gått jättebra. Men Sjöström, som liksom de allra flesta i den svenska Os-truppen är vaccinerad, är inte orolig.

– Vi känner oss säkra och håller fokuset på tävlandet så mycket vi kan. Det är inte så att man går fram och kramas med konkurrent­er och vänner på samma sätt som man kanske gjort tidigare i OS. Man försöker hålla distans till de som inte är i den svenska bubblan, säger hon.

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall ?? Sarah Sjöström har bestämt sig för att simma sin guldgren i OS.
Bild: Björn Larsson Rosvall Sarah Sjöström har bestämt sig för att simma sin guldgren i OS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden