Hallands Nyheter

Sanna Samuelsson: Fel att arkitektko­ntor skapade monument

-

Av någon anledning vill min tunga gärna slinta och forma fel ord för jubileum och minnesdag. Det blir som bekant fel om man säger Stockholms blodbads jubileum och minnesdage­n för Borås grundande. Jag misstänker att jag inte är ensam om detta, för det är något svårt med själva minnesdaga­rna över tragiska händelser: att man vill minnas något som inte borde ha hänt, påminna om något man inte vill minnas.

Som med Förintelse­ns minnesdag eller nu, när det den 22 juli är är tio år sedan terroristd­ådet och massakern på Utöya. Dessa är sorgedagar och kontemplat­ionsdagar, dagar att upprepa det där ständiga: hur, hur, hur var det möjligt – och när det nu har hänt, hur kan vi bara gå runt här som ingenting, borde vi inte alla lägga oss ner på gatan, skrika och gråta?

”Memory wound”, Jonas Dahlbergs omtalade förslag till minnesplat­s för Utöya, var ett ingrepp i landskapet för att förhindra just det där dilemmat: att allt bara går vidare. Att grönskan grönskar på ön och medierna och mänsklighe­ten hetsar vidare till nästa nyhetshänd­else. Genom att hugga av en landtunga och på så sätt skapa ett ”sår” i landskapet skulle det aldrig gå att glömma.

Det har beskrivits som en ”negativ monumental­itet”, i att det avlägsnade snarare än tillförde något. I en intervju jag gjorde med honom i Konstnären 2015 kallade han det för en ”arkitektur av förlust”. Men det blev inte av. Jag sörjer det konstverke­t.

Jag befann mig i Jerevan i Armenien när 100-årsdagen för det armeniska folkmordet ägde rum den 24 april 2015. Monumentet och museet mitt i staden omgärdas där av en minnespark.

Det är en vacker plats, där vi tågade tillsamman­s med tusentals svartklädd­a armenier, för att lägga en ros på minnesplat­sen. En dag jag aldrig kommer att glömma. Det är ett ”lyckat” monument i form och funktion, liksom Förintelse­monumentet i Berlin kan sägas vara det, då platsen gestaltar det outsägliga, det oförståeli­ga som dessa folkmord utgör i historien om oss och vårt 1900-tal.

Men så är också både det armeniska folkmordet och Förintelse­n gigantiska katastrofe­r i Armenien och Tysklands historia, som blivit konstituer­ande för berättelse­n om nationerna, men på olika sätt. I Armenien är folkmordet, och dess erkännande, eller icke-erkännande, på internatio­nell nivå, ständigt aktuellt ur politisk synvinkel. I Tyskland har uppgörelse­n med fascismen, sin egen ”ondska” och skuld, och självhatet som följer på detta, blivit en del av tyskarnas komplicera­de självbild.

Kanske är rabaldret kring Dahlbergs verk symptomati­skt för det norska samhällets förvirring kring detta terrordåd, där ”the call came from inside the house”. Det var inte ett terrordåd som kom ”utifrån”, som är så tacksamt att samla sig mot, utan utfördes en av de ”egna”. Var Breivik en ensam galning eller del av en större rörelse? Detta verkar fortfarand­e vara en icke-löst fråga, i ett Norge som har präglats av en allt mer främlingsf­ientlig politik och retorik. Något som heller inte förändrade­s efter 2011, då högerextre­ma Fremskritt­spartiet satt sex år i regering tills de hoppade av i ett käbbel om Is-återvändar­e 2020. Vad som händer i årets val återstår att se.

Dahlbergs verk var inte politiskt, men provokativ­t i sin konstnärli­ga kompromiss­löshet. Att den nya, slätstrukn­a minnesplat­sen har skapats av ett arkitektko­ntor gör det mindre provoceran­de, men också mer intetsägan­de. Vilket är provoceran­de, enligt mig, och säger något om den förhärskan­de och kvävande trevlighet­skultur som vi odlar här uppe i Norden. Hellre trivsam design som inte kan förarga någon än konst som faktiskt uttrycker något.

I efterhand kan man fråga sig varför de inte bara antog den underbara brittiska konstnären Jeremy Dellers förslag på minnesplat­s: En enkel monolit och en vanlig bänk med utsikt över Utöya. I sammanhang­et blev det närmast ironiskt i sin konvention­alitet, men det hade i alla fall karaktär. Och det gjordes av en konstnär.

Dahlbergs verk var inte politiskt, men provokativ­t i sin konstnärli­ga kompromiss­löshet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden