Hallands Nyheter

Lättlagad sommarmat för lata dagar på stranden

- Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept eller skriv till konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg

Hej Alexandra,

Trötta och uthungrade ramlar vi hem efter bad och stoj. Snälla!! Vi behöver tips på lättlagad och snabblagad mat till uthungrade barn och föräldrar. Tänk ”ingrediens­er man kan köpa hem lätt”. Tänk ”lätt att bunkra upp med men ändå sommarskön­t och kul”. Vi äter det mesta. Tack, tack och ha en fin sommar! Evelina med 3 underbara barn och en lika skön snubbe.

Hej Evelina,

Tack för ditt härligt energifyll­da mejl. Klart jag kan tipsa om detta. När jag har uthungrade barn och vuxna brukar jag ta till mitt starkaste vapen. Pasta! Definitivt något som alltid finns i mina gömmor, något som alla gillar och som man kan variera på tusen vis. Vissa tycker att pasta är vintermat men jag tycker det är året runt-mat. Dessutom gillar jag pastasalla­der på sommaren.

Jag kommer att tipsa om en av mina kalla paradrätte­r. Eftersom att den serveras kall kan man förbereda och ställa in i kylskåpet. Den är underbart lätt att ta fram och vill man kan man steka upp ett gäng goda korvar, eller varför inte fisk, och servera. Trot eller ej, fast receptet jag kommer att ge er är med skaldjur är det väldigt gott med stekt eller grillat kött till. Då kanske du tänker att skaldjur är inget att bunkra? Burkar med skalade räkor och/eller kräftstjär­tar i lag håller länge i kylskåpet. Men är det gott? Hemlighete­n är att skölja i kallt vatten och låta rinna av innan de används. Med det sagt så är det givetvis alltid godast med färska handskalad­e räkor, men nu skulle det ju gå fort så detta kommer att bli bra. Man kan alltid göra det både lättare eller svårare förstås. I min värld är det enkelt att slå ihop en majonnäs, men köpemajonn­äs funkar. Välj i så fall ett bra märke. Detsamma gäller pastasorte­n – ju bättre märke, ju bättre stuns i pastan.

Vill ni ha andra smaker än skaldjur i pastan kan jag verkligen rekommende­ra bitar av grillad kyckling eller tärnad stekt halloumi. Och om man är riktigt desperat och hungrig på varm mat så tycker jag att en pasta med tomat, riven parmesan, färska örter och buffelmozz­arella är vansinnigt gott. Det behöver inte vara så komplicera­t.

Ha alltid passerade tomater hemma, koka snabbt ihop med olja, finhackad vitlök och lite örter medan pastavattn­et kokar i en stor kastrull. Häll av pastavattn­et och vänd ihop med tomaten i kastrullen, riv över generöst med parmesan, slit isär buffelmozz­arella och basilika, droppa över god olivolja och servera det uthungrade gänget.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden