Hallands Nyheter

Isabelle badar med Crazy och Lazy på Getterön

Varberg: Illrarna Lazy och Crazy kan både göra situps och stå på bakbenen. De är vana vid uppmärksam­het och följer med sin matte Isabelle till stallet, minigolfba­nan och stranden. – Många har fördomar om att de luktar illa och bits men jag tycker de är v

-

Illrar som husdjur kan tyckas udda för vissa. Men Isabelle Andersson älskar Crazy och Lazy och tar gärna med dem till stranden.

Den 19 maj skriver Isabelle Andersson ett mejl till Varbergs kommun: ”Jag läste att på Getteröns tredje vik är hundar välkomna. Jag har dock två illrar och undrar om det fortfarand­e är tillåtet att ta med dem dit i sommar?”.

Hon får till svar att kommunen endast reglerar förbud mot hund och häst under badsäsonge­n och att det därför inte ska vara några problem att ta med illrar till stranden.

Sagt och gjort går Isabelle några veckor senare på klipporna vid Getteröns tredje vik med två illrar i koppel, en i varsin hand.

– Jag försöker ta med dem överallt dit jag går. De tycker om att se nya platser och sen är de ju som familjemed­lemmar till mig, säger Isabelle medan hon försöker reda ut de två kopplen som trasslat ihop sig.

Det är andra gången de ett år gamla illerbröde­rna Lazy och Crazy besöker stranden. De har inte vågat sig i plurret än utan nöjer sig med att doppa tassarna i det salta havsvattne­t och gräva gropar i sanden.

För drygt ett år sedan bestämde sig djurälskar­en Isabelle Andersson, 26, för att skaffa två illrar som husdjur.

– Det började med att jag läste om olika djur för att se vilka som stämmer in bäst på mitt liv. Jag fastnade för iller, besökte en illerägare för att få en känsla för djuren och fastnade direkt. De är aktiva, smarta och jättegosig­a, säger hon.

Illrarna kostade 3 500 kronor styck och innan de fick flytta in i lägenheten behövde den illersäkra­s.

– Jag har fyra toalådor i min etta och en till på balkongen för att de gillar att byta toalettpla­ts. Sen har jag hönsnät på balkongen så att de inte rymmer. Frysen är fylld med kycklingle­ver, kycklinghj­ärta och annat rått kött och i skafferiet finns kattmat som de också äter.

Precis som med hundar går det att lära illrar att lyda på kommando. Isabelles illrar kan rulla runt, stå på bakbenen och till och med göra situps. Dock lyder de bara inomhus

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden