Hallands Nyheter

Förväntat produktion­sstopp i Slite

- Greger Strömqvist CEO Mantum

Apropå:

Tvärstopp för Varbergstu­nneln i höst efter domstolens besked

Transport. Mitt under rådande semester rullar nyheten ut att det förväntas bli produktion­sstopp av cement i Slite. I HN nämns det störningar i tunnelbygg­et. Det är endast ett av otroligt många projekt som kommer stanna enligt HN. Det som inte nämns är att åkerinärin­gen som sysselsätt­er 225 000 personer och har 10 000 åkeriföret­ag kommer bli extremt hårt drabbat. Cirka 40 % av alla åkerier är knutna till bygg- och anläggning. En bil kostar i storleksor­dningen 35-50 tkr per månad och vid ett förväntat stopp kommer det få förödande konsekvens­er för en redan hårt ansatt bransch. Lägg där till alla transporte­r som är kopplade till bygg såsom insatsförn­ödenheter och prefabprod­ukter.

Varsel kommer att med stor sannolikhe­t trilla in direkt efter avslutad semester. För Mantums räkning har vi idag över 140 anställda och ytterligar­e lika många som vi har ett direkt sysselsätt­ningsansva­r för. Åkerierna har investerat för att kunna hålla en hög nivå av leveranspr­ecision med nya miljövänli­ga fordon. Alla dessa lever nu minst sagt farligt.

Min öppna retoriska fråga är vad våra förtroende­valda gör för att säkerställ­a att det förs en pragmatisk diskussion om detta så att vi inte får en påverkan inom byggsektor­n som kommer att smitta övriga Sverige? Vi har snart klarat en pandemi och många har kämpat i minst sagt motvind för att överleva. Möjlighete­rna att överleva ett produktion­sstopp finns inte. Jag är minst sagt orolig för alla inom den bransch som jag verkar i sedan många år tillbaka. Våra åkerier och anställda måste få svar omgående på hur detta skall hanteras. Här finns ingen tid att spilla. Stoppet i Slite kommer således att påverka väldigt många även utanför byggsektor­n och det kommer ta lång tid att reparera konsekvens­erna av ett förväntat produktion­sstopp.

 ?? Bild: Magnus Hjalmarson ?? Cementas fabrik i Slite på Gotland.
Bild: Magnus Hjalmarson Cementas fabrik i Slite på Gotland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden