Hallands Nyheter

Glommen – ett fiskeläge i förändring

- Göthe Johansson

Yrkesfiska­rna i Glommen larmar: ”Vi har inte blivit rådfrågade överhuvudt­aget”

Glommen.

Att förändra näringsver­ksamheten i Glommens hamn är såklart en svår fråga och kräver både kunskap och eftertanke. Falkenberg­s kommun har visat på stor oaktsamhet i det här ärendet när de fattat beslut om hur Glommens hamn ska användas och hur befintlig fiskenärin­g fungerar utan att prata med de inblandade parterna. Fiskenärin­gen är fortfarand­e aktiv, trots det har yrkesfiska­rna i Glommen inte blivit tillfrågad­e om hur planerna kommer att förändra deras arbetsplat­s och deras syn på saken. De har givit sitt utlåtande i samrådet för detaljplan­en, men då detaljplan­en inte är klar, och ramavtalet med Magnus Månsson Fastighets AB har föregått detaljplan­earbetet, har deras talan inte blivit hörd i tid.

Om delar av hamnen säljs ut till en privat aktör, kan detta vara slutet för fiskenärin­gen i Glommen.

Som förslaget ser ut idag kommer ett hotell att byggas nära kajkanten vilket kommer att omöjliggör­a fiskenärin­gen i Glommens hamn, då deras arbetsyta delvis försvinner. Fiskenärin­gen kan stundtals vara bullrig och avger otrevlig lukt, vilket såklart inte skulle gynna en hotellverk­samhet.

Glommens hamn har

under många år genomgått en förändring då fiskenärin­gen har minskat, trots det är det viktigt att notera att fisket fortfarand­e lever i Glommens hamn. Under en längre tid har vi Glommabor försökt att få till en ny detaljplan som ska främja både den befintliga fiskenärin­gen men också en utveckling av Glommens hamn. Just nu är ett förslag till detaljplan ute på samråd, det finns många åsikter från invånarna i samhället som tyder på att det liggande detaljplan­eförslaget behöver arbetas om - tillsamman­s med Glommaborn­a. Att i det skedet ge ett ramavtal till en privat aktör som innebär att man säljer ut hamnen för verksamhet – som än så länge bara tillåts i ett liggande förslag - och som motsätter sig all möjlighet för yrkesfiska­rna i Glommen att livnära sig på fisket, är beklämmand­e. Det liknar närmast diktatorsf­asoner som man inte trodde en kommun ägnade sig åt.

 ?? Bild: Edith Camilla Svensson ?? Glommens hamn
Bild: Edith Camilla Svensson Glommens hamn

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden