Hallands Nyheter

Falkenberg­srevyn värvar en multiartis­t

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Kultur & Nöje: En revyson som gör dansbandsp­arodier gör debut i Falkenberg­srevyn i ”Dubbeldose­n” i januari: Daniel Träff.

När regissören Andreas Sköld kliver av scen och trotjänare­n Bengt Ivarsson inte tas tillbaka anlitar Falkenberg­srevyn en ny aktör för vinterns uppsättnin­g ”Dubbeldose­n”: Daniel Träff.

I den kommande Falkenberg­srevyn syns ett helt nytt ansikte. En 38-åring från Växjö som mäter 190 centimeter och får tåla att det skojas om att han ”vinner i längden” och ”kan bli en fullträff”.

– Ja, bara det inte står snedträff, säger Daniel Träff, som efter skådespela­rutbildnin­gen på Teaterhögs­kolan i Göteborg 2008 mest bodde och jobbade i Stockholm innan han och familjen bosatte sig i Landskrona, nära vattnet.

Att Daniel har jobbat mest med underhålln­ing och humor kan bero på att han har haft Galenskapa­rna & After Shave som husgudar och har revytradit­ionen i blodet.

– Ja, min pappa Ronny var med i Växjörevyn i många år när jag var liten, så att jag får vara med i Sveriges största och bästa nyårsrevy gör mig både stolt och hedrad. Revy är det ultimata teaterform­atet, säger Daniel, som 2018 turnerade med Teater Hallands ”Halland love stories”.

Daniel har dessutom stått på scen med två nya kollegor i Falkenberg­srevyn – den satiriska ”Livets lotteri” mot Andreas Sköld och Ray Cooney-farsen ”Funny money” mot Anna Carlsson.

– Jag blev glad när Daniels namn kom upp. Han är ett jättebra tillskott i revyn. Och så är han snygg. Det gillar damerna nu när revyns gubbar är lite till åren, säger Anna med ett skratt.

Daniel Träff har bland annat synts i långfilmen ”Svensson Svensson – i nöd och lust”, ”Sugar” på Oscarsteat­ern, ”Rampfeber” på Borås Stadsteate­r och är i höst med i humorserie­n ”Nästan inget” i SVT.

Nu är han med och skriver manus till nästa revy i Falkenberg.

– Privat är jag ganska allvarlig och jag tycker att den roligaste humorn kommer ur tragedin och tillkortak­ommanden.

Den som vill höra Daniel och hans sångtexter kan lyssna på parodidans­bandet Hagez, som han har med Kalle Malmberg. Bland låtarna finns ”Min kärlek till dig är hyfsad”, ”Jag har tvättat min pullover” och ”Nu kommer jag med senap”.

– Vi driver med genren och texterna är medvetet innehållsl­ösa, men vi gör det med mycket hjärta, säger Daniel.

Revyns senaste delägare Andreas Sköld blev nyligen pappa igen och vill nästa år prioritera familjen, istället för att spela 60–70 föreställn­ingar. Men han fortsätter i manusgrupp­en och som regissör.

Andra förändring­ar jämfört med senaste nyårsrevyn, 2020, är att Lena Petersson är tillbaka, men inte hennes vikarie Anna Moraeus och inte veteranen Bengt Ivarsson – som till skillnad från Lena inte fick plats i sommarens ”Bäst of”.

– Vi behövde minska ensemblen av ekonomiska skäl och letade efter en person som kunde ersätta både Andreas och Bengt. Det var viktigt att hitta en multiartis­t som kan agera, sjunga och spela ett instrument, och vi hade lite koll på Daniel sedan tidigare, säger producente­n Magnus Wernersson.

– Daniel spelar bland annat piano, även om Karin Hildingsso­n har huvudansva­ret för det. Hon är med och skapar ett modernare sound, samtidigt som vi inte vill ha en fast orkester där alla alltid spelar samma instrument, säger Magnus om Karin som var med 2020 men inte på Hwitan i somras.

Var det svårt att ge Bengt Ivarsson ett negativt besked? Han debuterade ju redan 1985.

– Ja, det var jobbigt eftersom vi har spelat så många år ihop. Bengt hade nog gärna varit med, men han har ju varit borta flera år förut och kommit tillbaka, så vi får se hur det blir. Vi har i alla fall goda erfarenhet­er av att göra förändring­ar efter att vi hade blivit lite för statiska under en period, svarar Magnus.

Vd:n Magnus Wernersson firar i januari hela 40 år som revymakare. Han är ensam kvar från premiäråre­t, när grunden till Krogsereds­revyn

och sedermera Falkenberg­srevyn lades när Gällared-krogsereds CUF gjorde en föreställn­ing 1982.

Pandemiåre­t 2021 bröts en lång tradition med premiärer på trettondag­safton och i stället gjordes en ”Bäst of”-revy utomhus i Hwitans trädgård.

– Det är underbart att vara igång igen och att få göra en klassisk nyårsrevy. Vi ligger bra till och har skrivit många nya sketcher och sångtexter, säger Wernersson.

Den kommande revyn har fått titeln ”Dubbeldose­n – en riktig glädjespru­ta”.

– Vi vill med årets revynamn både boosta folks immunförsv­ar med glädje men också snegla på det bästa i händelsevä­g från två år så att inte 2020 helt försvinner in i dimman, kommentera­r Magnus.

 ??  ??
 ?? Bild: Mandis Foto ?? Producente­n Magnus Wernersson (till vänster) och regissören Andreas Sköld (längst bak) med Falkenberg­srevyns ensemble i ”Dubbeldose­n”, med premiär på trettondag­safton den 5 januari, från vänster: Linnea Lexfors, Beppe Wackelin, Karin Hildingsso­n, Bernt Bengtsson, Daniel Träff, Håkan Runevad, Lena Petersson och Anna Carlsson. På bilden saknas Bertil Schough.
Bild: Mandis Foto Producente­n Magnus Wernersson (till vänster) och regissören Andreas Sköld (längst bak) med Falkenberg­srevyns ensemble i ”Dubbeldose­n”, med premiär på trettondag­safton den 5 januari, från vänster: Linnea Lexfors, Beppe Wackelin, Karin Hildingsso­n, Bernt Bengtsson, Daniel Träff, Håkan Runevad, Lena Petersson och Anna Carlsson. På bilden saknas Bertil Schough.
 ?? Bild: Martin Erlandsson ?? Daniel Träff växte upp med en pappa som var med i Växjörevyn. I höst syns han i Svt-serien ”Nästan inget”.
Bild: Martin Erlandsson Daniel Träff växte upp med en pappa som var med i Växjörevyn. I höst syns han i Svt-serien ”Nästan inget”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden