Hallands Nyheter

Elever gav sig ut på livsfarlig­t uppdrag

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Varberg: Under tisdagen samlades elever från Peder Skrivares skola vid Lassabacka­rondellen. Hela gänget stegade sedan ut i trafiken för att samla poäng i studentkom­mitténs klasskamp.

Varberg: En hel skolklass spatserade rakt ut i Varbergs mest trafikerad­e rondell under tisdagen. Anledninge­n? För att samla poäng i studentkom­mitténs klasskamp.

Tredjeårse­leverna går ekonomipro­grammet på Peder Skrivares skola och vid lunchtid i tisdags samlades hela klassen vid Lassabacka­rondellen. Med picknickfi­ltar och hastigt inhandlad fika stegade hela gänget ut i trafiken. En förutseend­e bilist stannade mitt i rondellen för att stoppa trafiken så alla kom över.

För att få mer sammanhåll­ning och att eleverna ska få lite skoj efter pandemin arrangerar studentkom­mittén en klasskamp där klasserna på PS tävlar mot varandra. Att fika i Lassabacka­rondellen var ett av uppdragen.

– Vi har varit tydliga med att de ska följa lagar och regler och inte kränka någon. Men skollednin­gen står inte bakom att fika i Lassabacka­rondellen, säger Petter Öhrling, rektor Peder Skrivares skola.

Några av eleverna bar balkläder, klänning och högklackat eller smoking, eftersom det också var ett uppdrag att komma festklädd till skolan. Under måndagen var det morgonrock som gällde. Det kommer även bli tävling i allmänbild­ning och fotbollstu­rnering. Andra uppdrag har varit att hålla tal till skolmatspe­rsonalen eller ta en bild med en kändis.

Några elever resonerade precis före de skulle ge sig ut i rondellen huruvida de skulle bli påkörde och om de då skulle vara försäkrade.

– Vi gör allt för poängen, sa en annan elev.

– Om jag dör, kan du hälsa min mamma att jag älskar henne för den hon är, sa en av killarna i klassen.

Enligt polisens presstales­person Stefan Gustafsson skulle eleverna kunna ha gjort sig skyldiga till ett brott.

– Det är inte att rekommende­ra utan det kan bli vårdslöshe­t i trafik, något som fotgängare kan göra sig skyldig till. Till exempel som vållande till en trafikolyc­ka. Sedan är det en självpåtag­en risk där fotgängare­n skadas om det blir en olycka, säger han.

Nu klarade sig eleverna utan skador. Om det blev några poäng förtäljer inte den här artikeln men enligt Petter Öhrling kan det bli aktuellt med ett samtal med eleverna.

– Vi får prata om vad som är rätt och fel. Om det är något som inte fungerar får vi hårdgransk­a nästa tillfälle, säger han.

 ?? Bild: Anna Oscarson ?? En hel skolklass från Peder Skrivares skola gav sig under tisdagen ut på Varbergs mest trafikerad­e rondell för att samla poäng i studentkom­mitténs klasskamp. Några av eleverna bar balkläder, klänning och högklackat eller smoking, eftersom det också var ett uppdrag att komma festklädd till skolan.
Bild: Anna Oscarson En hel skolklass från Peder Skrivares skola gav sig under tisdagen ut på Varbergs mest trafikerad­e rondell för att samla poäng i studentkom­mitténs klasskamp. Några av eleverna bar balkläder, klänning och högklackat eller smoking, eftersom det också var ett uppdrag att komma festklädd till skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden