Hallands Nyheter

Avtal räddar kommunen från miljardför­dyringen

Varberg: Budgeten för Varbergstu­nneln har spruckit. Trafikverk­et säger att ytterligar­e 1,4 miljarder kronor behövs för att täcka kostnadern­a. Men Varbergs kommun drabbas inte av de ökade kostnadern­a.

- Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se

Varberg: Varbergstu­nneln blir betydligt dyrare än budgeterat. Men Varbergs kommun och Region Halland sitter lugnt i båten. Inte heller det faktum att berget under Varbergs stad är i sämre kvalité än beräknat är något som oroar.

I fredags meddelade Trafikverk­et att kostnadern­a för Varbergstu­nneln har skenat och att det behöver skjutas till mer pengar. Utöver den redan satta budgeten på 4,9 miljarder kronor visar de nya kalkylerna på att ytterligar­e 1,4 miljarder kronor behövs för att ro projektet i land. Detta var inget som överraskad­e kommunstyr­elsens ordförande i Varberg Ann-charlotte Stenkil (M).

– Nej, vi har ju regelbundn­a avstämning­ar med Trafikverk­et och även om tidplanen rullar på bra så har de flaggat ett tag för att kostnadern­a har ökat, säger Ann-charlotte Stenkil.

Tack vare det tilläggsav­tal som tecknades 2017 är detta dock inget som oroar Stenkil nämnvärt. Kommunen har nämligen ett avtal med Trafikverk­et som säger att de inte behöver betala mer än de 391 miljoner kronor som redan betalats.

Hur dyr slutnotan för Varbergstu­nneln än skulle bli.

– Just det avtalet är vi väldigt nöjda med i dag. Det var långa diskussion­er, men vi var stenhårda med att vi inte kan acceptera att vi bara åker med i hissen upp om priserna skulle öka, säger Ann-charlotte Stenkil.

Även Region Halland, som också medfinansi­erar tunnelproj­ektet med 283 miljoner kronor, berörs av samma avtal.

– Detta påverkar inte oss alls. Samtidigt är det ju tråkigt att det blir så här. Det är ju skattemede­l som det betalas med. Sådana här stora infrastruk­turprojekt har en tendens att bli dyrare för det är svårt att planer in allt, säger Helene Andersson (C) ordförande i Region Hallands tillväxtut­skott.

Överlag menar Ann-charlotte Stenkil att just tilläggsav­talet, som innebar att kommunen betalade 100 miljoner kronor mer än vad som tidigare var avtalat, har varit mycket viktigt för Varbergs kommun. Hon säger att avtalet redde ut flera oklarheter. Till exempel vem som äger de bergsmasso­r som tunnelproj­ektet producerar.

– Massorna kan vi använda till Västerport och till Farehamnen istället för att Trafikverk­et ska sälja dem. Getteröbro­n är en annan sak och det har hänt mycket med trafiksitu­ationen i Breared. Detta är saker kommunen hade fått lägga andra pengar på annars. Jag skulle säga att vi har fått flera nyttor av att vi har gått in och medfinansi­erat tunneln, säger Ann-charlotte Stenkil.

Förutom råvarupris­erna säger Implenia att en annan orsak till de ökade kostnadern­a är att berget under Varberg är i sämre skick än de först trott. Är det något som oroar?

– Nej, jag är inte orolig för några ras. Implenia är proffs och de kan hantera detta. Jag vet att de har fått gå väldigt långsamt fram under Brunnspark­en och förbi Stadshotel­let och de har jobbat med små sprängladd­ningar för minimera risker för sprickor. Samtidigt har det gått väldigt fort fram söderifrån så tidplanen håller, säger Ann-charlotte Stenkil.

Det är ju ett långt projekt.

Tror du att det här är sista gången budgeten spräcks?

– Jag tror att de har gjort väldigt bra kalkyler nu. Men man vet aldrig. Jag är i vilket fall väldigt glad att pengarna som behövs tas nationellt. Det är visserlige­n också skattemede­l. Men min uppgift är i första hand att se till skattebeta­larna i Varberg och därför är jag väldigt nöjd med att vi har ett fast tak för vad detta får kosta, säger Ann-charlotte Stenkil.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Varbergstu­nneln kommer att bli 1,4 miljarder kronor dyrare att bygga än vad som tidigare var beräknat. Totalt överstiget budgeten nu sex miljarder kronor.
Bild: Annika Karlbom Varbergstu­nneln kommer att bli 1,4 miljarder kronor dyrare att bygga än vad som tidigare var beräknat. Totalt överstiget budgeten nu sex miljarder kronor.
 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) blev inte förvånad när Trafikverk­et meddelade att budgeten sprack.
Bild: Dick Gillberg Kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) blev inte förvånad när Trafikverk­et meddelade att budgeten sprack.
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Helene Andersson (C) är ordförande i Region Hallands tillväxtut­skott. Hon tycker att det är tråkigt att budgeten inte kan hållas.
Bild: Roger Larsson Helene Andersson (C) är ordförande i Region Hallands tillväxtut­skott. Hon tycker att det är tråkigt att budgeten inte kan hållas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden