Hallands Nyheter

Camilla blev blåst av en bluffkirur­g

Falkenberg: Camilla Bengtsson lämnade villan och arbetet i Falkenberg. En man, som hon känt i ett och ett halvt år, hade lovat henne en lägenhet på Söder i Stockholm. Men allt var en bluff. Plötsligt stod hon med sina två barn övergiven på gatan i huvudst

-

Falkenberg: Mannen hävdade att han var hjärtkirur­g och ägde flera fastighete­r i Stockholm. Camilla Bengtsson litade på honom. Hon lämnade villa och jobb i Falkenberg och valde att flytta. Då upptäcktes bluffen.

Camilla Bengtsson är född och uppvuxen i Falkenberg och säkerligen ett känt ansikte för många då hon arbetat som frisör i stan.

Förra sommaren berättade hennes dotter att hon ville söka en gymnasiesk­ola i Stockholm. Camilla själv säger att hon längtat bort från Falkenberg sedan hon var tonåring. Tillsamman­s med dottern och yngste sonen såg hon en chans att förverklig­a drömmen. Det här blev i stället inledninge­n på en mardröm, något Aftonblade­t var först att rapportera om.

Av en slump kom Camilla Bengtsson, via en vän på facebook, i kontakt med en man som skulle ha kontakter inom fastighets­branschen i Stockholm. Mannen berättade direkt att han arbetade som kirurg, på Sahlgrensk­a, Karolinska och i Lund och att han hade ett miljardarv på banken.

De träffades första gången över en kopp kaffe på Strandbade­n sommaren 2020.

– Där kommer en liten man med en doktorsväs­ka i handen. Jag minns att han hade en rätt stor mage och otroligt ofräscha tänder. Jag tänkte att han som hjärtspeci­alist borde veta vad som händer om man är överviktig, minns Camilla.

Mannen, som vi kallar Martin, frågade vad för typ av lägenhet de var ute efter. Helst inte i en förort, svarade Camilla. ”Ser det ut som jag har lägenheter där?”, fräste mannen. ”Jag kan ordna fram en fyra på Kungsholme­n”, sa han och visade bilder på lägenheten.

En första kontakt var tagen. Camilla och dottern kände att det var en speciell karaktär de träffat. Men de valde ändå att tro på att Martin kunde vara deras kontakt in i den svåra bostadsmar­knaden i Stockholm.

De fortsatte att hålla kontakt och Martin hälsade på flera gånger när han hade vägarna förbi Falkenberg. Han berättade om sina köp av Audi-,

Volvo- och Ferrari-bilar. Han skickade bilder på när han stod i sina gröna läkarkläde­r.

– Han var så sjukt bra på att bevisa saker. Han hade hela tiden bevis och när jag ifrågasatt­e kunde han hela tiden komma med olika lögner.

I november förra året träffade Camillas dotter Martin på Stålboms. Då hade han en annan lägenhet, en femma på Söder, som han visade upp. Martin, som hela tiden berättade om sina fastighets­affärer, ordnade fram ett kontrakt. Han erbjöd en generös lösning åt familjen.

– ”Ni ska bara komma upp och hamna på fötter, ni ska inte betala deposition och ingen hyra de tre första månaderna”, sa han till mig, berättar Camilla.

Men kändes det inte lite för bra för att vara sant?

– Jo, men återigen har han alla dessa jäkla bevis, han kunde hela tiden styrka det han sa. Jag såg ju hyreskontr­aktet och jag har aldrig varit med om ett sådant noggrant kontrakt, säger hon.

Camilla Bengtsson fortsatte tro på Martin. Hon sa upp hyreskontr­aktet på villan i Falkenberg, sålde och skänkte det mesta av bohaget och sa upp sig från arbetet som frisör.

Men när det närmade sig skolstart i augusti i år och flytt till Stockholm började problemen på allvar. Plötsligt berättade Martin att bostadsför­eningen i Stockholm krävde att hon skulle betala deposition och att hon inte kunde skriva sig på adressen innan hon flyttat dit.

Hon tvingades betala en deposition på 40 000 kronor. I ett möte i Lund skulle hon få nyckeln till bostaden. Då behövde Martin 10 000 kronor i kontanter. Camilla betalade och fick en nyckel.

– Han sa grattis och kramade om oss, säger Camilla.

Då möttes hon av en ny kalldusch.

Föreningen krånglade tydligen igen

då hon inte hade något fast arbete. Martin föreslog att hon skulle flytta in i en lägenhet på Kungsholme­n i stället.

– Helt plötsligt var det en vecka kvar till skolstart. Jag började få panikånges­tattacker. Jag kunde inte äta, jag kände en sådan stress.

Martin hävdade att han fått covid och att han fastnat i Tyskland.

– Då bröt jag ihop på riktigt.

Camilla Bengtsson kände

sig tvungen att sätta dottern på ett tåg upp till Stockholm där hon kunde bo hos en tjej på den blivande skolan veckan före skolstarte­n. Martin lovade att en kompis skulle hjälpa henne med flyttskjut­s till huvudstade­n.

Men kompisen skickade mest en massa meddelande­n med en hotfull ton och ville ha pengar. Camilla Bengtsson åkte själv till Stockholm och bestämde träff med Martins kompis i hopp om att få nyckeln till lägenheten på Kungsholme­n.

– Men det kom ingen och mötte mig. Den här personen som ljugit alla dessa år fortsatte att ljuga. Jag skickade till honom att det här är en stor bluff. Då blev jag blockerad av honom.

Camilla stod vid Stockholms centralsta­tion, utan varken bostad eller arbete och insåg att hon blivit blåst.

– Det är vidrigt. Han har planerat det här från dag ett, den här lilla familjen ska jag sätta på gatan. Du tillhör inte någonting, du har inga papper och ingen adress, säger hon. Det är så smutsigt att man utsätter barn på det här viset.

Camilla tvingades ta

in på hotell. Paniken blev allt värre. Hon ringde Stockholms stad och berättade att hon blivit bedragen och behövde hjälp.

– Men de tyckte bara att vi skulle åka tillbaka till Falkenberg igen, säger hon.

Hon satte in annonser på Blocket och facebook. En kille som hade en Attefallss­tuga utanför Märsta hörde

av sig och familjen kunde landa där.

Men nu har hon tack vare en halvsyster till hennes ex-man lyckats hitta en etta, som hon hyr i andrahand i centrala Stockholm.

Det har visat

sig att Camilla Bengtsson inte är den enda kvinnan som Martin lurat. Polisen har fått in ett flertal anmälninga­r mot mannen som rör bedrägeri, missbruk av urkund och olaga hot och brotten utreds av kammaråkla­gare Victoria Engelkes.

– Jag tror att han är sjuk, en psykopat som bara ser sig själv. En tjej skrev till mig att hon blivit utsatt för samma sak för två år sedan. Men då han varit hotfull så är det ingen

som vågat anmäla honom tidigare, säger Camilla Bengtsson.

Varför träder du fram och berättar öppet?

– Jag känner mig så förnedrad och blåst. Det sitter säkert folk som säger: ”Vad var det jag sa”. Men det hjälper inte, det här kan drabba vem som helst. Råkar du ut för ett proffs går det illa.

– Den här jäveln, rent ut sagt, ska inte få fortsätta förstöra för andra kvinnor. Ensamståen­de mödrar har det tufft och han ska stoppas, säger hon.

Han var så sjukt bra på att bevisa saker. När jag ifrågasatt­e kunde han hela tiden komma med olika lögner.

 ??  ??
 ??  ?? Camilla Bengtsson hade drömt om att lämna Falkenberg. Men flytten till Stockholm förvandlad­es till en mardröm. En bedragare lurade henne på allt.
Camilla Bengtsson hade drömt om att lämna Falkenberg. Men flytten till Stockholm förvandlad­es till en mardröm. En bedragare lurade henne på allt.
 ??  ?? Mannen utgav sig för att vara kirurg och fastighets­ägare. Hon pratade ofta om sina affärer och även om olika bilköp.
Mannen utgav sig för att vara kirurg och fastighets­ägare. Hon pratade ofta om sina affärer och även om olika bilköp.
 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat
 ??  ?? När Camilla anlände till Stockholm i mitten av augusti trodde hon fortfarand­e att hon skulle få nyckel till lägenheten på Söder. Men någon bostad fanns inte. Hon fick i stället ta in på hotell.
När Camilla anlände till Stockholm i mitten av augusti trodde hon fortfarand­e att hon skulle få nyckel till lägenheten på Söder. Men någon bostad fanns inte. Hon fick i stället ta in på hotell.
 ?? Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se ??
Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden