Hallands Nyheter

Naod Habtemicha­el: Individens rätt mot staten måste stärkas

- Naod habtemicha­el C-skribent Liberala Nyhetsbyrå­n

Vart ska man vända sig om staten sätter käppar i hjulet för ens försörjnin­g? Det är en fråga som har blivit aktuell för energiexpe­rten Kent Östergård. När han efter tio år som certifiera­d expert skulle förnya sin licens tog det plötsligt tvärstopp. Det statliga forsknings­institutet Rise, som utgör en av två ackrediter­ade certifieri­ngsorgan för energiexpe­rter, avslog hans ansökan. En lucka i förvaltnin­gslagen har dessutom resulterat i att Kent saknar möjlighet att överklaga beslutet.

Nu har organisati­onen Centrum för rättvisa tagit sig an fallet. Det ger Östergård en chans. Men det finns samtidigt en rad andra fall av statliga inskränkni­ngar som aldrig drivs vidare och således aldrig uppmärksam­mas. Främst eftersom många av dem som har blivit föremål för ett ingripande beslut av en stat eller kommun saknar möjlighete­r att driva sin sak och få den prövad på ett rättssäker­t sätt.

I Sverige har vi en hög svansförin­g när det gäller frågor som handlar om rättsstate­n. Å ena sidan är den långtgåend­e rätten till offentlig insyn och den relativt låga graden av korruption något vi ska vara stolta över. Å andra sidan finns det flera brister som inte står i samklang med vår självbild. I sin doktorsavh­andling 2017 behandlade Sebastian Wejedal, lektor i processrät­t vid Göteborgs universite­t, frågan om individer har en möjlighet att få ersättning för rättslig hjälp vid en rättsproce­ss mot det offentliga. En av slutsatser­na var att individer i många fall står handfallna vid en tvist med kommunen, regionen eller staten.

Centrum för rättvisa har tidigare drivit fall där individer råkat ut för till synes godtycklig­a myndighets­beslut. Länsstyrel­ser som plötsligt tvärvänder i beslut om strandskyd­dsdispens och kommuner som har velat tvångsinlö­sa mark från familjegår­dar är bara två exempel.

En rättsstat ska präglas av likabehand­ling, men i många fall lever inte rättsproce­ssen upp till det idealet. Det finns till och med sammanhang där det råder uppenbar olikhet inför lagen. Vid vissa omständigh­eter borde därför rättegångs­kostnaden för en uppenbar inskränkni­ng av en fri- eller rättighet betalas av myndighete­n som förlorat i domstol. Så är ofta inte fallet i dag. Det sker visserlige­n inom tvistemål i allmänna domstolar. Men inte vid förvaltnin­gsprocesse­r där länsstyrel­ser eller kommuner har visat sig kränka exempelvis äganderätt­en. Eftersom bägge parter står för sina kostnader i sådana fall måste individen ändå betala för att hävda sin rätt gentemot staten.

” Individer står i många fall handfallna vid en tvist

I grund och botten är det en fråga om prioriteri­ngar av resurser. Det är inte en enkel avvägning. Dels behöver man beakta individens rätt att försvara sina fri- och rättighete­r, dels behöver man ta hänsyn till att tröskeln inte kan vara så pass låg att rättshaver­istiska prövningar dränerar rättsinsta­nsernas resurser. Men det är tydligt att det finns flera förbättrin­gsområden i syfte att stärka individens rätt mot staten. I förlängnin­gen handlar det om att säkerställ­a att de lagstadgad­e rättighete­rna alltid kan efterlevas i praktiken.

Tack vare Centrum för rättvisa kommer Kent Östergård få en möjlighet att överklaga det negativa beslutet. Det vore önskvärt om fler kunde hävda sin rätt mot staten.

 ??  ?? Naod habtemicha­el
Liberala Nyhetsbyrå­n
Naod habtemicha­el Liberala Nyhetsbyrå­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden