Hallands Nyheter

Man döms för falskt larm

-

Varberg: En man hemmahöran­de i Varberg ringde 112 och sa att han tänkte ta livet av sig. Efter en stor polisutryc­kning visade det sig vara ett falskt larm – och mannen döms nu i Varbergs tingsrätt.

Mannen i 70-årsåldern ringde samtalet till 112 i april månad i år. Poliser från Falkenberg och Varberg gjorde en snabb utryckning, till vad som senare visade sig vara ett falskt larm.

Mannen erkänner att han ringt samtalet och att han sagt att han tänkt begå självmord utan avsikten att göra det. Mannen menar dock att han trodde att samtalet var till hans vän, och att de brukade skämta om sådana saker. Vidare menar mannen att han av misstag måste kommit åt larm-appen på telefonen som kopplat samtalet till 112.

Tingsrätte­n ser förklaring­en som en efterhands­konstrukti­on. De menar att 112-operatören­s svar var av sådan karaktär att mannen måste förstått att det inte var vännen som svarat i telefonen. Mannen döms därför till 4 200 kronor i dagsböter för falsk utryckning. Han ska också betala 800 kronor till brottsoffe­rfonden.

Viktoria Andersson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden