Hallands Nyheter

Ringhals åter i bruk efter incidenten

-

Varberg: Ett bränsleele­ment som lossnade från sitt fäste fick hela reaktor 3 att stå still. Men nu meddelar Ringhals att både reaktor 3 och 4 åter är i bruk.

Nu meddelar Ringhals att efter sommarens incidenter så är nu både reaktor 3 och 4 i bruk inför vintern.

Det var i början av juni som en händelse med ett bränsleele­ment gjorde att Ringhals 3 sattes ur drift hela sommaren. I samband med revisionen lossnade ett bränsleele­ment från sitt fäste när det skulle flyttas över till en bassäng i en separat byggnad.

– Höljet kunde ha gått sönder och radioaktiv gas läckt ut i byggnaden. Bränslet hanteras under vatten av behörig och rutinerad personal. Alla rutiner och säkerhetså­tgärder följdes vid händelsen, sa Anna Collin, presschef på Ringhals, till HN i samband med händelsen.

I ett pressmedde­lande skriver Ringhals att bränsleele­mentets placering gjorde att de beslutade att pausa alla pågående underhålls­arbeten. Det innebar att Ringhals 3 fortfarand­e var ur drift när underhålls­stoppet av Ringhals 4 påbörjades i slutet av juli. Under augusti och halva september stod därför båda reaktorern­a stilla. I pressmedde­landet skriver Ringhals att de, tillsamman­s med bränslelev­erantören, tog fram ett specialver­ktyg så att bränsleele­mentet kunde lyftas till en bättre plats i bassängen. På så sätt kunde reaktorn återladdas med nytt bränsle.

Jennie Persson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden