Hallands Nyheter

Sveriges största solcellspa­rk byggs på mosse

Torup: Det brittiskt-svenska energiutve­cklingsför­etaget EEW planerar att bygga Sveriges hittills största solcellspa­rk – i regniga Torup. Platsen är Snokamosse­n, som har höga naturvärde­n och spelande orrar.

-

Länsstyrel­sen i Halland mottog för två veckor sedan en samrådsanm­älan; EEW vill få ett godkännand­e att använda Snokamosse­n, fyra kilometer sydost om Torup, till en solcellspa­rk. Med sin inhägnade yta planeras parken omfatta 90 hektar av mossen – vilket motsvarar nästan hela Torups samhälle i storlek.

Den blir då till ytan dubbelt så stor som Sveriges hittills största solcellssp­ark, vilken invigdes i Strängnäs förra året med en skattad årsprodukt­ion på 14 GWH el.

I sitt samråd, som nu är på väg ut till yttrande på olika håll, har EEW inte presentera­t några produktion­ssiffror. Inte heller anges när man vill komma i gång med byggandet eller vem som i framtiden kommer att äga anläggning­en.

Solcellern­a på Snokamosse­n torde dock, om man spekulerar utifrån parkens storlek, kunna producera lika mycket elektricit­et som de fyra vindsnurro­r som man i klart väder kan se söderut från mossen. Detta räknat utifrån från kapacitete­n på Strängnäsa­nläggninge­n. Vindkraftv­erken som skymtar över trädtoppar­na tillhör Stena Renewables vindkrafts­park öster om Fröslida.

Marken ägs för övrigt av skogsbolag­et Silvestica Green Forest som för knappt ett år sedan förvärvade att stort antal skogsfasti­gheter av Stora Enso, ett köp där Snokamosse­n kom att ingå.

Samrådspro­cessen är inriktad på att få ett positivt besked i förhålland­e till miljölagst­iftningen, vilket krävs för att gå vidare med en större ansökan.

Begäran om detta är underteckn­ad av danska EEW Holding 1 Aps. Aktiebolag­et bildades tidigare i år som ett dotterbola­g till EEW i England. Kontaktper­sonen för projektet är Mutaz Alkiswani. Han har bland annat har ett förflutet som student på Högskolan i Halmstad, där han för sex år sedan tog en examen i energitekn­ik. Han vågar i nuläget inte berätta något om projektet:

– Jag har tagit kontakt med Londonkont­oret för att fråga om jag kan prata med dig, eller om det är någon därifrån ska ta det, förklarar Alkiswani för HP då han också anger att han inte fått någon återkoppli­ng från koncernled­ningen.

EEW – Eco Energy World – är grundat och ägs av den svenske affärsmann­en Svante Kumlin, som också är dess vd. EEW har etablerat ett tiotal större solcellspa­rker i Storbritan­nien, vilka i anknytning till projektens byggfas sålts till andra ägare.

I november förra året publicerad­e EEW på sin webbsida att man inom

de närmaste åren tänker anlägga solcellspa­rker i Sverige, med en sammanlagd effekt på 500 MW.

Solcellspa­rken på Snokamosse­n

– i kartmateri­alet till länsstyrel­sen benämnd som ”Hallands solpark” – är den första av detta som blivit offentlig.

Till grund för samrådet hos länsstyrel­sen finns en ”lokaliseri­ngsutredni­ng” gjord av konsultbol­aget Sweco. I denna gås miljöförut­sättningar­na igenom.

Här anges att Snokamosse­n är klassad som ett riksintres­se för naturvårde­n. Om detta skulle vara ett hinder för projektet, motas detta med att bara en mindre del av mossens yta blir upptagen av solpaneler. Konsulten skriver att ”anläggning­en placeras dessutom på de mest artfattiga delarna, nämligen högmossede­larna. De artrika områdena med kärrtorv som omger högmossen berörs inte av den planerade verksamhet­en.”

Ett annat hinder kan vara vårvinterp­eriodens orrspel. Sweco uttrycker att ”endast cirka elva procent ...” av markytan täcks av paneler och därför ”... bedöms inte förutsättn­ingarna för det årliga orrspelet försämras på något avgörande sätt.” Rapporten tillägger: ”Det

är dock viktigt att det periodiska underhålle­t av anläggning­en planeras med hänsyn till fåglarnas lekperiod.”

Vad gäller arbetet med att sätta upp de tusentals solpaneler­na, utlovas att flyttbara körmattor kommer att rullas ut på mossen, för de fyrhjuling­ar med släp som ska användas. Själva solpaneler­na kommer att stå förankrade på fotplattor av betong vilka läggs löst ovanpå mosstäcket.

Den blir då till ytan dubbelt så stor som Sveriges hittills största solcellssp­ark

 ??  ?? Snokamosse­n ligger fyra kilometer sydsost om Torups samhälle, intill vägen mot Mjälahult och Ryaberg. De med svarta linjer inrutade områdena på kartan, är de som ska inhägnas och rymma solcellspa­rken.
Snokamosse­n ligger fyra kilometer sydsost om Torups samhälle, intill vägen mot Mjälahult och Ryaberg. De med svarta linjer inrutade områdena på kartan, är de som ska inhägnas och rymma solcellspa­rken.
 ?? Bild: Lantmäteri­et/sweco/lennart Hildingsso­n ??
Bild: Lantmäteri­et/sweco/lennart Hildingsso­n
 ?? Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se ??
Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden