Hallands Nyheter

Självmord i Halland bakom ny lag om vårdsekret­ess

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se

Halland: För tre år sedan tog en boende på ett äldreboend­e i Halmstad sitt liv. Strikta sekretessr­egler mellan olika myndighete­r försvårade den efterfölja­nde utredninge­n av händelsen.

En ny lag kan snart undanröja dessa hinder.

– Vi är mycket nöjda med att en statlig utredning föreslår att sekretesse­n mellan myndighete­r inom samma kommun ska kunna brytas, säger myndighets­chef Gabriela Arvidsson på hemvårdsfö­rvaltninge­n.

För två år sedan skrev hon till dåvarande socialmini­ster Annika Strandhäll om vilka följder sekretessr­eglerna kan få för en enskild person som har insatser från olika myndighete­r.

– Det verkar som om utredaren har tagit hänsyn till synpunkter­na från Halmstad, säger Gabriela Arvidsson.

Om lagen går igenom träder de nya reglerna i kraft 1 juli 2022. I korta drag innebär de att myndighete­r får dela sekretessb­elagd informatio­n om inte den enskilde uttrycklig­en har motsatt sig detta.

– För att socialtjän­sten ska kunna ta ett helhetsans­var för den enskildes livssituat­ion måste man få tillgång till uppgifter som redan finns inom den egna kommunen, oavsett om de finns hos olika nämnder, säger Gabriela Arvidsson.

Lagen föreslås riktas mot äldre och personer med funktionsn­edsättning.

– Vi tycker att även vuxna med missbruksp­roblem och psykisk ohälsa ska omfattas av de nya reglerna. Vidare borde de gälla även för utförare sinsemella­n, exempelvis hemtjänst och boendestöd, och inte bara myndighete­r, tycker Gabriela Arvidsson.

– En person kan ha insatser från privata utförare, kommunala utförare, regionens psykiatri med flera. Den avancerade sjukvården i hemmet ställer också höga krav på samordning. Det behövs en sömlös informatio­nsöverföri­ng när personer som vårdats på sjukhus ska överföras till kommunal omsorg.

Gabriela Arvidsson saknar barnperspe­ktivet i det nya lagförslag­et.

Det behövs en sömlös informatio­nsöverföri­ng när personer som vårdats på sjukhus ska överföras till kommunal omsorg

Gabriela Arvidsson myndighets­chef

– Den senaste tiden har det inträffat flera allvarliga händelser med barn och ungdomar på Hvbhem, men hemkommune­rna har inte direktåtko­mst till deras dokumentat­ion.

När det gäller skyddet av den enskildes integritet tror hon inte att nya bestämmels­er blir några problem.

– Det får regleras genom vem som har åtkomst och behörighet till myndighete­rnas loggar, samt kontroll av att reglerna följs, menar Gabriela Arvidsson.

 ?? Bild: Johan Persson ?? Regeringen tog intryck av myndighets­chef Gabriela Arvidssons synpunkter på sekretessl­agen.
Bild: Johan Persson Regeringen tog intryck av myndighets­chef Gabriela Arvidssons synpunkter på sekretessl­agen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden