Hallands Nyheter

Fakta: Processen

- Källa: Regeringsk­ansliet, Lagrådet

Den 6 juli avvisade Mark- och miljööverd­omstolen Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för kalkstensb­rytning i Slite på Gotland.

Domstolen skrev: ”Miljökonse­kvensbeskr­ivningen även med gjorda kompletter­ingar är behäftad med så väsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett ställnings­tagande till verksamhet­ens inverkan på miljön”.

Det befintliga brytningst­illståndet löper ut den 31 oktober 2021.

Högsta domstolen sade den 25 augusti nej till att ta upp Cementas överklagan.

Regeringen föreslår, för att undvika en akut cementbris­t för svenska bygg- och anläggning­sprojekt, tillfällig­a ändringar i miljöbalke­n. Det skulle öppna för ytterligar­e minst åtta månaders kalkstensb­rytning i Slite efter den 31 oktober.

Den tillfällig­a förlängnin­gen skulle bara omfatta sten som omfattades av det tillstånd som löper ut i höst, men som ännu inte hunnit brytas.

Lagrådet avstyrkte den 16 september regeringen­s lagrådsrem­iss med förslag till undantagsl­ag för Cementas kalkbrytni­ng. I två avseenden strider förslagen mot grundlagen, enligt Lagrådet.

Men regeringen går vidare med förslagen. Enligt den propositio­nen som nu har lämnats till riksdagen ska lagändring­arna träda i kraft den 15 oktober.

Cementa meddelade

• på tisdagseft­ermiddagen att en ansökan om tillstånd lämnats in, företaget vill ha tillstånd för tre år framåt att bryta den kalk som det gamla tillstånde­t medger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden