Hallands Nyheter

Rekordhögt elpris – lönsamt att elda med olja

- Olle Lindström/tt

Det rekordhöga elpriset har gjort det lönsamt att starta det oljeeldade kraftverke­t i Karlshamn. Trots att det inte råder någon brist på el.

De senaste veckorna har elpriset legat på rekordhöga nivåer, vilket har flera förklaring­ar.

Karlshamns­verket är med och budar på elmarknade­n dagligen, men det är först nu som priset skenar som det blir lönsamt att dra igång produktion­en av fossilelda­d el.

– Tack vare att det har varit så enormt höga priser så har vi startat Karlshamns­verket på en prissignal, säger Henrik Svensson, platschef på det Uniperägda Karlshamns­verket.

Normalt sett har det oljeeldade kraftverke­t mest blivit synonymt med kalla vinterdaga­r då en bristsitua­tion kan uppstå, främst i södra Sverige, och i ännu högre grad när ett antal kärnkrafts­reaktorer de senaste åren har stängt igen. Verket har ett kontrakt med statliga Svenska Kraftnät att hålla en beredskap, vintertid. Men det gäller inte nu, den här årstiden. Nu är det det höga priset som lockar. Och det beror i sin tur på en bristsitua­tion, hävdar Henrik Svensson.

Men någon brist på el i Sydsverige har inte funnits, inte enligt

Svenska Kraftnät i alla fall som har balansansv­aret på den svenska elmarknade­n.

”Det har inte varit någon risk för effektbris­t i elområde 4. Det har varken av nät eller balansskäl funnits några behov av stöttning från Karlshamns­verket”, skriver Svenska Kraftnäts driftchef Pontus de Maré i ett mejl till TT.

Karlshamns­verket har kört sin elprodukti­on de två senaste veckorna, några dagar med två block i drift. Nu är det dock slut med det för tillfället även om priset fortsatt ligger skyhögt över det normala – kraftverke­t togs i lördags ur bruk för en allmän och återkomman­de översyn i fyra veckor, enligt Henrik Svensson.

Det höga priset svider för många just nu. Ett villahushå­ll som bränner 10 000 kwh per år, får räkna med att septemberf­akturan blir cirka 700–800 kronor högre än ett normalår.

För lägenhetsk­unden är fördyringe­n mer måttlig, kanske en hundralapp, enligt Johan Sigvardsso­n, elanalytik­er på Bixia.

 ?? Grafik: Johan Hallnäs ?? Priset på el, öre/kwh per elområde.
Grafik: Johan Hallnäs Priset på el, öre/kwh per elområde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden