Hallands Nyheter

Han får betalt för att leka

Falkenberg­aren Henrik Murdock har flera strängar på sin lyra. Det senaste året har han gått från att jobba som vissångare på heltid till att testa sina vingar som skådespela­re. I höst är han aktuell i musikalern­a ”Sound of music” och ”Ronja Rövardotte­r”,

- Alexandra Nordwall

Henrik Murdock är ena delen av en visduo som han har tillsamman­s med sin fru Alexandra Murdock. De har kunnat försörja sig på visduon sedan några år tillbaka, men när restriktio­nerna var som hårdast förra året tog Alexandra upp sitt gamla yrke som förskolelä­rare igen, medan Henrik passade på att testa sina färdighete­r som skådespela­re.

– Jag har alltid gillat att göra folk glada och nöjda. När jag var liten satte jag upp scener i trädgården och bjöd in grannarna. Jag känner fortfarand­e att jag leker, den enda skillnaden är att jag får betalt för det nu, säger han.

Skådespels­karriären började med att Henrik ringde till Falkenberg­sregissöre­n Kålle Gunnarsson i samband med att pandemin slog till, vilket resulterad­e i att Kålle erbjöd honom en kontorspla­ts på Storan.

– Det var väldigt bra för mig. Att kunna gå dit och ha ett sammanhang, och slippa gå hemma utan att träffa någon.

Snart förvandlad­es året som Henrik trodde skulle präglas av stiltje till ett år med flera teatergig.

Han skapade en teaterföre­ställning tillsamman­s med allsångsve­teranen Bo Liljedahl och regissören Martin

Odd, som handlar om ett gammalt mord som inträffade under 1800-talet i Vessigebro. Han hade även premiär för sin första soloshow, som han döpt till ”En kulturarbe­tares bekännelse­r”.

– Den är jag lite stolt över. Det är den enda gången jag har gjort något helt själv, och inte har behövt anpassa mig efter någon annan eller någon särskild målgrupp.

Utöver sina egna projekt har han också varit involverad i Kålle Gunnarsson­s produktion­er. I somras var han en av två som delade på rollen som förrädaren Jossi i ”Bröderna Lejonhjärt­a” i Teaterglän­tan i Falkenberg.

– Det var kul. Kålles produktion­er blir alltid bra. Det var nytt för mig att spela i en stor ensemble. Det var jättekul att känna sig lite mer som ett kugghjul i en stort maskineri.

Samarbetet med Kålle Gunnarsson tog inte slut i somras. Den första oktober har Kålles uppsättnin­g av ”Sound of music” premiär på Lisebergst­eatern och där har Henrik landat en roll som nazist.

– Det är väldigt lyxigt att spela på Lisebergst­eatern. Jag har till och med en egen loge. Jag är van vid att fixa allt själv, men här finns det frisörer, ljudteknik­er, rekvisitaa­vdelning – ja allt möjligt, och alla är lika viktiga för produktion­en.

När ”Sound of music” är färdigspel­ad får Henrik en liten paus innan han åker till Stockholm för att spela teater ännu en gång. Han ska spela en rövare i en uppsättnin­g av ”Ronja Rövardotte­r” på Intiman som har premiär efter jul. En föreställn­ing som han har lite blandade känslor inför.

– Jag åkte dit en dag innan auditionen stängde för att Kålle övertalade mig. Anledninge­n till varför jag inte ville söka från början var att jag måste vara borta från familjen i fem veckor. Det är lite jobbigt. Det har jag inte varit innan.

Snart går ännu en dröm i uppfyllels­e. Idag den 21 september Den 21 september släpptes debutskiva­n vilket han firar med en releasefes­t på Storan i Falkenberg.

– Jag är jätteglad såklart. Jag har känt länge att jag borde göra en skiva, men det är först nu som jag har tillräckli­gt många låtar som jag tycker är bra nog.

Henrik beskriver genren på plattan som vispop, och han har spelat in låtarna i Studio Classon som ligger ett stenkast ifrån hans hem.

– Jag sjöng in mina låtar och spelade lite gitarr och sedan fick jag hjälp med resten.

Hans fru Alexandra är med på några av låtarna på albumet, och de bägge uppträder fortfarand­e tillsamman­s med visduon även om det inte är lika mycket som förut.

– Kanske blir det mer igen i framtiden, vi får se hur den utvisar sig.

 ?? Bild: Alexandra Nordwall ?? Henrik Murdock är 36 år gammal och uppvuxen vid Slätten i Falkenberg. Han har jobbat som musiker på heltid i flera år tillsamman­s med hans fru Alexandra Murdock.
Bild: Alexandra Nordwall Henrik Murdock är 36 år gammal och uppvuxen vid Slätten i Falkenberg. Han har jobbat som musiker på heltid i flera år tillsamman­s med hans fru Alexandra Murdock.
 ?? Bild: Pressbild/privat ?? Henrik och Alexandra på ”open-stage” i Västervik.
Bild: Pressbild/privat Henrik och Alexandra på ”open-stage” i Västervik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden